15.6 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024

Masa de duminica

Varza cu carne „Bigos“


Ingrediente: 1 kg. varza, 1 1/4 l supa, patru cepe, patru mere, 200 g costita afumata, 150 g untura, 800 g carne de vita, patru cârnati afumati, sare, piper, o lingura de faina.


Mod de preparare: Varza se taie felii groase de cca. doi cm si se sareaza. Se pune intr-o cratita si se acopera cu supa (sau apa calda). Se lasa totul sa fiarba pe foc mic. Intr-o tigaie cu untura se pun cepele taiate solzisori, merele curatate si taiate in cubulete, costita taiata in fâsii subtiri. Totul se prajeste putin, se adauga faina, iar dupa ce si faina s-a aurit, se toarna un pahar de supa. Dupa ce a dat câteva clocote, se toarna aceasta compozitie peste varza. Carnea se taie in bucati care se prajesc usor in untura, de asemenea si cârnaciorii afumati, si apoi se toarna peste varza.


Salau polonez


Ingrediente: 1 kg salau, un morcov, o radacina de patrunjel, o ceapa, doua-trei boabe de ienibahar, trei-patru cartofi, doua oua, o lingura de smântâna, unt, o lingurita de faina, patrunjel tocat, sare, zeama de lamâie, sfecla rosie.Mod de preparare: Se curata, se spala si se fierbe pestele cu morcovul, ceapa, patrunjelul si ienibaharul. Când este fiert, se lasa sa se raceasca putin in zeama, apoi se scoate si se curata de oase cu atentie pentru a nu-i strica forma. Se asaza pe o farfurie lunga, la abur si se stropeste cu zeama de lamâie. Se scoate zarzavatul din zeama in care a fiert pestele si in ea se pun la fiert cartofii.


Dupa ce au fiert, se taie in cuburi. Se prajeste intr-o cratita untul cu faina si se stinge cu o ceasca de zeama de peste, se lasa sa mai dea câteva clocote, amestecând cu lingura pentru a se evita formarea cocoloaselor, apoi se adauga galbenusurile frecate cu smântâna. Se trage cratita de pe foc, se pun in ea cartofii taiati cuburi, sarea si se amesteca. Apoi se toarna peste salau, iar deasupra se pune putin patrunjel tocat. In jurul pestelui se asaza sfecla rosie fiarta si tinuta in otet.


Prajitura cu portocala


Ingrediente: 200g zahar, 150 g faina cu ferment, patru oua, o portocala.Mod de preparare: Se separa galbenusurile de albusuri. Se amesteca bine galbenusurile cu zaharul. Se adauga coaja rasa de la o portocala si treptat faina. Albusurile se bat spuma si se adauga la prima compozitie. La aceasta cantitate se unge o forma rotunda (nu lunga) si inalta, se introduce preparatul si se da la cuptorul incalzit in prealabil. Se tine la temperatura de circa 170 e grade timp de 30 – 40 de minute. Când este gata, se scoate din cuptor si se stoarce zeama de portocala deasupra.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS