15.6 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinCancer de la celular

Cancer de la celular

Pentru prima dată în lume, Curtea Supremă din Italia a hotărât că telefoanele mobile cauzează cancer, în cadrul unui proces care ar putea determina un val de procese îndreptate împotriva producătorilor de celulare, relatează cotidianul italian La Repubblica, în ediţia sa on-line

Sentinţă fără precedent dată în cazul unui manager italian, care a vorbit la telefonul mobil timp de 12 ani, câte șase ore pe zi. După ce a fost diagnosticat cu cancer la creier, Curtea Supremă italiană a hotărât că afecțiunea sa a fost cauzată de folosirea celularului. Protagonistul acestei poveşti este omul de afaceri Innocente Marcolini, în vârstă de 60 de ani. După ce timp de 12 ani, zi de zi, din cauza serviciului, a fost nevoit să vorbească câte cinci-şase ore la telefonul mobil, bărbatul a început să sufere consecinţele. Într-o dimineaţă, în timp ce se bărbierea, a simţit o „furnicătură“ ciudată şi s-a dus imediat la medic. În urma analizelor, s-a stabilit că era vorba de o tumoră care comprima nervul trigemen. Tumora este imposibil de operat, astfel că italianul este acum pe morfină. Bărbatul a fost nevoit să renunţe la serviciu şi a solicitat o pensie de invaliditate profesională, care i-a fost însă refuzată de INAIL – Institutul Național pentru Asigurarea contra Accidentelor de Muncă. Marcolini s-a adresat instanţei, iar Tribunalul din Brescia i-a dat dreptate, astfel că procesul a ajuns în faţa magistraţilor de la Curtea Supremă din Roma.

Sentinţa finală

Curtea Supremă de Justiţie a obţinut probe medicale care au confirmat că telefonul mobil este singurul vinovat pentru „creşterea alarmantă a tumorii craniene“. Oncologul Angelo Gino Levis şi neurochirurgul Giuseppe Grasso au oferit dovezi pentru afirmaţiile lui Marcolini. Ei spun că telefoanele mobile şi cele fără fir emit radiaţii electromagnetice care dăunează celulelor şi cresc riscul de tumori. Neurochirurgul Giuseppe Grasso consideră că „tumorile produse de radiaţiile telefonului mobil pot să nu apară timp de 15 ani şi să erupă la un moment dat. De aceea medicina modernă nu a detectat încă riscurile“. „Rezultatul e foarte important pentru multă lume. Vreau ca situația mea să devină publică pentru că mulți oameni nu cunosc riscurile la care se expun atunci când vorbesc la telefonul mobil. Stăteam la telefon, de obicei la mobil, timp de cinci-șase ore pe zi, la serviciu. Am vrut să se recunoască că există o legătură între boala mea şi folosirea mobilului şi a telefoanelor fără fir“, a declarat Marcolini. Experţii cred acum că va exista o avalanşă de cazuri în justiţie ale victimelor care consideră că bolile lor au fost cauzate de folosirea telefoanelor mobile.

Păreri împărţite

Majoritatea oamenilor de ştiinţă nu ştiu încă dacă există această legătură între mobile şi tumorile pe creier. Cu toate acestea, un raport recent al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că mobilele pot creşte riscul apariţiei unor tipuri de cancer, dacă sunt folosite mai mult de 30 de minute pe zi. Radiaţiile provenite de la un telefon mobil sunt „non-ionizate“ (de joasă frecvenţă). Aceste unde pot afecta creierul şi pot duce la apariţia unor tumori. Este pentru prima dată când o instituţie de asemenea calibru recunoaşte riscul la care suntem supuşi atunci când folosim astfel de aparate. Specialişti OMS din 14 țări au analizat toate studiile realizate de-a lungul timpului pe tema efectului nociv al telefoanelor mobile. „Dovezile, care continuă să se acumuleze, sunt destul de solide pentru a spune că folosirea telefonului mobil poate duce la apariţia cancerului“, au concluzionat specialiştii. În opinia acestora, este vorba despre un risc sporit de gliom, o formă de cancer cerebral. Mai precis, riscul a crescut cu 40% la persoanele care au vorbit în medie 30 de minute pe zi la mobil. „În aşteptarea altor cercetări, este important să ne luăm măsuri de precauţie, precum folosirea de dispozitive hand-free sau comunicarea prin SMS-uri“, recomandă specialiştii OMS. Verdictul dat de OMS nu a fost pe placul companiilor americane de telefonie mobilă. Acestea au subliniat că, până nu demult, OMS considera cancerigene şi legumele murate sau cafeaua, însă între timp s-a răzgândit. În plus, concluziile OMS cu privire la telefoanele mobile se bazează pe studii statistice care nu demonstrează legătura dintre aceste aparate şi cancer. Cu toate acestea, producătorii de telefoane mobile îşi avertizează cumpărătorii să ţină aparatele departe de corp. În prezent, aproximativ cinci miliarde de oameni folosesc telefoane mobile. Teama că aceste aparate ar putea cauza cancer datează încă din anii ‘70, când au apărut primele mobile. Încă de atunci, cercetătorii din toate colţurile lumii au încercat să descopere dacă există o legătură cu incidenţa sporită a cancerului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS