20.1 C
Craiova
sâmbătă, 27 iulie, 2024
Știri de ultima orăSanatateDe ce apar junghiurile musculare și ce putem face?

De ce apar junghiurile musculare și ce putem face?

Junghiurile musculare sau crampele musculare sunt spasme involuntare, dureroase, ale unui mușchi. Orice mușchi poate fi afectat, dar mușchii gambei și cei ai piciorului sunt cei mai predispuși. Cauza exactă a junghiului este necunoscută și de obicei acestea dispar de la sine după un anumit interval de timp.

De ce apar junghiurile musculare?

Țesutul muscular depinde, în parte, de o gamă de minerale, electroliți și alte substanțe chimice pentru a se contracta și relaxa. Unele dintre aceste substanțe importante includ calciu, magneziu, potasiu și sodiu. O dietă inadecvată, deshidratarea, vărsăturile și diareea sunt doar câțiva dintre factorii care perturbă echilibrul organismului de minerale și electroliți și astfel mușchii devin mai susceptibili la junghiuri.

Condiția fizică precară cu tonus muscular slab, suprasolicitarea fizică fără încălzire musculară în prealabil, oboseala musculară sau purtarea pantofilor cu toc înalt pentru perioade îndelungate pot fi, de asemenea, cauzele junghiului muscular.

Anumite afecțiuni medicale pot crește riscul de junghi muscular, așa cum este cazul aterosclerozei, o afecțiune caracterizată prin artere îngustate din cauza formării de plăci de grăsime. Presiunea exercitată asupra nervilor din anumite părți ale corpului poate declanșa junghiul muscular, cum este cazul nervului sciatic.

Persoanele în vârstă își pierd masa musculară. Astfel sistemul muscular nu poate lucra la nivelul optim și astfel aceștia pot fi mai ușor suprasolicitați. Crampele musculare sunt frecvente în timpul sarcinii, dar și în cazul persoanelor supraponderale.

Cum putem preveni junghiurile?

Consumarea unei cantități suficiente de lichide în fiecare zi poate ajuta în prevenirea crampelor musculare. Mușchii au nevoie de un aport optim de lichide pentru a funcționa bine. În timpul activității fizice, dar și apoi, consumul de lichide este indicat să se realizeze în mod regulat. Asigură-te că dieta ta este nutritivă și adecvată și include o mulțime de fructe și legume.

Exercițiile de întindere a mușchilor realizate periodic sunt indicate, de exemplu pentru a evita junghiurile la picioare în timpul nopții se recomandă ca acest tip de exercițiu să aibă loc înainte de culcare. Exercițiile ușoare, cum ar fi mersul pe bicicleta staționară câteva minute înainte de culcare, ar putea ajuta, de asemenea, la prevenirea junghiurilor în timpul somnului. În plus, evitați exercițiile fizice intense în perioade cu temperaturi ridicate pentru a preveni eliminarea excesivă a sărurilor.

La nevoie, se pot aplica fie comprese calde, fie reci, se poate realiza masaj local și exerciții de întindere a mușchiului respectiv. Poartă pantofi potriviți și evită pantofii cu toc înalt.

CITEȘTE ȘI: Explozie de cazuri de rujeolă în Dolj

Nu există pastile care să aline instant junghiurile

Nu există pastile sau injecții care să aline instantaneu spasmele musculare. Medicamentele care se pot administra variază de la analgezice-antiinflamatoare și relaxante musculare, la preparate pe bază de minerale, dar acestea necesită recomandarea medicului sau farmacistului pentru îndrumări privind administrarea și perioada tratamentului.

Când mergem la medic?

De obicei, junghiurile musculare dispar de la sine și nu necesită îngrijiri medicale. Cu toate acestea, consultul unui specialist din domeniul medical este necesar în cazul în care crampele resimțite sunt severe și crează un disconfort major sau sunt însoțite de umflături la nivelul picioarelor, roșeață sau modificări la nivelul pielii. Un alt semnal de alarmă este reprezentat de senzația de slăbiciune musculară sau de frecvența ridicată cu care spasmele musculare sunt resimțite. Dacă simptomele junghiurilor musculare nu se îmbunătățesc urmând pașii descriși anterior, consultul unui medic este recomandat cu tărie.

Valentina Ghimpău

Sănătate de la Dr. Farm. primar,

Vă mulțumesc că m-ați citit iar!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS