39.8 C
Craiova
luni, 7 iulie, 2025

Scurte ştiri

„Zilele Elena Farago“ la Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman“
Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman“ din Craiova organizează, în perioada 29-31 martie, „Zilele Elena Farago“. Evenimentul va fi marcat printr-o serie de activităţi având ca menire omagierea personalităţii poetei copiilor, Elena Farago.
Din programul manifestărilor culturale realizate în parteneriat cu şcoli din Craiova şi din judeţul Dolj fac parte concursul interjudeţean de cultură generală privind viaţa şi opera Elenei Farago ajuns, în acest an, la ediţia a VII-a, vernisajul expoziţiei de carte „Elena Farago – prietena universului necuvântător“ (luni, 29 martie, de la ora 10.00), lansarea cărţii, „Elena Farago în scrisori  şi documente inedite. Recuperări biografice“, de George Sorescu şi Ada Stuparu, dar şi programe artistice susţinute de elevi.
Casa Memorială „Elena Farago“ îşi va deschide porţile pentru cei care vor să-i treacă pragul, intrarea fiind gratuită.
Click News

166 de ani de operă la Craiova
În cadrul zilelor Teatrului Liric „Elena Teodorini“, care s-au desfăşurat în perioada 22 – 25 martie, iubitorii de artă au aniversat şi împlinirea a 166 de ani de operă la Craiova. Evenimentul a fost marcat printr-o sesiune de comunicări ştiinţifice, care au reunit muzicologi, reprezentanţi ai lumii culturale craiovene, foşti şi actuali angajaţi ai instituţiei de cultură craiovene. Au adus în actualitate începuturile Teatrului Liric pe meleaguri oltene criticii muzicali Anca Florea şi Gheorghe Fabian. De asemenea, cei prezenţi în Sala Oglinzilor a Muzeului de Artă au fost călăuziţi pe portativele muzicale de cvartetul de suflători, format din Brotac Sandu, Florin Marian Zamfir, Adrian Petrescu, Tcaci Mihail, dar şi de soprana Diana Ţugui, baritonul Ioan Cherata şi Corina Stănescu, la pian.
Click News

Cvartetul „Cantabile“, în concert la Filarmonică
Filarmonica „Oltenia“ va găzdui luni, 29 martie, de la ora 19.00, în cadrul Stagiunii de muzică de cameră concertul Cvartetului „Cantabile“ al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti. Alexandru Andreescu (vioara I), Ciprian Oraveţ (vioara a II-a),
Alexandra Simu (violă) şi Gabriel Oraveţ (violoncel) vor interpreta Cvartetul în Fa minor, op. 20, nr. 5 de Haydn, Cvartetul în La major, op. 18, nr. 5 de Beethoven, Cvartetul în Mi minor, op. 44, nr. 2 de Mendelssohn – Bartholdy. Preţul unui bilet este de 10 lei, pensionarii, studenţii şi elevii beneficiind de o reducere de jumătate de preţ.
Click News

Festivalul Judeţean al Cântecului şi jocului popular „Primăvara Floriilor“, la prima ediţie
Primăria Comunei Pieleşti şi Căminul Cultural din localitate, în parteneriat cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj organizează duminică, 28 martie, de la ora 14.00, prima ediţie a Festivalului Judeţean al Cântecului şi jocului popular „Primăvara Floriilor“.
Manifestarea va debuta cu o paradă a portului popular. În cadrul spectacolului vor evolua mai multe ansambluri folclorice, printre care „Leoveanca“ din comuna Leu, „Ion Şerban“ din comuna Işalniţa, „Izvoraşul“ din Bratovoieşti, „Alunelul“ din Pileleşti.
Click News

Filme româneşti, proiectate la Universitatea Stanford
Filme româneşti, printre care „4,3,2“, „Hârtia va fi albastră“ şi „Francesca“ vor fi proiectate în cadrul primei ediţii a Festivalului de Film Românesc de la Universitatea Stanford din California, care va avea loc între 16 şi 18 aprilie, informează Institutul Cultural Român.
Prima ediţie a evenimentului se va desfăşura sub titlul „Cenzură şi (r)evoluţie – festival de film românesc & forum de discuţii“.  Proiecţiile peliculelor vor fi însoţite de dezbateri, la care vor participa scenaristul Gabriel Pintilei, regizorii Bobby Păunescu, Irina Botea şi Ioana Uricaru, actorul Paul Ipate, istoricul de artă Erwin Kessler, profesorii Pavle Levi, Steve Kovacs, Jean Marie Apostolides şi fostul ambasador al SUA în România, James Rosapepe.
NewsIn

Desenele lui Hitler, scoase la licitaţie
O serie de 12 desene realizate de Adolf Hitler, majoritatea datate 1908, estimate la preţul de 6.000 de lire bucata, vor fi scoase la licitaţie pe 16 aprilie de casa Mullock’s din Marea Britanie, informează The Telegraph.
Cele 12 picturi ar fi făcut parte dintr-un portofoliu trimis de Hitler pentru admiterea la Academia de Artă din Viena. Portofoliul conţine nuduri, portrete, obiecte şi peisaje, majoritatea datate 1908, anul în care Adolf Hitler a fost respins de Academia de Artă pentru a doua oară, iar câteva dintre desene sunt datate un an mai târziu.
Hitler s-a mutat la Viena în 1905, unde a dus o viaţă boemă, trăind din vânzarea desenelor copiate de pe cărţi poştale.
Potrivit reprezentanţilor casei de licitaţii Mullock’s, desenele sunt vândute de un artist european, care le-a deţinut timp de foarte mulţi ani.
NewsIN

Wes Craven va începe filmările la al patrulea film din seria „Scream“
Cineastul american Wes Craven, considerat un maestru al genului horror, va începe, în această primăvară, filmările pentru al patrulea film din celebra serie „Scream“, protagonişti urmând să fie, şi de această dată, Neve Campbell, Courteney Cox şi David Arquette, potrivit presei din SUA.
Inaugurată în 1996, seria prezintă povestea unor criminali în serie care ucid la adăpostul unei măşti albe devenite între timp un simbol al cinematografiei ultimelor decenii.
NewsIn

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS