10.1 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinBiblia - cea mai citita carte din 2005

Biblia – cea mai citita carte din 2005

De acum inainte, bibliofilii si iubitorii de literatura au la dispozitie o lista actualizata cu cele mai cerute 1.000 de carti din biblioteci. Lunga serie de titluri care de care mai celebre poate fi trecuta in revista pentru a descoperi ce titluri ne sunt cunoscute si pentru a ne face o idee despre preferintele cititorilor din zilele noastre.


OCLC – Online Computer Library Center, o asociatie non-profit cu sedii in 96 de tari din toate colturile lumii, a intocmit o lista a celor mai citite 1.000 de carti din 2005, elocvente pentru tendintele culturale ale epocii noastre, pentru gusturile cele mai populare. Aceasta lista ne informeaza in legatura cu titlurile care „aspira“ la statutul de „roman clasic“. Clasamentul este destul de interesant, liderul autoritar fiind Biblia, urmata pe locul doi de o neasteptata carte despre recensamântul populatiei din Statele Unite. Tot o surpriza este si medaliata cu bronz. Este vorba de cartea pentru copii „Mother Goose“, a lui Tomie de Paola. Pe locul patru regasim „Divina Comedie“ a lui Dante Alighieri. La o scurta trecere in revista a clasamentului, se observa clar ca printre primele zece carti din clasament sunt prezente multe opere clasice, precum „Odiseea“, ce figureaza pe locul cinci, sau „Iliada“, aflata pe treapta imediat urmatoare. Locul sapte in clasament este ocupat de o carte care a incântat zeci de generatii de copii si nu numai. Este vorba despre „Aventurile lui Huckleberry Finn“, semnata de legendarul Mark Twain, in timp ce pe locul opt il regasim pe J.R.R. Tolkien si celebra lui trilogie „Stapânul inelelelor“. „Hamletul“ shakesperian figureaza pe pozitia cu numarul noua, fiind urmata de „Aventurile lui Alice in Tara minunilor“, a lui Lewis Carroll.


Garfield – „mai tare“ decât Romeo


Prezenta masiva in clasament a cartilor clasice demonstreaza faptul ca cititorii au aceleasi preferinte literare de generatii intregi sau ca aceste titluri sunt pietre de temelie ale literaturii mondiale si ca vor ramâne mereu surse nemuritoare de placere literara. Exista insa si câteva „debutante“, carti moderne, care probabil sunt doar la moda sau vor deveni, poate, noile opere clasice (doar istoria o va stabili). Este vorba despre carti precum trilogia tolkieniana „Stapânul inelelor“ sau cartile pentru copii „The Night Before Christmas“ si „Garfield“, simpaticul motan venit din lumea desenelor animate, care au depasit in clasament opere legendare precum „Macbeth“ sau „Romeo si Julieta“ ale lui William Shakespeare, „Calatoriile lui Gulliver“ sau „Robinson Crusoe“ al lui Daniel Defoe, care s-au clasat doar pe locurile 19-22. Unele dintre cele mai populare opere ale secolului XVIII se afla destul de jos in clasament. Celebrul „Jane Eyre“ al lui Charlotte Brontë figureaza doar pe locul 30, in timp ce „Mândrie si prejudecata“ a lui Jane Austen este abia pe locul 32, urmata de „Faust“ a lui Goethe, doar pe locul 33. Surprinde prezenta Virginei Wolf, una dintre reprezentantele de seama ale secolului XIX, doar pe locul 500. Si filosofia este un invitat de onoare, poate un pic neglijat, având in vedere ca trebuie sa frunzarim topul pâna la locul 48 pentru a gasi „De Rerum Natura“ a lui Lucretius sau „Republica“ lui Platon, prezenta doar pe locul 55.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS