29.5 C
Craiova
marți, 22 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalGorjCazul lui Andrei Drăgan - un dosar uitat în sertar. Opt luni fără răspuns, fără vinovați, fără dreptate

Cazul lui Andrei Drăgan – un dosar uitat în sertar. Opt luni fără răspuns, fără vinovați, fără dreptate

Au trecut opt luni de la moartea lui Andrei Marius Drăgan, adolescentul de 16 ani care și-a pierdut viața în urma unui șir de erori medicale la Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu.

Opt luni în care părinții îndurerați așteaptă o anchetă finalizată. Opt luni în care niciun medic nu a fost trimis în judecată, iar persoanele responsabile continuă să profeseze nestingherite.

Potrivit Fundației pentru Apărarea Cetățenilor împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS), dosarul penal bate pasul pe loc, în ciuda faptului că documentele esențiale – examenul histopatologic și buletinul toxicologic – au fost, între timp, depuse la dosar. Lipsa unei soluții din partea organelor de cercetare penală menține familia într-o dureroasă așteptare și ridică întrebări despre eficiența și imparțialitatea sistemului.
„Acest caz nu este o excepție, ci o reflectare a unui sistem care refuză să-și asume răspunderea. Absența sancțiunilor reale încurajează impunitatea și pune în pericol viața altor pacienți”, avertizează FACIAS într-un comunicat oficial.

Nicio suspendare în zece ani

FACIAS a solicitat Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu informații despre eventuale sancțiuni sau suspendări aplicate personalului medical în ultimul deceniu. Răspunsul primit este cel puțin îngrijorător: „Nu au existat astfel de situații”. Cu alte cuvinte, între 2015 și 2025, niciun medic nu a fost suspendat din activitate, indiferent de gravitatea acuzațiilor aduse sau de consecințele actului medical.
Această realitate ilustrează un climat instituțional în care protecția sistemului pare să prevaleze asupra siguranței pacientului. Lipsa oricărei forme de răspundere disciplinară sau penală întreține o cultură a tăcerii și a autoapărării, în care greșelile se mușamalizează, iar victimele sunt reduse la tăcere prin birocrație.

FACIAS cere schimbarea legii

Fundația solicită modificarea legislației pentru a introduce o procedură similară celei existente în cazul magistraților, care pot fi suspendați din funcție pe durata anchetelor disciplinare. În prezent, legea permite suspendarea medicilor doar în două situații rare: dacă spitalul formulează plângere penală împotriva acestora sau dacă aceștia sunt deja trimiși în judecată pentru fapte incompatibile cu exercitarea profesiei.
„Este nevoie de un mecanism de protecție a pacienților, nu de protejare a celor care greșesc. Lipsa acțiunii permite perpetuarea abuzurilor și a neglijenței în spitale”, subliniază reprezentanții FACIAS.

Un dosar tăcut, o viață pierdută

Cazul lui Andrei Drăgan ridică întrebări dureroase despre responsabilitate, transparență și dreptate. Cum este posibil ca, la opt luni de la o tragedie evidentă, nicio persoană să nu fie trasă la răspundere? Cum pot fi prevenite cazuri similare dacă mecanismele de control și sancționare sunt aproape inexistente?
Între timp, familia lui Andrei a rămas cu o întrebare fără răspuns: cine răspunde pentru moartea copilului lor?

Citește și: Guvernul continuă consultările pentru reforma administrației locale

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS