10.1 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinDivorţul „călătoreşte“ pe Facebook

Divorţul „călătoreşte“ pe Facebook

Mai nou, soţiile înşelate sau care îşi suspectează soţii de infidelitate se folosesc de Facebook pentru „a-i prinde cu mâţa în sac“ pe parteneri.

Vânătoarea de soţi infideli s-a mutat pe internet, lăsând pe drumuri detectivii particulari. Cel puţin aceasta este părerea avocaţilor americani, care au găsit pe Facebook o adevărată mină de aur. Costurile sunt practic reduse la minimum, având în vedere că a naviga în oceanul de informaţii catapultate din viaţa privată în paginile de internet este mult mai simplu şi mai economic decât să stai ore în şir într-o maşină, urmărindu-l pe infidel. Nici măcar legile care protejează intimitatea pe cel mai cunoscut site de socializare din lume nu au reuşit să stopeze fluxul de imagini, fraze şi bârfe. Printre primii care profită se numără avocaţii specializaţi în divorţuri. Este şi cazul lui Ken Altshuler, care a povestit pentru CNN cazul unei cliente care era căsătorită cu un alcoolic. El a negat permanent că ar suferi de acest viciu, până când un prieten comun al celor doi soţi a publicat pe Facebook o imagine care îl imortaliza pe soţ beat rupt, agăţat de o sticlă de bere. Fotografia a fost suficientă pentru ca judecătorul să îi dea câştig de cauză soţiei. „Facebookul este o resursă incredibilă pentru a face rost de probe“, este de părere  Altshuler.

Armă pentru avocaţi

Date recente au revelat faptul că în spatele a 80 la sută dintre divorţurile pronunţate dincolo de Ocean se află un mesaj, un filmuleţ sau o imagine publicată pe internet. Printre noile arme pe care le au la dispoziţie soţii în lupta pentru pensie alimentară, proprietăţi sau custodia copiilor se numără cam de toate, de la textele discuţiilor pe Facebook şi MySpace, până la un mesaj de câteva cuvinte de pe Twitter, filmuleţele de pe YouTube sau simple „prietenii“ înregistrate pe Linkedln. Pe internet există o grămadă impresionantă de informaţii personale, iar judecătorii le consideră probe ca oricare altele, avocaţii cerând deseori clienţilor lor să verifice cu atenţie mesajele, pozele şi materialele video, având în vedere că ele pot conţine elementul cheie pentru câştigarea procesului.
Site-urile de socializare au devenit un instrument indispensabil pentru avocaţi. Imaginile compromiţătoare sunt la ordinea zilei, flirtul cu alte persoane poate fi descoperit cu un simplu click, actualizările statusurilor se schimbă permanent, dezvăluind stări sufleteşti şi senzaţii. Peste 80 la sută dintre avocaţii intervievaţi de American Academy of Matrimonial Lawyers au recunoscut că, de cele mai multe ori, îşi găsesc probele pe internet. Cazurile cu care s-au confruntat avocaţii au fost dintre cele mai variate. Au existat, de exemplu, cazuri în care bărbaţi căsătoriţi s-au înscris pe Match.com, declarând că sunt burlaci şi nu au copii, în timp ce în sala de tribunal încercau să câştige custodia copiilor, sau mame care negau în faţa judecătorului că au fumat marijuana, iar pe  Facebook postau imagini în care erau imortalizate savurând la maximum o ţigară.

Veriga slabă

 Infidelii care nu au descoperit încă metoda de a nu fi prinşi, lasă aproape întotdeauna o parte descoperită. „Înainte de a vă face un profil, este nevoie să vă familiarizaţi cu cerinţele care vizează protejarea intimităţii. Mai bine vă asiguraţi că nimeni nu va reuşi să aibă acces la informaţiile cele mai rezervate“, atrage atenţia Adam Ostrow, redactor-şef al revistei Mashable. În ultimul an, Facebook nu oferea atât de multă protecţie a intimităţii, lăsând o lacună în sistem. După ce zeci de utilizatori au ameninţat că se vor retrage, fondatorul Mark Zuckerberg a fost nevoit să facă un pas înapoi, simplificând procedurile pentru a ascunde informaţiile sensibile. „Am greşit, însă suntem o companie care ştie să îşi asculte utilizatorii“, s-a scuzat acesta. Avocaţii specializaţi în divorţuri nu au fost prea afectaţi. Astfel, avocatul Lee Rosen, pentru a „prinde“ un soţ care îşi înşela partenera, s-a folosit de un motor de căutare extern. A ajuns pe profilul bărbatului, a găsit un mesaj suspect şi a verificat trecutul (virtual) al cuplului. Rezultatul? Un divorţ fulger, fără a fi nevoie de serviciile unui detectiv particular. „Este incredibil că oamenii îşi povestesc on line propriile aventuri“, spune, la rândul său, avocatul Eskide Moses.

Victime la vârsta a treia
Cei mai vulnerabili sunt domnii trecuţi de 50 de ani. Dintr-un studiu realizat de Pew Internet & American Life Project rezultă faptul că reprezentanţii generaţiei născute în anii ‘80 sau ‘90, acuzaţi că ar comunica mult prea mult pe internet, au învăţat repede să nu mai aibă încredere în reţelele de socializare. De exemplu, 71 la sută dintre tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 29 de ani au redus în mod notabil accesul la informaţiile din propriile profiluri on line, în comparaţie cu persoanele cu vârste cuprinse între 50 şi 64 de ani, al căror procent este de 55 la sută. Mai mult, peste 50 la sută dintre tineri şi-au şters eventualele comentarii negative apărute on line, în comparaţie cu 29 la sută din rândul celor cu vârste cuprinse între 30 şi 49 de ani sau 26% din rândul persoanelor trecute de 50 de ani, care au luat aceleaşi măsuri. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII