22.8 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCe aduc românii la spitale în loc de medicamente expirate: rujuri, uneori prezervative. Medicii explică procedura

Ce aduc românii la spitale în loc de medicamente expirate: rujuri, uneori prezervative. Medicii explică procedura

De la începutul acestui an, medicamentele expirate sau medicamente încă în uz, dar pe care pacienţii nu le mai folosesc, trebuie colectate în curţile unităţilor sanitare, în containere speciale şi în zone supravegheate fie video, fie cu ajutorul personalului de pază.

Ce spune normele privind colectarea de medicamente expirate sau nefolosite

Conform normelor metodologice, care au apărut în luna aprilie a acestui an, toate unităţile medicale de stat, dar şi private, au obligaţia de a colecta medicamentele expirate de la populaţie. Managerii unităţilor sanitare trebuie să se asigure că recipientele speciale sunt plasate în curtea spitalelor, dar în locuri accesibile cetăţenilor şi semnalizate ca atare. Acolo unde nu sunt spitale, în oraşele sau localităţile mai mici, aceste containere pot fi puse lângă dispensare, conform legii. Spitalele pot stabili anumite zile şi anumite intervale orare în care oamenii pot veni să aducă medicamentele.

Medicul epidemiolog Andreea Preda atrage atenţia asupra unei greşeli pe care o fac o parte a celor care aduc medicamentele la spital, în locul special amenajat: pun în pungi şi lucruri personale precum cosmetice sau chiar prezervative, deşi este interzis acest lucru. În plus, sunt oameni care lasă pungile cu medicamente la întâmplare şi care nu vin în intervalul anunţat.

Cum trebuie procedat la containerele special amenajate în curţile spitalelor

Beatrice Speteanu, farmacist şi preşedinte al Asociaţiei Farmaciilor Tradiţionale şi a Practicienilor a explicat cum anume trebuie sortate medicamentele. Trebuie acordată o atenţie deosebită dispozitivelor sub presiune, care se aruncă în recipient separat dar şi celor care se pot sparge.

„Legea a intrat în vigoare anul trecut, dar din păcate normele pentru aplicarea acestei legi au intrat în vigoare abia în acest an. Pacienţii au fost foarte mult timp nedumeriţi unde pot preda aceste medicamente. Noi am încercat tot timpul să le spunem că de acum s-a aprobat pentru colectarea medicamentelor, adică a deşeurilor, în curţile spitalelor unde este cel mai uşor accesibil pentru ei.

Normele prevăd echiparea cu containere speciale în care se pot depozita aceste medicamente. Putem să-i sfătuim şi noi: se scot din ambalajele primare, cartonul care poate să fie reciclat separat, comprimatele se vor arunca într-o parte, trebuie să avem grijă cel mai mult la tot ce înseamnă dispozitive sub presiune, de la aerosoli, spray-uri, acestea se vor arunca separat pentru că nu se pot incinera împreună cu toate celelalte medicamente.

De asemenea, tot ce este în soluţie, în sticlă, care poate produce un risc de spargere şi de scurgere a materialelor se vor arunca separat, de obicei spitalele vor prevedea nişte saci din polietilenă care vor preveni această scurgere. În ceea ce priveşte citotoxicele, nu prea este cazul la populaţie să arunce deoarece nu au la dispoziţie să cumpere citotoxice sau citostatice, acestea recurg din deşeurile spitalelor”, a explicat Beatrice Speteanu.

Substanţele stupefiante şi puternic active trebuie înapoiate la farmacie, nu la centrele amenajate în curţile spitalelor.

Citește articolul integral aici.

CITEȘTE ȘI : Polonia îşi va construi fortificaţii de-a lungul întregii frontiere de est

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS