15.6 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinFalse mituri din lumea medicinei

False mituri din lumea medicinei

Oamenii de ştiinţă au luat „la puricat“ vechi teorii populare, precum necesitatea de a consuma doi litri de apă pe zi sau ideea că ne folosim doar zece la sută din capacitatea cerebrală, şi au demonstrat că lucrurile nu stau cum s-a crezut.

O veche vorbă din bătrâni spune că „repetiţia este mama învăţăturii“, astfel că nu este de mirare că, după ce li s-au repetat ani la rând aceleaşi teorii, chiar dacă de către nespecialişti, oamenii au tendinţa să le ia în serios şi să creadă că sunt adevărate. Cam aşa stau lucrurile în cazul unor teorii pe care le auzim zilnic, conform cărora dacă bem doi litri de apă pe zi avem o sănătate de fier, sau că omul foloseşte doar zece la sută din creier, ori că dacă vrem un păr bogat, trebuie să ne tundem la chelie. Oricât ar părea de incredibil, lucrurile nu stau tocmai aşa. Cel puţin aşa reiese dintr-un studiu dat publicităţii de British Medical Journal, care dezminte multe convingeri din popor care au ajuns să facă parte din teoriile de bază ale colectivităţii şi chiar ale medicilor. Cercetătorii de la Universitatea din Indiana s-au distrat dezminţind unele dintre aceste „legende metropolitane“, luând la răsfoit toate publicaţiile ştiinţifice în care au apărut eventuale studii cu privire la astfel de ipoteze.

 

Credinţe din bătrâni

 

Primul mit „desacralizat“ a fost cel referitor la cei doi litri obligatorii de apă necesari pentru sănătate, una dintre principalele indicaţii ale nutriţioniştilor din toată lumea. În realitate, singura atestare documentară cu privire la această teorie este din 1945, fiind vorba de o recomandare din partea „Nutrition Council“ din Statele Unite. Însă indicaţia respectivă vorbeşte despre lichide în general, nu doar despre apă. „Cantitatea indicată de doi litri include şi apa din alimente sau din băuturi precum cafeaua“, a explicat Rachel Vreeman, co-autoare a studiului.

 

Adevăruri dincolo de moarte

 

Altă teorie, şi ea veche de când lumea, este vehiculată mai ales în povestirile de groză, astfel că specialiştii americani nu au reuşit să îi descopere originea. Este vorba de convingerea că părul şi unghiile continuă să crească şi la câteva zile după moarte. „În realitate, este vorba de o iluzie optică provocată de faptul că atunci când murim ţesuturile corpului încep să se deshidrateze, pielea se retrage şi, ca atare, unghiile sunt mai vizibile“, a explicat Carroll. În opinia specialiştilor, un lucru similar se întâmplă şi în cazul podoabei capilare a oamenilor încă în viaţă, care, contrar a ceea ce se credea, nu creşte mai bogată şi mai sănătoasă atunci când ne tundem la zero, ba dimpotrivă. Un studiu ştiinţific realizat din 1928 demonstrează fără umbră de îndoială că tunsoarea nu are nici un efect asupra părului. Legenda a luat naştere tocmai din cauza faptului că, aparent, părul proaspăt tuns pare mai rezistent şi mai sănătos.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS