31.7 C
Craiova
luni, 17 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSectia de urologie a Spitalului Judetean Mehedinti functioneaza la capacitate maxima

Sectia de urologie a Spitalului Judetean Mehedinti functioneaza la capacitate maxima

Tratamentul chirurgical endoscopic efectuat, incepind de anul trecut, la Sectia de urologie a Spitalului Judetean Mehedinti a reprezentat o mare realizare a institutiei spitalicesti, prin care se realizeaza o vindecare rapida a bolnavului, cu costuri reduse si cu o durata de internare scurta. U.M., de 71 de ani, din Drobeta Turnu Severin, a fost internat pe 1 februarie, pentru hematurie, iar in aceeasi zi s-a facut control endoscopic de urgenta si

s-au constatat tumori vezicale multiple si litiaza vezicala urica.

Prin aplicarea tratamentului chirurgical endoscopic, in 6 februarie, bolnavul a parasit spitalul, vindecat chirurgical. „Sint si elemente care nu ne incadreaza in indicatorii nationali. Astfel, durata de spitalizare, pentru o sectie de urologie, este de sapte zile, iar sectia noastra de urologie are, in general, o durata de spitalizare de opt zile, pentru ca am abordat in terapeutica si interventii chirurgicale pe bolnavi virstnici, cu afectiuni majore cardiologice, boli de nutritie si diabet zaharat, bolnavi in stadiu de insuficienta renala, care au necesitat multe zile de spitalizare si chiar cheltuieli mari, prin aceea ca necesitau hemodializa si tratament cu cefalosporice“, a declarat dr. Emil Trasca, seful sectiei urologie. Bolnavelor oncologice cu neoplasm de col uterin, ajunse in stadiu de insuficienta renala, li s-au practicat interventii paliative, care au prelungit durata de supravietuire cu doi, trei sau chiar cinci ani, dar care au necesitat eforturi si cheltuieli mari, o durata de spitalizare mai indelungata si o educatie sanitara.

1.502 interventii chirurgicale in 2001

Pe parcursul anului trecut, la Sectia de urologie a Spitalului Judetean Mehedinti au fost realizate 4.200 de consultatii, din care 2.500 de cazuri noi si 800 de urgente, restul fiind controale dupa tratamentul chirurgical sau tratament medicamentos. De asemenea, s-au practicat 1.502 interventii chirurgicale, din care 700 de operatii endoscopice si 80 de cistoscopii. Media de interventii a fost de sase pe zi. Cheltuielile sectiei au fost, in 2001, de peste 6,5 miliarde de lei, iar pentru salarii si cote aferente au fost de peste 2,5 miliarde de lei, ceea ce reprezinta un procent de 39,47%. Utilizarea sectiei a fost de 97% , din cele 365 de zile, in 353 de zile sectia functionind la capacitate maxima. De altfel, si in prezent, toate saloanele sint ocupate. Sectia are patru medici, din care unul este rezident si desfasoara perioada de pregatire in Clinica urologica de la Timisoara. Activitatea de ingrijire a bolnavilor urologici este realizata de 12 asistenti medicali si opt infirmiere, sectia dispunind de 50 de paturi si de un cabinet medical in ambulatoriu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS