Alternativa unei privatizări fără finalitate şi a lichidării societăţii ar fi un nou contract-cadru al societăţii cu statul. MApN ar putea comanda din nou aparate IAR 99 Şoim, spun surse din cadrul societăţii.
MApN pregăteşte un contract de 30 de milioane de euro pentru Avioane Craiova SA – ca alternativă la privatizarea sau închiderea societăţii, susţin surse din cadrul companiei. „Încă sunt discuţii, sunt variante privind construirea unor aeronave IAR 99 Şoim sau reparaţii. Este vorba despre un contract-cadru pe cinci ani, a cărui valoare totală s-ar putea ridica la circa 30 de milioane de euro“, spun sursele citate.
Veştile din ultimii ani nu au fost deloc de bun augur pentru Avioane Craiova.
Intenţia statului român de a cumpăra 24 de avioane multirol F-16 second hand este o veste proastă pentru industria de armament din Craiova. Şi aceasta deoarece americanii au ofertă de offset, aşa cum aveau suedezii de la SAAB – în cazul cumpărării de către statul român a aparatelor JAS 39 Gripen. Italienii de la Alenia Aeronautica legau şi ei preluarea Avioane Craiova de un eventual contract al MApN pentru avioanele la care sunt implicaţi, Eurofighter Typhoon. SAAB a făcut chiar o ofertă de preluare graduală a fabricii de la Craiova, însă condiţiile au fost considerate inacceptabile de către statul român. Ulterior, statul a eşuat şi în negocierile pentru vânzarea fabricii către cehii de la Aero Vodochody. Cehii cereau disponibilizări de personal auxiliar. După eşuarea negocierilor, statul a fost nevoit să taie din costuri, astfel că 300 din cei 650 de salariaţi au plecat anul trecut acasă. Disponibilizaţii au rămas cu o parte din salarii neîncasate, astfel încât au dat fabrica în judecată. În baza titlurilor executorii, ei pot băga oricând societatea în faliment. Pe lângă foştii salariaţi, la coadă stau şi furnizorii de utilităţi, care au şi ei facturi neîncasate. Norocul Avioane SA este că toţi creditorii sunt convinşi că, dacă bagă fabrica în faliment, nu-şi vor mai încasa niciodată banii, prioritar fiind bugetul de stat, către care societatea olteană are datorii de nouă milioane de euro. Una dintre soluţiile ştergerii datoriilor către stat ar fi transferul terenului pe care se află fabrica în patrimoniul Parcului Industrial Craiova, susţin unele voci, dar această variantă nu a fost luată în discuţie până acum. În condiţiile pierderii unor contracte importante, cum ar fi cele cu belgienii de la Sabca – producători de componente pentru Airbus şi cu personalul drastic diminuat, Avioane SA riscă să devină un banal service pentru aparate de zbor – dar şi aceasta ar fi o soluţie fericită.