14.2 C
Craiova
vineri, 16 mai, 2025
Știri de ultima orăBani & AfaceriCIR: Liberalizarea rapidă a preţului la gazele naturale va avea un impact negativ asupra economiei româneşti

CIR: Liberalizarea rapidă a preţului la gazele naturale va avea un impact negativ asupra economiei româneşti

Consiliul Investitorilor Români (CIR) a atras astăzi atenţia autorităţilor asupra faptului că liberalizarea rapidă a preţului la gazele naturale va avea un impact negativ asupra economiei româneşti, informează Agerpres.ro. Potrivit CIR, prin aplicarea legislaţiei privind structura amestecului de gaze intern/import, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a instituit „un coş” pentru consumatorii casnici şi producătorii de energie termică (pentru cantitatea de gaze utilizată la producerea de energie termică destinată populaţiei), în care importul reprezintă 5%. De asemenea, „coşul” pentru distribuitorii de gaze naturale este format tot din 5% import. Un al treilea tip de „coş” îl reprezintă cel destinat producătorilor de energie electrică, pentru care „coşul” este format din 0% import. Având în vedere că România produce doar aproximativ 75%-80% din necesarul de gaze naturale, s-a ajuns ca peste 96% din sarcina de import să fie asigurată de consumatorii industriali. „În urma acestei situaţii dificile înregistrate pe piaţa gazelor naturale, s-au redus capacităţi din industrie, s-a diminuat producţia principalelor ramuri afectate – industria siderurgică şi metalurgică, construcţii de maşini, sticlă şi ceramică, industria chimică. În cel mai fericit caz, companiile şi-au trimis angajaţii în şomaj tehnic, pe perioade îndelungate, toate acestea din cauza creşterii preţului gazelor. În aceste condiţii, CIR semnalează şi demonstrează că această liberalizare rapidă a preţului gazelor naturale nu aduce nimic bun nici producătorilor, nici consumatorilor şi în niciun caz economiei româneşti’, se arată într-un comunicat remis astăzi de CIR.

CIR subliniază că şi Agenţia Internaţională pentru Energie (AIE) arăta, în ultimul său raport, World Energy Outlook 2013, că preţurile mari la energie şi gaze naturale afectează competitivitatea Uniunii Europene. „Costul cu energia poate fi vital pentru competitivitatea industriilor mari consumatoare de energie (…). Cele mai mari costuri cu energia sunt în industria chimică şi petrochimică, unde acestea pot ajunge şi la 80% din totalul costurilor de producţie”, se arată în raportul AIE.

În aceste condiţii, CIR a propus şi susţine în continuare adoptarea unor măsuri legislative care să conducă la eliminarea sistemului „coşului de gaze” pentru toţi consumatorii eligibili, scoaterea CET-urilor de pe piaţa reglementată şi trecerea acestora pe piaţa liberă, corectarea Anexei 1 din HG 22/2013, cu un grafic de creştere a preţurilor la gazele din producţia internă pe o perioadă mai mare de timp, ca urmare a prelungirii calendarului de liberalizare a preţurilor, reducerea tarifelor de transport sau instituirea unui mecanism de aplicare a unor discounturi comerciale la furnizarea de gaze naturale pentru consumatorii întreruptibili, crearea unor facilităţi de tranzacţionare pentru gazele naturale, pentru contracte tip o săptămână, o lună, un trimestru, un an.

CIR este organul de reprezentare al Asociaţiei „Forumul Investitorilor Autohtoni 2013′” organizaţie apolitică şi neguvernamentală, ce reuneşte companii cu capital majoritar privat românesc a căror cifră de afaceri cumulată depăşeşte 5 miliarde de euro, în domeniile cheie ale economiei româneşti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS