19.6 C
Craiova
joi, 29 mai, 2025
Știri de ultima orăActualitateCând începe programul Rabla 2025

Când începe programul Rabla 2025

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a anunţat miercuri, într-un comunicat, că sesiunea de înscriere în cadrul programului Rabla 2025 va debuta pe data de 4 iunie, pentru unităţile administrativ-teritoriale (UAT) şi instituţiile publice. Din 19 iunie pot aplica şi persoanele fizice, potrivit Agerpres

Potrivit sursei citate, ambele sesiuni vor rămâne deschise până la data de 27 noiembrie 2025, ora 23:59, sau până la epuizarea bugetului alocat, de 770 milioane de lei.

„Lansăm Rabla Auto 2025 cu o viziune clară: vrem localităţi cu aer curat, instituţii publice mai eficiente şi cetăţeni care aleg responsabil. Este un program care nu doar înlocuieşte maşinile vechi, ci contribuie activ la transformarea României într-o ţară modernă, sustenabilă şi orientată spre viitor. Sprijinim UAT-urile şi instituţiile publice să acceseze fonduri semnificative, fără birocraţie, pentru a-şi moderniza parcurile auto. În acelaşi timp, oferim persoanelor fizice sprijin real pentru a face trecerea la autovehicule mai puţin poluante. Fiecare maşină nouă înseamnă mai puţin zgomot, mai puţine emisii, mai multă sănătate pentru toţi”, a declarat ministrul Mircea Fechet, citat într-un comunicat al Ministerului Mediului.

„Rabla” 2025 le oferă persoanelor fizice posibilitatea de a accesa finanţare nerambursabilă pentru casarea autovehiculelor vechi

Programul „Rabla” 2025 le oferă persoanelor fizice posibilitatea de a accesa finanţare nerambursabilă pentru casarea autovehiculelor vechi, poluante, şi achiziţionarea de autovehicule noi, mai puţin poluante şi mai eficiente energetic. În cadrul acestui program, nu este permisă finanţarea achiziţiei autovehiculelor alimentate cu motorină, pentru a încuraja utilizarea tehnologiilor mai prietenoase cu mediul.

Pentru persoanele fizice, suma alocată sesiunii de înscriere este de 210 milioane de lei

Pentru persoanele fizice, suma alocată sesiunii de înscriere este de 210 milioane de lei pentru achiziţionarea autovehiculelor noi cu sisteme de propulsie termică (cu ardere internă, inclusiv motorizare GPL/GNC) sau a motocicletelor şi autovehiculelor cu sistem de propulsie hibrid, respectiv 400 de milioane de lei pentru achiziţionarea autovehiculelor noi plug-in hibrid sau a motocicletelor electrice şi autovehiculelor pur electric sau cu pilă de combustie cu hidrogen.

În acelaşi timp, instituţiile publice şi UAT au la dispoziţie 30 de milioane de lei pentru achiziţionarea autovehiculelor noi cu sistem de propulsie hibrid şi 120 de milioane de lei pentru achiziţionarea autovehiculelor noi plug-in hibrid sau pur electric.

Ediţia din acest an a programului introduce o procedură simplificată şi acces rapid la finanţare, solicitanţii înscriindu-se direct în aplicaţia informatică disponibilă pe site-ul AFM.

Valoarea ecotichetelor acordate

Valoarea ecotichetelor acordate este următoarea: 37.000 de lei pentru achiziţia unui autovehicul nou pur electric sau cu pilă de combustie cu hidrogen; 15.000 de lei pentru un autovehicul plug-in hibrid sau o motocicletă electrică; 12.000 de lei pentru un autovehicul nou cu sistem de propulsie hibrid; 10.000 de lei pentru un autovehicul nou cu motor termic (benzină, GPL/GNC) sau o motocicletă; 120.000 de lei pentru achiziţia unui autovehicul nou plug-in hibrid sau pur electric de către instituţiile publice şi UAT.

„Prin acest program, administraţiile locale şi instituţiile publice pot accesa fonduri semnificative pentru reînnoirea parcului auto, fără obligaţia casării vehiculelor vechi. UAT-urile şi instituţiile publice pot solicita până la 25 de ecotichete, fără intermediari, prin înscriere directă în aplicaţia informatică disponibilă pe site-ul www.afm.ro”, precizează instituţia. Datele oficiale arată că, de la debutul programelor „Rabla” în România, au fost scoase din circulaţie peste un milion de autovehicule vechi.

Citește şi: Nicuşor Dan a confirmat că a vorbit pentru prima dată la telefon cu Donald Trump

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS