34 C
Craiova
marți, 11 iunie, 2024
Știri de ultima orăTehnologieGadgetsPatru studente din Cluj au inventat brățara care convertește muzica în vibrații

Patru studente din Cluj au inventat brățara care convertește muzica în vibrații

Patru tinere, studente la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, au inventat o brățară care convertește muzica în vibrații. Gadgetul este menit să le ofere persoanelor cu deficiențe de auz experiența concertelor de orice fel. „Purtătorul poate dansa, simțind muzica, deși nu o aude”, au declarat inventatoarele ei pentru Cluj24.ro.

Brățara Rhythm Touch poate fi folosită la concerte, festivaluri și alte activități culturale care implică muzica, permițând persoanelor cu deficiențe de auz să se bucure de ritm, deși nu pot să audă acordurile muzicale.

„Brățara se pune pe încheietură, are un microfon care captează sunetele exterioare, apoi sunetul este procesat și trimis la niște motorașe care vibrează în ritmul muzicii. Are un buton de pornire, brățara începe să capteze suntele și vibrează pe ritmul muzicii, iar purtătorul poate dansa, simțind muzica deși nu o aude. Nu contează tipul de muzică”, a declarat Ioana Popa, una dintre inventatoarele dispozitivului.

Brățara poate fi cumpărată sau doar închiriată

Gadgetul a fost inspirat din povestea unei prietene de-ale fetelor, care iubește muzica, deși nu o aude.

„Avem o cunoștință care este surdă și căreia îi place să se uite la videoclipuri muzicale. Imită gesturile dansatorilor și am vrut să îi oferim o experiență cât mai autentică a muzicii, și de aici a plecat ideea noastră. Va fi clientul nostru numărul unu”, a mai spus Ioana.

Alături de Ioana Popa, din echipa inventatoarelor fac parte și Mărioara Mihali, Cătălina Rizel și Iulia Bara.

Brățara a fost gândită pentru a fi închiriată la festivaluri sau evenimente muzicale cu 12 euro/zi sau cumpărată, cu 120 de euro.

Dispozitivul a fost prezentat în finala celei de-a șaptea ediții a competiției studențești „Internet of Things Student Challenge”, de la Cluj-Napoca, alături de alte nouă proiecte.

Citește şi: Bătrân mort într-un incendiu declanșat de o oală uitată pe foc

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS