• De pe 1 septembrie, in satele doljene se vor infiinta sedii secundare ale notariatelor publice • Din cauza taxelor mari, taranii refuza sa legalizeze actele de care au nevoie • Notarii vor plati din buzunar costul deplasarilor la tara
Din toamna acestui an, notarii publici trebuie sa-si deschida birouri si la tara, pentru a le usura taranilor tranzactiile, mai ales pe cele cu terenuri. In cazul in care nici unul dintre functionarii publici notariali din Dolj nu se arata interesati, ei vor fi numiti de Colegiul Director al Camerei Notarilor. Initial, la propunerea Ministerului Agriculturii, s-a mers pe ideea infiintarii in mediul rural a unor birouri, cu sedii si program permanent, crezindu-se ca accesul limitat la autentificarea unor documente ii face pe tarani sa nu-si intocmeasca acte de proprietate pentru bunurile imobile pe care le detin. Ideea a fost insa abandonata pentru ca s-a ajuns la concluzia ca, si cu notari, taranii tot nu-si vor face acte de proprietate, deoarece mai intii sint obligati sa-si intocmeasca actele cadastrale si cele de publicitate imobiliara, ale caror taxe sint destul de mari. Fara aceste acte, notarii nu pot autentifica un act de vinzare, de succesiune sau de donatie, in caz contrar ei riscind amenzi de zeci de milioane de lei (conform Legii nr. 499/2004, art.66 lit.i).
Notariatele rurale nu sint pe gustul functionarilor publici
Majoritatea notarilor craioveni sint de parere ca aceasta „naveta“ ar fi extrem de costisitoare pentru ei. Aceeasi parere o are si vicepresedintele Camerei Notarilor din Dolj, Gheorghe Ciovica: „Nu se merita. Cheltuielile si dotarile deschiderii unui astfel de birou permanent in mediul rural sint nerentabile. Un cabinet trebuie sa aiba in dotare un calculator, un fax, un xerox, telefoane si, inainte de toate, angajati care sa presteze munca necesara. Oricum, oamenii trebuie sa-si ia extrasul de Carte Funciara din Craiova. Dar noi vom incerca sa deschidem aceste sedii secundare in toate localitatile rurale pentru a-i sprijini pe cei de la sate“. Trebuie mentionat ca un prim pas s-a facut deja prin infiintarea unui astfel de sediu secundar in localitatea Dabuleni, singurul de pe raza de competenta a Judecatoriei Craiova.
Naveta notarului in slujba taranului
Conducerea Camerei Notarilor Publici Dolj incearca in prezent, impreuna cu prefectura si Consiliul Judetean Dolj, sa stabileasca localitatile rurale unde sa functioneze din aceasta toamna sedii secundare ale unor birouri notariale. Reprezentantii birourilor alese vor merge la primaria din comuna respectiva, vor stringe datele necesare de la cei interesati sa autentifice diferite acte de proprietate, dar munca propriu-zisa se va desfasura tot in birourile din Craiova. Important de stiut este ca taxele percepute de notari pentru cei din mediul rural sint cele prevazute de lege, desi acesta va cheltui bani din buzunarul propriu pe deplasari. Gheorghe Ciovica este sceptic fata de eficienta acestei actiuni si considera ca demersul va constitui un test.