19.3 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinSi egiptenii au fost la Tismana

Si egiptenii au fost la Tismana

Exista câteva repere pentru care Tismana poate fi considerata una dintre localitatile turistice importante din Oltenia. Aici a fost identificata cea mai veche asezare musteriana din România, zona Tismana a avut contacte cu civilizatia egipteana, iar Manastirea Tismana este cel mai vechi locas de cult din România.


Tismana este situata la 30 km de municipiul Târgu Jiu si este resedinta pentru zece sate apartinatoare. Dar urme de cultura umana sunt prezente in zona inca din paleoliticul mijlociu, intre anii 100.000 – 40.000 i.d.H. Zona carsturilor Tismanei oferea omului primitiv adaposturi naturale si a fost, in consecinta, una dintre primele zone locuite din România. Speologii care au cercetat zona afirma ca, pe aliniamentul Dobrita – Runcu – Borosteni – Topesti – Tismana – Sohodol – Pades – Ponoare, toate pesterile descoperite contin urme de asezari umane din timpuri stravechi. Iar descoperirea in partea inferioara a coloanei stratigrafice a unor pesteri de la nord de Vâlcele, spre Borosteni, a unor unelte de cuartit si resturi faunistice atesta ca aici sunt cele mai vechi locuiri musterienede pe teritoriul României (Pestera Vulpii si Pestera Cioarei). Alte dovezi ale valorii arheologice de exceptie a zonei sunt unelte din mezolitic, la Steiul Coziei; asezare din epoca bronzului, la nord de Topesti; asezare rurala romana.


Primele contacte cu civilizatia egipteana


Luptele din Balada lui Iovan Iorgovan au ca substrat real primul contact cu civilizatia egipteana. Cele sapte capete ale balaurului sunt detre fapt cele sapte corabii ale lui Osiris venit pe Dunare. Considerat mai degraba zeu, Osiris a fost unul din marii faraoni cu o contributie esentiala la faurirea civilizatiei. Disperat ca in perioadele de seceta Nilul nu mai putea asigura hrana, Osiris isi concentreaza atentia asupra cultivarii cerealelor si a vitei-de-vie. Tehnica o data insusita, Osiris isi ia oastea cu el si pleaca in lume. Getii l-au intâmpinat pe Osiris cu ostilitate. In cele din urma au fost invinsi si supusi egiptenilor. Dupa aceste contacte, getii adopta ca stindard de lupta sarpele, prezent si azi in forme arhaice pe stâncile din apropierea pesterilor Tismana, Closani, Ponoare si Izverna. Mai târziu, sub regele Burebista, sarpele getic si lupul dacic se contopesc in dragonul cu cap de lup.


Cea mai veche cadelnita


Manastirea Tismana este cea mai veche din România, iar constructia ei incepuse cu doua secole inainte de venirea cuviosului Nicodim, in secolul al XIV-lea. La sfârsitul secolului al XV-lea s-a ruinat, iar in locul ei, Radu cel Mare a ridicat unul dintre monumentele de seama ale arhitecturii muntenesti. De-a lungul timpului, batrâna manastire a suferit multe atacuri si pradaciuni. In acelasi timp, in incinta manastirii au fost inchinate multe ore muncii carturaresti, asa incât Tismana a devenit unul din primele centre de cultura din Tara Româneasca. Din bogatul tezaur al acestui lacas, jefuit in nenumarate rânduri, se mai afla azi cea mai veche piesa de argintarie cunoscuta in Tara Româneasca – Cadelnita de la Tismana, datata la sfârsitul secolului al XIV-lea – inceputul secolului al XV-lea (aflata azi la muzeul de arta) si „Tetravanghelul lui Nicodim“, cel mai vechi manuscris, datat 1405 – 1406.


Cazare si alte obiective


Posibilitati de cazare sunt la Pensiunea Jerca, Pensiunea Pau, Plaiul Castanilor, Pensiunea La Marian, Pensiunea Nebunul, Vila Ursu, Pensiunea Buzianu, Pensiunea Mucenic, Pensiunea Dumbrava.


De asemenea, tabara Gura Plaiului ofera 120 de locuri de cazare pentru elevi pe valea râului Tismana, in imediata vecinatate a Sfintei Manastiri Tismana. Pe lânga pavilionul central, tinerii mai au la dispozitie si locuri suplimentare in casute cu doua – zece paturi. Cantina interioara are 60 de locuri, iar terasa o capacitate de 200 de locuri. Alte obiective turistice sunt: Uzina Hidroelectrica – la 800 m, Chioscul lui Cosbuc – la 400 m, padurea de castani comestibili Eroni – pe poteca, 12 minute de urcus, rezervatia naturala Cotul cu Aluni – la nord de castanii din Eroni, padurea de castani Pocruia – Tismana – pe poteca, la o ora de mers, rezervatia naturala Cornetul Pocruii – la vest de padurea de castani Pocruia – doua ore de mers, rezervatia de castani seculari din Nereaz – la cinci kilometri, schiturile Cioclovina de Jos si Cioclovina de Sus (acum au statut de manastiri) – pe poteca 1,5 ore, respectiv trei ore de urcus, pastravaria Tismana – la cinci kilometri, Cheile Sohodolului de Izvarna, pestera si izvoarele carstice de la Izvarna – la opt kilometri, pestera Gura Plaiului – la trei ore de mers, podul natural de la Ponoare – la 20 km, Câmpia de la Pades cu monumentul Proclamatiei lui Tudor Vladimirescu – la zece kilometri si Casa memoriala „Constantin Brâncusi“ – la zece kilometri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS