32.9 C
Craiova
miercuri, 23 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalCopiii se imbolnavesc de TBC

Copiii se imbolnavesc de TBC

Numarul cazurilor de TBC nou aparute este ingrijorator, desi numarul copiilor care sufera de aceasta boala este in scadere. In 2004, in judetul Dolj, s-au inregistrat pina in prezent 107 cazuri de TBC la copii, unele dintre acestea fiind deosebit de grave. Fata de anul 2003, cind au fost inregistrate 150 de cazuri, numarul copiilor internati cu TBC a scazut. Principala cauza a imbolnavirilor, potrivit sefului sectiei TBC-copii din cadrul Spitalului de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie „Victor Babes“ din Craiova, doctor Gheorghe Dorel, este saracia in care traiesc familiile din care provin copiii respectivi.

Nivelul de trai scazut, mizeria, lipsa mijloacelor de existenta si nivelul scazut de educatie sint factorii care duc la imbolnaviri grave ale copiilor, contractind uneori forme rare ale tuberculozei. O parte dintre acestia nu mai pot fi salvati, fiind cazuri in care micutii platesc cu viata greselile parintilor. Majoritatea copiilor diagnosticati cu tuberculoza provin din mediul rural, din familii numeroase si fara posibilitati materiale. Exista si situatii in care parintii isi lasa copiii in spital luni intregi, motivind ca nu au posibilitatea sa ii duca acasa, deoarece nu au cu ce sa-i intretina.

Un copil de 12 ani are o forma de TBC considerata istorica

In prezent, in sectia de TBC-copii a Spitalului „Victor Babes“ din Craiova sint internati noua copii, cei mai multi avind virste de pina la trei ani. Acestia provin din familii foarte sarace, care locuiesc in conditii greu de imaginat, atit in sate din judetul Dolj, dar si din Gorj, Vilcea sau Olt. „La noi vin copii bolnavi de TBC din satele doljene, dar nu numai. Vin si din Vilcea, Gorj, in general, din toate judetele Olteniei“, a precizat seful sectiei TBC-copii, doctor Gheorghe Dorel. Acesta a mai adaugat: „Unii dintre acestia prezinta forme foarte grave si foarte rare ale tuberculozei. Avem in prezent in sectie un baietel de 12 ani, diagnosticat cu MORBPOTT. Aceasta este o tuberculoza a coloanei vertebrale, forma considerata istorica, eradicata. Baietelul provine din mediul rural. Desi va supravietui, va ramine cu sechele toata viata“. Alt caz aparte, internat in prezent la Spitalul de Boli Infectioase din Craiova, este cel al unei fetite de doi ani, care, pe linga tuberculoza, este infectata si cu virusul HIV. Cazurile grave nu se opresc insa aici.

Unele dintre acestea nu pot fi rezolvate, asa cum s-a intimplat de curind cu o fetita de un an si doua luni, care a decedat la citeva ore de la internare. Aceasta a fost adusa de mama ei, care nu avea act de identitate, familia ei fiind compusa din sase persoane care locuiesc intr-o singura incapere, fara sa aiba nici conditiile elementare. Fetita a fost internata luna trecuta cu diagnosticul meningita TBC si tuberculoza pulmonara, decedind la doar citeva ore dupa internare. Alt deces a fost inregistrat la un copil de opt ani, diagnosticat cu tuberculoza intestinala si pulmonara, care a decedat la citeva luni dupa internare. Doua surori, de noua, respectiv 11 ani, au ajuns in coma la spitalul craiovean,fiind diagnosticate cu meningita TBC in forma deosebit de grava. Cele doua fetite proveneau dintr-o familie foarte saraca din judetul Gorj si au fost salvate de medicii craioveni.

Unii parinti refuza sa-si ia copiii acasa

In sectia TBC-copii din cadrul Spitalului de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie „Victor Babes“ din Craiova sint internati in medie doi, trei copii pe saptamina. In functie de diagnosticele pe care le au, cei care necesita internarea ramin in spital minimum doua luni, dupa care continua tratamentul la domiciliu. Sint insa si situatii cind parintii refuza sa-si externeze copiii, motivind lipsa mijloacelor de existenta. Este si cazul unei fetite de aproximativ doi ani, diagnosticata cu tuberculoza pulmonara, care se afla internata in spital de opt luni. Desi cazul ei nu este grav, putind sa i se administreze tratamentul la domiciliu, parintii refuza sa o ia acasa, spunind ca nu au posibilitatea sa o ingrijeasca si sa o hraneasca.

Seful sectiei spune ca s-a mai confruntat cu astfel de situatii, medicii incercind sa ajute familiile respective. „Nu putem face prea mult pentru aceste familii. Noi luptam sa salvam vietile copiilor, desi uneori, cind se prezinta la noi, este prea tirziu. De vina pentru toate acestea este saracia crunta in care traiesc familiile acestor copii, precum si lipsa de instruire. Si sint foarte multi care traiesc in conditii mizere“, a afirmat doctor Gheorghe Dorel. Mortalitatea infantila in cazul copiilor cu TBC, la nivelul anului trecut, se situa in jurul a 10,8 la suta, constatindu-se un mic regres fata de anii precedenti. Tot anul trecut, judetul Dolj se situa pe locul sase in ceea ce priveste incidenta cazurilor de TBC.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS