17.3 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinLa munca de jos, de dragul ştiinţei

La munca de jos, de dragul ştiinţei

Adună fecale de balene sau îşi petrec viaţa printre deşeuri pentru a le eticheta. Nu, nu sunt nişte nebuni dornici să stabilească vreun record original, ci cercetători serioşi care trebuie să ducă la îndeplinire unele dintre cele mai neplăcute profesii din lumea ştiinţifică.

Vi se pare dificil să vă treziţi zi de zi dis-de-dimineaţă ca să mergeţi la serviciu? Vă simţiţi stresaţi de locul dumneavoastră de muncă şi visaţi la un job mai interesant în lumea ştiinţei? Aveţi de ales: de exemplu, puteţi aduna fecale de balene sau puteţi castra elefanţi în Africa, important e doar să aveţi voinţă şi un stomac de fier. Revista americană Popular Science a publicat un amplu material despre cele mai dezgustătoare profesii ştiinţifice. În cazul în care nu aveţi probleme cu stomacul, continuaţi să citiţi, iar, la final, veţi vedea că jobul dumneavoastră nu va părea atât de neinteresant.

La vânătoare de fecale
 
Rosalid Rolland este cercetător la New England Acquarium din Boston, unde se ocupă de balene sau, mai exact, de excrementele lor.
„Este uimitor ce se poate descoperi studiind fecalele cetaceelor: starea lor de sănătate, probe genetice, alimentare, nivelul de hormoni şi de toxine şi multe alte lucruri interesante“, a spus cercetătoarea. Însă, să nu vă imaginaţi că este foarte uşor să găseşti excremente de balenă în ocean, mai ales că fecalele cetaceelor se afundă la 30 de minute după ce au fost evacuate. Din acest motiv, Rolland şi colaboratorii săi se folosesc de capacităţile olfactive ale unor câini special dresaţi să identifice preţioasele urme biologice la mile distanţă. Odată descopertie, excrementele sunt colectate cu plase speciale, fiind apoi congelate şi puse la dispoziţia comunităţii ştiinţifice. Neal Haskell, profesor de etimologie la Universitatea din Indiana, este deja de câţiva ani invitat principal în sălile de judecată atunci când este vorba de crime sau de alte infracţiuni similare. Specializarea sa constă în a data cu precizie moartea indivizilor. El reuşeşte acest lucru graţie unei metode desprinse parcă dintr-un film de groază. Neal studiază muştele şi larvele care infestează cadavrul şi în funcţie de stadiul lor de dezvoltare şi de diferitele organe atacate, este capabil să stabilească momentul decesului. Măsoară aproximativ 30 de centimetri, se află sub 4 centimetri de piele, 8 centimetri de grăsime şi 15 muşchi, ghici ce e? Un testicul de elefant. Mark Stetter, veterinar la Disney Animal Kingdom din Orlando, Florida, a realizat recent un dispozitiv care permite efectuarea unei vasectomii rapide şi aproape nedureroase la pachiderme, o intervenţie indispensabilă în marile parcuri africane, unde elefanţii se reproduc mult prea repede, punând în pericol propria existenţă.

Pentru bani şi ştiinţă

Nu este tocmai adevărat că din ştiinţă nu se câştigă bani buni. Unele profesii permit câştigarea unor sume de bani frumuşele şi în cel mai scurt timp. Bineînţeles, este nevoie de anumite sacrificii şi trebuie să vă supuneţi la nişte probe care nu sunt chiar la îndemâna oricui. Însă, dacă sunteţi dispuşi la orice pentru a câştiga o sumă bunicică de bani, vă puteţi oferi voluntari la Johnson Space Center din Huston. Atenţie însă, misiunea dumneavoastră nu este tocmai uşoară. Pentru 6.000 de dolari, trebuie să staţi imobilizaţi la pat 21 de zile, cu capul mai jos decât picioarele. Această poziţie stimulează activitatea în spaţiu şi fluxul mai mare de sânge spre creier, provocat de lipsa gravităţii. Ca şi cum nu era suficient, timp de o oră pe zi, voluntarii sunt băgaţi într-o centrifugă, unde forţa de accelerare a gravitaţiei ajunge până la 2,5G, iar o greutate de 75 kg este resimţită ca una de 180.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS