22 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinMuntele Mic oferă peisaje spectaculoase

Muntele Mic oferă peisaje spectaculoase

La aproximativ 22 km de Caransebeş spre est, pitoreasca şosea DJ 608A, care trece prin satele Zerveşti, Turnu-Ruieni şi Borlova, ajunge la staţia de teleferic din Valea Craiu, de unde un mijloc de transport pe cablu, tip telescaun, cu o lungime de 3.492 m şi o diferenţă de nivel de 799 m, permite urcarea pe Muntele Mic.

Staţiunea Muntele Mic se află la altitudinea de 1.525 m şi de aici, în patru ore, se poate ajunge pe Căleanu sau Ţarcu (unde există o importantă staţie meteorologică), în circa trei ore, se ajunge pe Cuntu (există şi aici o staţie meteorologică) şi în patru ore, în staţiunea Poiana Mărului, care se află la altitudinea de 680 m. Aceste staţiuni atrag prin aerul curat cu influenţele mediteraneene ale climei, prin floră şi faună, prin izvoarele reci şi priveliştile superbe. Prin poziţia şi altitudinea lor, Munţii Ţarcu, şi, în special, Muntele Mic creează baraj în calea circulaţiei maselor de aer ce pătrund atât în nord şi nord-est (mase de aer rece aducătoare de precipitaţii, în special zăpadă, iarna), cât şi cele de sud-est (mase de aer uscat şi cald).
În zona Muntele Mic, zăpada ţine chiar şi şase luni pe an. Precipitaţiile masive venite din nord-vest, precum şi temperaturile scăzute fac posibilă practicarea sporturilor de iarnă din luna noiembrie până în mai. Grosimea stratului de zăpadă, iarna, este, în medie, de un metru. Pârtiile de schi au pante atât pentru începători, cât şi pentru avansaţi. În prezent se schiază pe trei pârtii, numite de turişti Valea Soarelui (nivel uşor, cca. 1.700 m lungime), Căldare (nivel mediu, peste 600 m) şi Sub Teleschi (nivel greu, cca. 1400 m), urcarea făcându-se cu două schilifturi moderne, mai nou existând şi o instalaţie de nocturnă.
Pe traseu se pot observa atât lacul de acumulare, Poiana Narciselor de la Zerveşti (unde are loc anual, în luna mai, o frumoasă serbare câmpenească) şi ruinele turnului de la Ruieni, Turnul lui Ovid, care, în Evul Mediu, constituia o fortificaţie de apărare şi un punct de supraveghere, în acelaşi timp.

Orice turist rămâne impresionat de Masivul Ţarcu

Creştetul uşor bombat al Masivului Muntele Mic, care atinge altitudinea de 1.806 m, face foarte uşoară ascensiunea. Masivul Ţarcu şi traseul până la Vârful Ţarcu (2.190 m) oferă peisaje splendide, greu de uitat de orice excursionist. În văile glaciare, prin retragerea gheţarilor, de multe ori se întâlnesc lacuri glaciare, care completează peisajul pitoresc al acestor locuri.
Zona este bogată din punct de vedere al vegetaţiei, predominante fiind pădurile de fag şi molid. Pădurile reprezintă un loc de odihnă şi drumeţie preferat de majoritatea turiştilor veniţi aici.
Pe traseele străbătute în golurile alpine de turişti se pot admira păşunile pe care cresc genţianele (care colorează peisajul cu un albastru-mov specific acestei specii de flori) sau smirdarul (care, pe lângă calitatea sa de plantă medicinală, oferă un peisaj magnific prin culoarea sa roşu puternic). Aici trăiesc ursul, lupul, căprioara, mistreţul, veveriţa, cocoşul-de-munte, capra neagră (zona Masivului Ţarcu). Cele mai atractive specii sunt cele care alcătuiesc fondul de vânătoare, bogat reprezentat în această zonă.
Amatorii de vânătoare din ţară şi străinătate sunt interesaţi de această zonă, dar nu există o bază materială suficient de dezvoltată pentru organizarea de vânători. Atât apele curgătoare, cât şi lacurile glaciare şi artificiale reprezintă o atracţie. În râurile repezi, predominant, găsim păstrăvul indigen. Lacurile nou-construite, odată cu amenajarea hidroelectrică Bistra – Poiana Mărului, constituie o alternativă pentru turiştii dornici de pescuit sau de practicarea sporturilor nautice.

Zona se dezvoltă în continuare

Reabilitarea drumului Caransebeş – Borlova – Muntele Mic a deschis noi perspective în dezvoltarea zonei Muntele Mic şi va duce, în mod cert, la dezvoltarea turismului de vară.
Deşi anii ‘90 au fost ani de regres pentru turismul din zonă, odată cu noua orientare a societăţii româneşti se speră sporirea interesului atât din partea autorităţilor, prin facilităţi şi ajutoare financiare, cât şi din partea potenţialilor turişti, prin manifestarea interesului pentru recreere şi practicarea sporturilor de iarnă.
Toate aceste acţiuni, construirea de noi cabane şi unităţi de cazare, apariţia unor investitori serioşi care iubesc muntele, ca şi reabilitarea drumului de acces pe Muntele Mic ne determină să afirmăm că, în viitorul apropiat, turismul în zonă va avea o dezvoltare rapidă, iar aprinderea pe 14 septembrie 2004 a luminilor noii cruci a simbolizat renaşterea acestuia.

Oferte

Staţiunea Muntele Mic oferă peisaje spectaculoase şi pârtii de schi destul de bune, dar cazarea este cam scumpă. Pentru o noapte într-o cameră dublă la o pensiune de 3 stele, turistul trebuie să achite 100 – 110 lei. Iar pentru un sejur de câteva zile în perioada 29.12.2009- 02.01.2010, ce include trei mese pe zi plus cazare, porneşte de la 1.390 de lei de persoană.
Staţiunea se află în Caraş-Severin, la poalele versantului sudic al Munţilor Tarcu, la o altitudine de 1.525 m. Sezonul alb durează, de regulă, 150 de zile pe an, din decembrie până în aprilie. Accesul se face pe şoseaua Caransebeş-Borlova (20 km) şi apoi cu telescaunul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII