Primăria Craiova a primit finanţare pentru modernizarea depoului de tramvaie de pe Calea Severinului şi semaforizarea mai multor intersecţii din oraş. Contractul a fost încheiat, perioada de implementare a proiectului fiind de 37 de luni, până în mai 2028. Valoarea totală a proiectului este în cuantum de 107.338.017,46 lei (inclusiv TVA).

Prin acest proiect, administraţia locală craioveană urmăreşte reabilitarea clădirilor din incinta depoului de pe Calea Severinului, dar şi construirea unor hale.
” Investitia propune reabilitarea corpului C1, desființarea Corpurilor C3, C5, С6, C7, C8 şi construirea a două noi corpuri C12-Hala metalica parter şi C13-Hala metalica parter înalt. De asemenea, se va realiza relocarea, redimensionarea şi modernizarea căii de rulare a tramvaiului, linia aeriana, precum şi refacerea tuturor rețelelor din incintă – alimentare cu apă, canalizare menajeră, canalizare pluvială. Prin aceste lucrări se urmăreşte îmbunătăţirea parametrilor de exploatare, reducerea cheltuielilor de exploatare, întreţinere şi reparaţii şi va creşte siguranţa în circulaţie la nivelul cerinţelor reglementărilor internaţionale specifice domeniului.De asemenea, proiectul consta in îmbunătățirea eficienței transportului public în Craiova, prin implementarea unui sistem inteligent de management al traficului la intersecţiile Str.Calea Bucureşti-Str.A.I.Cuza şi Bd. Dacia-Str.Burebista. Solutia tehnica este conceputa pentru a creşte siguranţa pietonilor,oferind în acelaşi timp prioritate mijloacelor de transport public şi utilizatorilor modurilor nemotorizate”, se specifică în descrierea proiectului.
De asemenea, se va realiza relocarea, redimensionarea şi modernizarea căii de rulare a tramvaiului, a liniei aeriane de contac, precum și refacerea tuturor rețelelor de utilităţi.

Circulaţia tramvaielor dirijată prin mijloace moderne
Prin acelaşi proiect se urmărește îmbunătățirea eficienței transportului public în Craiova, prin implementarea unui sistem inteligent de management al traficului la intersecțiile Str. Calea București – Str. A.I.Cuza și Bd. Dacia – Str. Burebista.
Totodată, în proiect se spune că:
„Prioritizarea tramvaielor la intersecții se va realiza printr-un sistem de cereri transmise către centrul de control, unde vor fi procesate. Comunicarea între intersecții și centru va fi realizată prin fibră optică, iar între tramvai și centru prin GSM, cu costurile acoperite de beneficiar. Aplicația pentru prioritizarea vehiculelor de transport public va funcționa pe calculatoare de bord cu sisteme de operare Linux/Windows,senzor GPS și comunicație 4G/5G. Funcționalitățile esențiale ale aplicației includ generarea cererilor de prioritate, comunicarea automată cu aplicația de management al traficului, integrarea cu dispeceratul, monitorizarea poziției vehiculelor și gestionarea iluminatului public la trecerile de pietoni din cadrul proiectului, asigurând astfel o rețea de comunicații eficientă”, se menționează în raportul de aprobare.

Valoare proiect
Valoarea totală a proiectului, conform documentației, este în cuantum de 107.338.017,46 lei (inclusiv TVA), incluzând şi semaforizarea unor intersecţii. Din aceasta: valoarea eligibila, inclusiv TVA este de 103.938.365,96 lei; valoarea neeligibila, inclusiv TVA: 3.399.651,50 lei.
Valoarea finanţării nerambursabile (FEDR+BS) este de 101.859.598,27 lei.