21.2 C
Craiova
joi, 25 iulie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCraiova devine capitala mondială a teatrului. Începe cea mai grandioasă ediţie a Festivalului Shakespeare

Craiova devine capitala mondială a teatrului. Începe cea mai grandioasă ediţie a Festivalului Shakespeare

Începând de astăzi, 16 mai, timp de 10 zile, Craiova devine centrul de gravitaţie al teatrului de pe mapamond. Festivalul Internaţional Shakespeare promite cea mai grandioasă ediţie de până acum, la 30 de ani de la prima, cu peste 300 de spectacole de teatru de talie mondială, concerte, parade, ateliere, lansări de carte, instalații, călătorii VR, care vor împânzi întreg orașul Craiova și împrejurimile. Manifestările sunt programate atât în spații convenționale, dar și în cele mai inedite și neașteptate locuri.

La festival vor fi prezenţi şi ambasadorii Georgiei, Republicii Azerbaidjan, Chinei, Marii Britanii, Spaniei şi Japoniei.

Concert Tiger Lillies cu acces gratuit, în centrul oraşului

Joi, 16 mai, la ora 18:00, deschiderea oficială a festivalului are loc în foaierul Teatrului Național Marin Sorescu. De la ora 19:00, la sala Amza Pellea, se va juca spectacolul Furtuna, în regia lui Robert Wilson, unul dintre cei mai mari regizori de teatru din lume, o producție a Teatrului Național Ivan Vazov, Bulgaria.
La 20:30, faimoșii The Tiger Lilies vor susține un concert în Piața William Shakespeare, cu acces liber.

De la ora 22:00, trupa Woods of Birnam, proiectul muzical al lui Christian Friedel, actorul principal din filmul de Oscar The Zone of Interest, va deschide, cu Macbeth in Concert, seria de concerte și evenimente de la Shakespeare Village (Hipodrom).

Sălile de spectacol și spațiile indoor vor găzdui spectacole, expoziții, ateliere și lansări de carte, în timp ce piețele, parcurile şi străzile vor prilejui întâlniri-surpriză cu spectacole și performance-uri, concerte, instalații pop-up în aer liber, la care publicul este invitat să contribuie.

Concerte zilnic, pe Hipodrom, la Shakespeare Village

Shakespeare Village, un sat britanic de la 1600, construit de la zero, pe Hipodromul Craiova, va fi locul de desfășurare a zeci de concerte și spectacole, iar Promenada Craiova va găzdui cubul imersiv Shakespeare Dimensions, o promisiune a universului shakespearian în VR.

În satul lui Shakespeare de pe Hipodrom, după deschiderea din 16 mai, făcută de Woods of Birnam, concertele vor continua în fiecare zi a festivalului. Pe scenă vor urca trupe precum Carla’s Dreams (17 mai), Byron (18 mai), om la lună (19 mai) Bălănescu Trio, Marea Britanie (20 mai), Vița de Vie (21 mai), Jarl Flamar, Franța (23 mai), Robin and the Backstabbers (24 mai), Timpuri Noi (25 mai) sau Vama (26 mai), dar și trupe și DJ locali.

Shakespeare Village va fi, de asemenea, scena de desfășurare a zeci de alte evenimente și spectacole de teatru. Accesul în prima zi este gratuit, iar pentru zilele următoare se achiziționează bilete pe zile, la un preţ de 34 de lei, care oferă acces la toate evenimentele și concertele din ziua respectivă.

Pe lângă evenimentele din Shakespeare Village, secțiunea de concerte a Festivalului Internațional Shakespeare va cuprinde o seară specială: miercuri, 22 mai, concertele și petrecerea se mută pe dealul Bucovăț, pentru o seară specială: Panoramic Night. Pe scena de la Zion Gardens vor urca trupele Gândul Mâței și Alternosfera, urmate de un DJ set semnat de Andrei YC.

Monştri sacri ai scenei teatrale, la Craiova

Nume dintre cele mai mari, din lumea creatorilor internaționali de teatru și spectacol, se regăsesc în programul festivalului: Robert Wilson, Peter Brook, Declan Donnellan, Robert Lepage, Philip Parr, Jesus Herrera, Christian Friedel și mulți alții.
Spectacolele indoor se vor desfăşura la Teatrul Naţional, Teatrul Colibri, Casa Studenţilor, Ramada Hall sau Tipografia Hub.

Calendarul principalelor spectacole de teatru

Printre producţiile de neratat se numără Regele Lear – Wing Theatre Studio, Hong Kong (17 mai), Richard II, regia Kochi Yamat, G. Garage Shakespeare – Do Company, Japonia (18 mai), Hamlet, regia Declan Donnellan, Teatrul Național Marin Sorescu, Craiova (18 și 19 mai), Feast: a Play in One Cooking, regia Philip Parr, Parrabbola, Marea Britanie (19 și 20 mai), Hamlet, Abrahamse & Meyer Production, Africa de Sud (20 mai), Scorpia neîmblânzită, regia Leta Popescu, Teatrul Național Cluj, (20 mai), Que Con Quique Quinto?, regia Andres Carreno, Efe Tres Teatro, Mexic (21 mai), Regele Lear, regia Mihai Țărnă, Teatrul Eugene Ionesco, Chișinău (21 mai).

Alte montări cu ecou internaţional sunt Proiectul Furtuna, regia Peter Brook & Marie-Helene Estienne, Franța (21 mai), A douăsprezecea noapte, regia Andrei Șerban, Teatrul de Stat Constanța (22 mai), Hamlet – Dansul melancolicului, Jesus Herrera Flamenco Ballet, Spania (22 mai), Visul unei nopți de vară, regia Kelly Hunter, Marea Britanie (23 mai), Cum vă place (Sensing Shakespeare), regia Radu Popescu, Teatrul Apropo (24 mai), A douăsprezecea noapte sau noaptea magilor, regia Alexandru Mâzgăreanu, Teatrul Nottara (24 mai), Romeo și Julieta, regia Rostyslav Derzhypilskyi, Ucraina (26 mai), Hamlet, Prințul Danemarcei, regia Robert Lepage, Ex Machina, Canada (25 și 26 mai).

Hamlet, Robert Lepage. Foto : Stéphane Bourgeois

Peste 100 de spectacole în aer liber şi 50 de momente Pop-Up

Ediţia din acest an a Festivalului Shakespeare este de departe cea mai complexă de până acum. Craiova urmează să fie acaparată în iureşul a peste 100 de spectacole în aer liber, cărora li se adaugă peste 50 de performance-uri Pop-Up Shakespeare. La fiecare pas, pe străzi, în piețe, în parcuri, pe alei de blocuri, oamenii vor găsi instalații, parade, spectacole de improvizație și scene faimoase din opera lui William Shakespeare.

De asemenea, un cubul imersiv Shakespeare Dimensions va fi accesibil la Promenada Craiova și va putea fi experimentat în perioada 17 – 26 mai. Accesul va fi gratuit.

UNATC se alătură Festivalului Shakespeare

Anul acesta, Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București se alătură Festivalului Internațional Shakespeare cu o secțiune specială – „UNATC Fringe – Shakespeare Unleashes Students”. Astfel, festivalul câștigă, pe lângă dimensiunea creativă, una educativă. Conceptul „UNATC Fringe – Shakespeare Unleashes Students” este centrat pe dorința de a readuce creațiile și universul lui William Shakespeare cât mai aproape de comunitate, prin ochii și sensibilitatea tinerei generații.

În 22 de locații răspândite în tot orașul Craiova, de-a lungul a 106 evenimente, 450 de studenți vor prezenta publicului spectacole, proiecții de filme, ateliere în școli și licee, parade de stradă, expoziții și dezbateri.
Programul Festivalului Internațional Shakespeare poate fi consultat pe shakespearefestival.online, iar biletele pot fi achiziționate atât online, cât și la agenția de bilete a Teatrului Național „Marin Sorescu”, Craiova.

CITEŞTE ŞI: Tipografia participă la Festivalul Shakespeare cu două spectacole

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS