Mai multor angajaţi din armată nu le place mâncarea gătită de firma de catering Gastrom din Constanţa. Numeroase sesizări referitoare la calitatea hranei au ajuns la unitatea militară care a încheiat contractul cu societatea în cauză. Unii militari nu sunt de acord să fie obligaţi să ia masa la unitate, ci vor să primească banii. Şefii lor spun că banii sunt pentru hrană, deci astfel trebuie folosiţi.
Unii dintre militarii craioveni sunt nemulţumiţi de calitatea hranei pe care o primesc la unitate. Zilele trecute, câţiva dintre ei ne-au sesizat la redacţie că sunt obligaţi să ia masa de prânz la cantina unităţii, deşi nu le place mâncarea preparată de angajaţii firmei de catering Gastrom Group din Constanţa. „Mâncarea este foarte proastă. Nu are nici un gust. Ne dau foarte des orez. Ne obligă să mâncăm o masă la unitate, deşi noi nu dorim. Plătim din banii noştri 8,4 lei pentru fiecare masă şi nici nu putem să mâncăm“, a spus, sub protecţia anonimatului, unul dintre ei. Aceştia au menţionat că sunt obligaţi să ia cel puţin trei mese pe săptămână la cantină, iar ofiţerii ar avea parte de hrană mai bună decât restul militarilor. Şeful logisticii din Unitatea Militară 02316 din Craiova (unitatea care s-a ocupat de încheierea contractului cu firma de catering pentru toată Garnizoana Craiova), maiorul Cătălin Vintilă, spune că au ajuns şi la ei sesizări „că ciorba nu are gust“, dar că, în realitate, „oamenii ar dori să ia acasă toţi banii pentru hrană. De fapt, banii sunt alocaţi pentru hrană şi pentru hrană trebuie folosiţi“. Maiorul Vintilă mai spune că există un ordin secret al ministrului apărării naţionale (Ordinul MS-96/2008), care ar obliga militarii să ia cel puţin o masă caldă pe zi. Şeful Logisticii a precizat că o astfel de masă constând în ciorbă, felul doi şi desert costă 13,13 lei de persoană. Din această sumă, 8,4 lei reprezintă valoarea alimentelor (plătită din cheltuieli de personal, deci din banii pe care statul i-ar plăti militarilor pentru hrană), iar restul sunt cheltuieli de transport şi profitul firmei de 5% – bani care se achită din cheltuieli materiale şi nu au voie să depăşească 50% din valoarea alimentelor. Comandantul UM 02316, lt. col. Tudor Curiman, spune că firma Gastrom din Constanţa a câştigat licitaţia în urma unui anunţ publicat pe SEAP şi confirmă faptul că unii militari sunt nemulţumiţi de calitatea serviciilor acestei societăţi: „Noi, ca unitate contractantă, centralizăm toate sesizările legate de serviciile de hrănire şi le înaintăm firmei spre remediere“. Cu câţiva ani în urmă, după ce s-au externalizat serviciile de hrană din armată, cadrele militare şi militarii angajaţi primeau în întregime contravaloarea normei de hrană, care ajunge la 650 de lei pe lună. Dacă ia o masă la unitate, personalul din armată va primi în completarea normei de hrană mai puţin cu 150 de lei.
Obligaţi să mănânce în unitate
Ministerul Apărării Naţionale (MApN) nu răspunde clar şi la obiect dacă militarii angajaţi şi cadrelele militare au obligaţia să ia o masă în unitate, dar dă de înţeles că nemulţumirile de la Craiova au ajuns şi la Bucureşti. „Cadrele militare, militarii angajaţi pe bază de contract şi salariaţii civili care au dreptul de hrană potrivit normelor, atunci când nu beneficiază de hrană preparată, primesc, în locul produselor agroalimentare prevăzute de norme, valoarea financiară neimpozabilă a normei de hrană la care au dreptul“, comunică Biroul de presă al MApN. Tot de la MApN s-a comunicat că, „având în vedere multitudinea de preferinţe cu privire la meniurile asigurate, în situaţia în care există şi unele nemulţumiri ale personalului faţă de calitatea şi cantitatea hranei, personalul MApN cu atribuţii în acest domeniu depune eforturi pentru eliminarea neajunsurilor“.
Comandantul Garnizoanei Craiova, generalul de brigadă Gheorghe Simina, susţine că ordinul ministrului apărării prevede că „zilnic, mâncarea se face în funcţie de prezenţă. Deci, eşti la program, atunci iei masa! Se serveşte masa de dimineaţă cumulată cu gustarea şi reprezintă 35% din norma de hrană pe zi, care se diminuează cu valoarea normei de hrană pe individ“. Generalul Simina spune că sesizările primite de la militarii craioveni se refereau la calitatea slabă a hranei preparate: „Au fost unele sesizări referitoare la planul meniu, adică la ce se pune pe masă. La dialogul direct cu directorul firmei, planul meniu îl facem noi şi ne aliniem la cererile şi solicitările colegilor noştri (…) Toată lumea mănâncă în acelaşi loc şi aceeaşi mâncare“.
Bucătarul e de vină
Firma de catering hrăneşte militarii din întreaga Garnizoană Craiova (din şapte unităţi militare terestre), în total, în jur de 700 de oameni. Hrana se prepară în două centre, în incinta Brigăzii 2 Infanterie, de pe strada Amaradia, şi într-o unitate de la Făcăi. De cele mai multe ori, problemele ar fi, după toate informaţiile primite, legate de calitatea hranei pregătite la Făcăi. Generalul Gheorghe Simina a precizat că, numai cu o zi înainte de vizita noastră în unitatea militară, managerul firmei de catering a promis că va schimba bucătarul de la Făcăi: „S-au semnalat diferenţe de calitate faţă de locurile unde se prepară hrana. (…) Şeful Serviciilor a discutat cu directorul firmei Gastrom şi acesta a promis că în decurs de zece zile va rezolva problema personalului de la Făcăi“. Firma foloseşte spaţiile şi cazanele armatei pentru a prepara hrana. Doar personalul şi aparatura electrocasnică sunt aduse de firmă. Administratorul Gastrom Group, Nicolae Ţârcă, a declarat pentru GdS că „interesele sunt altele. Li s-au tăiat din salarii şi îi pun să mănânce. Banii nu sunt de la ei din buzunar. Cele mai multe reclamaţii vin de la sergenţi angajaţi. Nici un ofiţer nu s-a plâns de calitatea hranei“. Ţârcă a precizat că hrana preparată de angajaţii lui are numărul necesar de calorii, „planul meniu“ este aprobat de medicul unităţii şi zilnic se prelevează probe din alimente, care se păstrează 72 de ore. „Este greu să împaci pe toată lumea, pentru că fiecare are gusturile lui“, se justifică Ţârcă. Valoarea contractului încheiat cu unităţile terestre din Craiova este de 3.719.840 de lei şi se derulează în trei etape, până la finalul lui 2012. Contractul cu firma Gastrom a început la 1 aprilie 2009. Din şase în şase luni, firmei i se face o evaluare a serviciilor prestate, iar rezultatul este transmis direct la Bucureşti, la un serviciu din MApN care va decide dacă se continuă sau nu contractul. Mai mult, la trei notificări negative la adresa firmei, legislaţia dă posibilitatea Garnizoanei să solicite rezilierea contractului cu societatea pres-tatoare de asemenea servicii. Potrivit Ministerului Finanţelor Publice, firma Gastrom Group din Constanţa (care are punct de lucru în Craiova) a avut pe 2008 o cifră de afaceri netă de 1,16 milioane de lei şi un profit de 28.851 de lei.
„Interesele unor colonei (…)“
Administratorul firmei Gastrom Group acuză că, de fapt, atacurile la adresa firmei sale ar avea alt substrat: „Unii ar prefera hrănirea clasică, aşa cum era odată. Există unii colonei care au avut soţiile angajate prin popote şi au tot interesul să ne dea la o parte“. Întrebat dacă are cunoştinţă despre astfel de cazuri în unitate, generalul de brigadă Gheorghe Simina a negat orice acuzaţie. „Nu am cunoştinţă de persoane care să aibă astfel de interese. Am evitat discuţiile pe subiecte de genul acesta. Toate solicitările oamenilor legate de hrană au fost transmise în scris unităţii care s-a ocupat cu contractarea. Repet, e exclus să am cunoştinţă de persoane cu astfel de interese“, a precizat comandantul Garnizoanei Craiova.
Unii militari dau notă de trecere mâncării
După două zile de încercări eşuate de a vedea cum se serveşte hrana militarilor în diverse unităţi, ni s-a permis, în cele din urmă, accesul doar la Brigada 2 Infanterie. La unitatea de pe strada Amaradiei, militarii intervievaţi spuneau că sunt mulţumiţi de calitatea hranei. Vineri, în meniu a fost ciorbă de fasole, piure de cartori cu carne de pasăre şi salată de roşii şi castraveţi, iar la desert, chec. Pentru cei care ţineau post, felul doi a fost înlocuit cu o tocăniţă de cartofi.