19.4 C
Craiova
miercuri, 12 iunie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaEuropaPremierul Slovaciei, Robert Fico, împușcat de mai multe ori într-un atac „motivat politic”

Premierul Slovaciei, Robert Fico, împușcat de mai multe ori într-un atac „motivat politic”

Premierul Slovaciei, Robert Fico, a fost internat miercuri, după ce a fost împușcat de cinci ori într-o tentativă de asasinat care a șocat țara.

Atacul a avut loc după o ședință guvernamentală în orașul Handlova, în ceentrul țării. Suspectul înarmat se afla printre oamenii care așteptau să-l întâmpine pe premier pe strada din fața căminului cultural, unde a avut loc întâlnirea. Imaginile de la fața locului arată că prim-ministrul rănit este introdus într-un vehicul de către personalul său. Fico a fost dus la un spital local și apoi transferat cu elicopterul la un centru de traumatologie major, aflat la aproximativ 30 de kilometri în Banska Bystrica. Nimeni altcineva nu a fost rănit în atac, au spus oficialii.

Bărbatul reținut ar avea 71 de ani
Bărbatul reținut ar avea 71 de ani

Unii martori au spus că bărbatul înarmat a folosit o poreclă prietenoasă pentru a-l striga pe prim-ministru în timp ce acesta se apropia de o mulțime de susținători. Presa slovacă a spus că a fost un fost agent de securitate și autor de colecții de poezie.

Atât ministrul Apărării al țării, Robert Kaliňák, cât și ministrul de Interne, Matúš Šutaj Eštok, au numit împușcătura „motivată politic”. Šutaj Eštok a spus că „suspectul a luat decizia de a o face la scurt timp după alegerile prezidențiale”.

Vicepremierul slovac Tomáš Taraba a spus că prim-ministrul va supraviețui după intervenția chirurgicală care „a mers bine”. Taraba a declarat că Fico „a fost rănit grav” și un glonț „a trecut prin stomac, iar al doilea a lovit articulațiile”, potrivit CNN.

Fico este cel mai puternic parlamentar din Slovacia

Spre deosebire de președinte, al cărui rol are o sferă limitată, premierul deține rangul de șef decizional al guvernului. Declarația oficială postată pe Facebook-ul oficial al lui Fico spunea că premierul a fost dus la Banska Bystrica în loc de capitala Bratislava, deoarece era necesară „o intervenție de urgenţă”. Handlova se află la aproximativ două ore cu mașina de capitala Bratislava.

Robert Fico este transportat la un spital din orașul Banska Bystrica după ce a fost rănit
Robert Fico este transportat la un spital din orașul Banska Bystrica după ce a fost rănit

Președintele slovac Zuzana Čaputová a declarat că suspectul bărbat înarmat a fost reținut de poliție. Ea a spus că poliţia va publica mai multe informații atunci când va putea și a cerut publicului să nu răspândească zvonuri neconfirmate.

Čaputová a condamnat ceea ce ea a numit un atac „brutal și nesăbuit” asupra politicianului de 59 de ani. Ea a spus că împușcătura a fost „un atac și împotriva democrației”.

Slovacia „trăiește cea mai proastă zi a democrației sale”

Adresându-se reporterilor în fața spitalului în care este tratat Fico, ministrul Apărării Kaliňák a spus: „Ura nu este un răspuns”. Vizibil zdruncinat, Kaliňák a spus că „a venit timpul ca unii oameni să se uite cu atenție în oglindă”. „Nu există nicio îndoială că acest lucru a fost motivat politic. Incapacitatea de a accepta alegerea oamenilor, pe care unora ar putea să nu le placă… duce la asta”, a spus el.

Securitatea l-a luat pe Fico într-o mașină după incident
Securitatea l-a luat pe Fico într-o mașină după incident

Ministrul de Interne Šutaj-Eštok a cerut calm, spunând „cei care susțin acest atac, precum și cei care cer un fel de răzbunare. Și vă rog, și pe voi, și pe mass-media, folosiți-vă puterea, influența. Pentru că până acum, unii dintre voi ați semănat ura”, a spus el. În urma împușcăturii, Šutaj-Eštok a spus că țara „trăiește cea mai proastă zi a democrației sale”.
„Pentru prima dată în cei 31 de ani ai republicii noastre democratice suverane, cineva a decis să-și exprime o opinie politică nu la alegeri, ci cu pistolul pe stradă”, a scris el pe Facebook.

Proteste din cauza reformelor

Țara a cunoscut săptămâni de proteste în mare parte pașnice din cauza reformelor interne controversate ale guvernului său de coaliție. Guvernul încearcă, de asemenea, să închidă postul public de radiodifuzor RTVS și intenționează să îl înlocuiască cu un nou post național, care ar fi sub control mai strict al guvernului.
Aliat al Moscovei

În ceea ce a fost o revenire uluitoare pentru controversatul politician, Fico a câștigat un al treilea mandat ca prim-ministru slovac în octombrie anul trecut, după ce a condus o campanie care a criticat sprijinul occidental pentru Ucraina. În calitate de prim-ministru, el a făcut o schimbare majoră în politica externă a Slovaciei și în sprijinul ferm anterior pentru Ucraina: Fico promisese încetarea imediată a sprijinului militar slovac pentru Ucraina și a promis că va bloca ambițiile Ucrainei la NATO.

Fico nu a ascuns simpatiile sale față de Kremlin

Înainte de alegeri, Fico nu a ascuns simpatiile sale față de Kremlin și i-a învinuit pe „naziștii și fasciștii ucraineni” pentru că l-au provocat pe Vladimir Putin să lanseze invazia, repetând narațiunea falsă pe care președintele Rusiei a folosit-o pentru a-și justifica invazia.

În timp ce era în opoziție, Fico a devenit un aliat apropiat al premierului Ungariei Viktor Orban, mai ales când a fost vorba de critici la adresa Uniunii Europene.

Criticat pentru reformele luate

Pe plan intern, guvernul său de coaliție promovează și reforme controversate care au provocat săptămâni de proteste pașnice la scară largă. Încercările de revizuire a sistemului de justiție penală au fost deosebit de controversate. Guvernul încearcă să reducă pedepsele pentru corupție și a desființat deja Parchetul special al Slovaciei. Acesta avea sarcina de a investiga cazuri de corupție grave și sensibile din punct de vedere politic, inclusiv unele care au implicat persoane legate de Fico și partidul său SMER („Direcția – Social Democrație”).

Fico a fost anterior prim-ministru al Slovaciei timp de mai bine de un deceniu, mai întâi între 2006 și 2010 și apoi din nou din 2012 până în 2018. El a fost forțat să demisioneze în martie 2018, după săptămâni de proteste în masă pentru uciderea jurnalistului de investigație Jan Kuciak și a logodnicei sale, Martina Kušnírová. Kuciak a scris despre corupția în rândul elitei țării, inclusiv a persoanelor conectate direct cu Fico și partidul său SMER.

Liderii lumii au condamnat imediat atacul

Președintele rus Vladimir Putin a spus într-o telegramă adresată președintelui Slovaciei că „nu poate exista nicio justificare pentru această crimă monstruoasă” și i-a urat lui Fico o însănătoșire rapidă și completă.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a scris pe Twitter: „Condamn ferm atacul ticălos asupra premierului Robert Fico. Asemenea acte de violență nu au loc în societatea noastră și subminează democrația, cel mai prețios bun comun.”

Premierul maghiar Orban a adăugat: „Am fost profund șocat de atacul atroce împotriva prietenului meu, prim-ministrul Robert Fico. Ne rugăm pentru sănătatea lui și pentru recuperarea rapidă!”

Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky și-a exprimat „solidaritatea cu poporul Slovaciei” în urma atacului „îngrozitor” asupra lui Fico.

Președintele american Joe Biden s-a declarat „alarmat” de tentativa de asasinare a lui Fico, numind-o „un act oribil de violență”. „Jill și cu mine ne rugăm pentru o recuperare rapidă, iar gândurile noastre sunt la familia lui și la poporul Slovaciei”, a spus el într-o declarație.

Secretarul general al Națiunilor Unite, António Guterres, „condamnă ferm atacul șocant”.

Citeşte şi: Craiova devine capitala mondială a teatrului. Începe cea mai grandioasă ediţie a Festivalului Shakespeare

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS