15.9 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateImpozitele şi taxele neplătite îi lasă fără bani

Impozitele şi taxele neplătite îi lasă fără bani

Proiectele europene i-au salvat şi în acest an pe aleşii Primăriei Mischii. Lipsa investiţiilor pe raza comunei, fonduri insuficiente ale bugetului local, la care se adaugă neplata la timp a taxelor şi impozitelor au dus la o serie de probleme în lanţ pentru reprezentanţii primăriei. Două luni, comuna a stat fără iluminat public, iar de ceva timp, locuitorii au rămas şi fără o firmă care să colecteze gunoiul.

A fost un an bun, cu investiţii importante, unele continuate, altele proaspăt demarate, totul însă cu bani europeni. Vina pentru lipsa fondurilor necesare investiţiilor revine, în parte, şi locuitorilor comunei, care au adunat datorii la taxe şi impozite de peste 245.000 de lei. Cele mai mari impozite restante vizează terenurile şi sunt acumulate de persoanele fizice. „De nenumărate ori le-am explicat oamenilor că neplata la timp a acestor taxe şi acumularea de majorări ne afectează mai mult decât îşi pot imagina. Trebuie să înţeleagă că, în funcţie de gradul de încasare al taxelor şi impozitelor pe care noi le avem la sfârşit de an, Direcţia Finanţelor ne poate distribui sume în vederea echilibrării bugetului local. Cu cât încasările noastre sunt mai mari, vom primi mai mulţi bani care vor fi folosiţi pentru comună. Le reamintim cetăţenilor că au fost depăşite ambele termene de plată, calculându-se majorări pentru fiecare zi de întârziere până la achitarea sumei datorate. Nivelul majorării de întârziere este de 0,1% pentru fiecare zi de întârziere. Ca urmare a faptului că nu toţi contribuabilii sunt bun-platnici şi nu îşi achită la timp impozitele şi taxele locale, apar blocaje în buna funcţionare a activităţii. Timp de două luni nu am avut bani pentru a achita facturile la iluminatul public, ajungându-se la întreruperea acestuia“, a menţionat Gheorghe Popa, primarul comunei Mischii. Împotriva celor care nu îşi achită impozitele la termenele de plată au fost luate măsuri de executare silită,
respectiv popriri pe salarii sau pensii sau în cazul amenzilor transformarea acestora în muncă în folosul comunităţii, pentru că în acest caz dosarele ajung în instanţă. Reprezentanţii primăriei au adăugat că, deşi nu se doreşte executarea silită asupra bunurilor sau punerea acestora sub sechestru şi scoaterea la licitaţie, sunt şi cazuri în care se vor aplica astfel de măsuri. O altă consecinţă a acumulării datoriilor la taxe şi impozite este dată de foarte multe roluri pentru care sunt deschise acţiuni în instanţă pentru partaj, întrucât moştenitorii nu se înţeleg asupra împărţirii bunurilor. În aceste cazuri, procesele durează foarte mult şi se acumulează majorări de întârziere foarte mari.

Nici o firmă nu şi-a arătat interesul de a ridica gunoiul din Mischii

De câteva luni, locuitorii acestei comune îşi aruncă gunoiul pe unde pot după ce firma care încheiase contracte cu locuitorii, pentru colectarea resturilor menajere, a dat bir cu fugiţii. „Era o firmă din Olt cu care oamenii încheiaseră contracte direct şi nu prin primărie. Ne-am trezit într-o zi cu telefoane de la oameni că firma care a venit să ridice gunoiul le-a luat şi pubelele, refuzând să mai vină. Este absurd, oamenii au ajuns să îşi pună gunoiul în maşină şi să îl ducă la Craiova sau să îi dea foc în gospodărie. Facem un apel în acest sens către toate firmele de salubritate să vină şi pe raza comunei noastre! Am primit asigurări de la Consiliul Judeţean Dolj că va fi creat un sistem de colectare a gunoiului la nivelul întregului judeţ – acel masterplan de deşeuri – care va fi operaţional începând chiar de la sfârşitul anului viitor“, a adăugat Gheorghe Popa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS