17.3 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinChipul lui Shakespeare, recreat în imagini 3D

Chipul lui Shakespeare, recreat în imagini 3D

Câţiva oameni de ştiinţă au folosit tehnologia 3D pentru a crea ceea ce ei spun că este „adevărata faţă a lui William Shakespeare“.

Imaginea obţinută cu ajutorul unui software special reproduce fiecare rid şi fiecare cută care se pare că ar fi existat pe chipul bardului, însă privirea redată de tehnologia 3D nu seamănă deloc cu cea reprezentată în imaginile istorice care îl întruchipează pe Shakespeare. Imaginea detaliată a feţei dramaturgului britanic a fost prezentată în cadrul unui documentar numit „Măşti mortuare“, care a fost difuzat de curând pe postul de televiziune History Channel. Stuart Clarke, conducătorul echipei de oameni de ştiinţă, a declarat că rezultatele acestei analize sunt uluitoare. „Avem dovezi atât medicale, cât şi istorice, care confirmă că modelul 3D pe care l-am realizat prezintă într-adevăr chipul marelui dramaturg. Noile descoperiri în domeniul imagisticii computerizate ne vor ajuta să rescriem istoria şi povestea lui William Shakespeare“, a explicat Stuart Clarke.

Reprezentările tridimensionale

Echipa lui Clarke a realizat reprezentări 3D şi ale altor personaje istorice, printre care Napoleon, Julius Caesar, George Washington şi Abraham Lincoln, toate imaginile tridimensionale fiind bazate pe scanări fie ale unor măşti mortuare, fie ale unor măşti realizate în timpul vieţii personajelor respective. Producătorii emisiunii de televiziune susţin că imaginile pe care le vor difuza vor schimba percepţia telespectatorilor asupra felului în care arătau personajele importante ale lumii. Potrivit reprezentanţilor History Channel, imaginea tridimensională a figurii lui Napoleon este complet diferită de imaginile din cărţile de istorie cu care este obişnuit publicul, în timp ce chipul 3D al lui George Washington nu seamănă deloc cu reprezentarea acestuia de pe bancnotele de un dolar.
Se estimează însă că reprezentarea tridimensională a lui William Shakespeare va stârni cele mai multe controverse, pentru că imaginea acestuia face de sute de ani obiectul speculaţiilor şi, în plus, mulţi experţi şi-au exprimat îndoiala cu privire la autenticitatea măştii mortuare folosite drept punct de plecare în cazul dramaturgului britanic. Această mască a fost găsită în jurul anului 1840 în oraşul Darmstadt din Germania, iar oamenii de ştiinţă nemţi au afirmat că testele pe care le-au efectuat confirmă că într-adevăr masca a fost creată după chipul şi asemănarea lui William Shakespeare. Cu toate acestea, antropologul Caroline Wilkinson susţine că există foarte multe diferenţe între imaginea tridimensională şi portretele dramaturgului realizate în timpul vieţii acestuia. În plus, Stanley Welles, preşedintele unui trust dedicat cercetării vieţii lui Shakespeare, respinge şi ideea că imaginile 3D ar prezenta faţa reală a scriitorului. „Shakespeare nu era o personalitate la acea vreme, nu avea acelaşi statut precum cel din prezent, prin urmare este puţin probabil să fi fost realizată o astfel de mască după chipul său“, a explicat Welles.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS