14.2 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinDovleacul, miracolul toamnei

Dovleacul, miracolul toamnei

Dulceag şi înmiresmat, dovleacul şi-a depăşit de mult statutul de simplă legumă gustoasă, tot mai mulţi specialişti lăudându-i virtuţile nutritive şi efectul benefic asupra orga-nismului.

Odată cu venirea toamnei, mirosul îmbietor al dovleacului îşi face tot mai  des simţită prezenţa în bucătăria gospodinelor, el fiind folosit într-o varietate de reţete, care de care mai gustoase. Din câte se pare, dovleacul este originar din America Centrală, mai precis din Mexic, unde au fost descoperite seminţe ale acestui fruct, datând din anii 7.000 î.e.n.
Dată fiind valoarea sa nutritivă ridicată, dar şi datorită numeroaselor beneficii pentru organism, dovleacul a devenit un ingredient nelipsit din bucătărie şi ajută organismul să traverseze cu bine anotimpul rece. Indiferent că este servit  copt sau sub formă de plăcintă, crud şi ras în salate cu roşii, castraveţi, conopidă etc. sau înnăbuşit în supe sau este folosit sub formă de decoct de seminţe, dovleacul este un adevărat „superaliment“, cum îl numesc numeroşi nutriţionişti.

Remedii pentru sănătate

Culoarea galben-portocalie este o dovadă clară a faptului că această legumă are un conţinut bogat în antioxidanţi şi betacaroten.
Antioxidanţii din dovleac protejează celulele corpului împotriva radicalilor liberi, substanţe implicate în dezvoltarea a numeroase boli, de la cancer, afecţiuni cardiovasculare şi până la îmbătrânirea prematură.
La rândul său, betacarotenul poate ameliora diverse funcţii ale sistemului imunitar şi, totodată, contribuie la menţinerea sănătăţii părului, a unghiilor, a pielii, la tratarea bolilor oculare şi la prevenirea infecţiilor căilor respiratorii. De asemenea, dovleacul conţine o cantitate importantă de luteină şi zeaxantină, doi compuşi antioxidanţi din familia carotenoidelor, care sunt benefici nu doar pentru sănătatea ochilor, ci şi pentru prevenirea unor boli grave precum cancerul la sân, cancerul la plămâni, maladiile cardiovasculare etc.
De asemenea, pulpa de dovleac este plină de vitamine, de la provitamina A şi până la vitaminele E şi C, dar şi de săruri minerale, hidraţi de carbon sau protide, substanţe benefice pentru organism. Datorită conţinutului său caloric scăzut, dovleacul este ideal pentru curele de slăbire. Fibrele, prezente şi ele în cantitate mare în pulpa acestei legume, grăbesc tranzitul intestinal, caloriile absorbindu-se astfel mai puţin. Alt ingredient nutritiv pe care îl conţine dovleacul este potasiul. Acesta e un compus chimic necesar pentru producţia de energie şi pentru funcţionarea sistemului nervos.

Seminţe miraculoase

De-a lungul timpului, seminţele de dovleac şi-au dovedit numeroasele efecte terapeutice. Printre altele, acestea ajută la eliminarea paraziţilor intestinali, reglarea colesterolului sau stimularea activităţii rinichilor. De asemenea, datorită rolului lor energizant, seminţele de dovleac sunt recomandate în cancer, leucemie, scleroză în plăci sau diverse boli greu vindecabile. În plus, aceste seminţe conţin mult magneziu, iar un studiu realizat de cercetătorii francezi a arătat că bărbaţii cu un nivel ridicat de magneziu prezintă un risc cu 40% mai mic de a muri tineri. Pentru a beneficia de calităţile acestor seminţe, ele trebuie consumate crude, neprăjite şi nesărate. Acestea pot fi consumate simple, ca o gustare, sau se pot adăuga în salate sau în cerealele cu lapte ori iaurt. Mare atenţie însă, pentru că aceste seminţe au în compoziţie multe uleiuri, iar dacă sunt consumate în cantităţi prea mari îngraşă. Studii recente au demonstrat că seminţele de dovleac acţionează ca un medicament antiinflamator, având un efect benefic în cazul artritei.

Alte beneficii

De asemenea, studiile efectuate de-a lungul timpului au demonstrat faptul că  dovleacul copt nu este doar delicios, ci şi benefic pentru persoanele care suferă de inimă. În plus, sucul proaspăt este indicat pentru tratarea ulcerului sau pentru persoanele cu aciditate mărită. O serie de studii recente efectuate în China au demonstrat că diabeticii de tipul I ar putea scăpa de injecţiile cu insulină, în cazul în care consumă un anumit extract din dovleac. Potrivit cercetătorilor, după un regim cu dovleac, nivelul insulinei sangvine la un bolnav de diabet de tip I se va mări cu 5%, iar numărul celulelor pancreatice beta, care sintetizează în mod normal insulina, creşte de asemenea cu 8%.
De asemenea, consumul ridicat de dovleac contribuie la scăderea glicemiei. În acelaşi timp, s-a dovedit că pulpa dovleacului, mai ales cea a dovleacului turcesc, are pro­prietăţi diuretice, laxative şi sedative. De aceea, terapeuţii recomandă cura cu dovleac bolnavilor cu retenţii hidrice.

Budincă de dovleac

Ingrediente:
400 g piure de dovleac, 170 g zahăr brun sau alb, 1 linguriţă şi un sfert de scorţişoara măcinată, o jumătate de linguriţă de nucşoară măcinată, un sfert de linguriţă de ghimbir măcinat, o jumătate de linguriţă de sare, 1 linguriţă şi jumătate de esenţă de vanilie, 3 ouă mari, bătute uşor, 400 g smântână.
Mod de preparare:
Ungeţi cu un ou forma de copt. Încălziţi cuptorul la 180°C. Combinaţi într-un bol mare toate ingredientele şi omogenizaţi amestecul cu un mixer. Puneţi în forma de copt şi coaceţi la cuptorul încins în prealabil, pentru 55-65 de minute. Dacă doriţi, puteţi servi cu frişcă şi scorţişoară pe deasupra.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII