15.9 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitate„In Anglia nu este raiul pe pamint!“

„In Anglia nu este raiul pe pamint!“

Un student al Facultatii de Agronomie din Craiova, caruia ii respectam dorinta de a nu-i divulga identitatea, ne-a scris pe adresa de e-mail a redactiei despre chinurile pe care le indura la o ferma din Anglia, unde a plecat intr-un asa-zis „schimb de experienta“. Povestea lui, care n-ar fi exclus sa-i sperie pe colegii sai de facultate care se pregatesc sa plece catre aceeasi destinatie, ni s-a parut de-a dreptul tulburatoare, astfel ca ne-am decis sa o redam in continuare.


„Ne gindim tot mai mult sa mergem la furat si la dat in cap pe strada…“


„Ceea ce am sa va scriu este numai o parte din trauma pe care trebuie sa o traim noi aici, in Anglia. Noi, adica studentii de la Facultatea de Agronomie care am plecat la asa-zisul «schimb de experienta», pentru a vedea cum se face agricultura in Anglia.


Intimplarea a facut ca, in urma cu doi ani, sa am posibilitatea de a cunoaste citiva studenti din afara orasului nostru care tocmai se intorsesera din Anglia. Nu mi-am dat seama atunci de ce aveau aceasta dorinta acerba de a cheltui cit mai multi bani, de a merge in cluburi si de a se distra… Acum insa, inteleg de ce aveau aceasta dorinta. Aici nu iti poti permite nici macar o bere, pentru ca esti platit atit cit sa-ti opreasca fermierul chiria pe o amarita de rulota in care trebuie platit curentul pe care-l consumi noaptea sa te incalzesti. Chiria se ridica la cinci lire sterline pe zi, iar cistigul nostru este de maximum 15 lire sterline pe zi. Socotind si faptul ca trebuie sa trimit in tara banii imprumutati pentru plecare, inseamna ca de abia imi permit sa imi iau ceva de mincare.


Bineinteles ca sint ferme unde este mai bine, dar mie cel putin nu mi-a zis nimeni ca am sa vin in Anglia si am sa stau in rulota toata ziua si sa platesc chiria din banii luati de acasa.


Ceea ce am uitat sa va spun este faptul ca supervizorii de aici la care ar trebui sa te plingi sint lituanieni si estonieni, astfel ca, asa cum cred ca va inchipuiti, numai rusii sint luati la munca.


Va trimit aceasta scrisoare in speranta ca veti trage un semnal de alarma in oras pentru studentii care urmeaza sa plece la toamna. Aici nu este raiul pe pamint!!!


Ne gindim pe zi ce trece tot mai mult sa mergem la furat si la dat in cap pe strada, pentru ca in curind se vor termina si banii de acasa, iar atunci va trebui sa cerem cu imprumut la fermier, lucru neplacut, deoarece acesta iti retine pasaportul la sosire si ti-l da numai la cerere, dar cu conditia sa nu ai datorii la el“.


„N-am primit pina acum nici o astfel de sesizare“


In legatura cu acest „schimb de experienta“ despre care vorbeste studentul craiovean, am incercat sa aflam detalii de la Facultatea de Agronomie din Craiova.


„Exista un program, numit «Oportunitati de munca pentru studenti», prin care studentii pot pleca la munca in strainatate timp de citeva luni. In acest sens, exista la Bucuresti un centru de recrutare a studentilor, trierea facindu-se in conditii foarte stricte, inclusiv pe baza cunostintelor de limba a tarii unde vor sa plece, deoarece numarul cererilor de plecare la munca in strainatate este mult mai mare decit locurile disponibile. Daca in anii trecuti, studentii Facultatii de Agronomie din Craiova nu puteau sa plece prin acest program decit prin intermediul facultatii similare din Bucuresti, din acest an au posibilitatea sa plece direct prin intermediul facultatii noastre. Studentilor care pleaca li se spune din start la ce ferma merg, citi bani vor cistiga, cit costa cazarea etc. Plata se face la sfirsitul fiecarei saptamini, partial cash, partial intr-un cont de card care li s-a creat la plecare“, explica lectorul universitar Marius Vladu, coordonatorul acestui program din cadrul Facultatii de Agronomie din Craiova. Vladu sustine ca, pina acum, nu s-a primit nici o plingere din partea studentilor craioveni plecati la munca in Anglia: „Pina acum n-am primit nici o plingere. Studentilor care au plecat sau pleaca zilele acestea li s-a spus din start unde sa se plinga atunci cind au probleme. Li s-a dat un numar de telefon al reprezentantilor Organizatiei HOPS BRITANNIA, prin care li s-au gasit locurile de munca, si , in afara de asta, pot sa sune chiar la noi la facultate sa ne sesizeze situatiile neplacute prin care trec. Cu toate acestea, n-am primit pina acum nici o astfel de sesizare“.


„Din 100 se gasesc intotdeauna vreo cinci care sa se plinga“


Alexandru Barbacaru, coordonatorul pentru România al acestui program, a precizat ca, in acest an, a existat o singura plingere, venita de la o studenta din Draganesti-Olt, sesizare ce seamana destul de mult cu cea prezentata mai sus. „Studenta ni s-a plins ca nu este luata la munca, pentru ca supervizorii ii prefera pe rusi, dar si pentru ca norma de lucru impusa de fermier este prea mare. Mi se pare normal ca un fermier sa schimbe sistemul de plata, in sensul ca ii plateste pe muncitori la numarul de ladite cu produse culese, in loc sa-i plateasca la ora, deoarece ii stimuleaza astfel pe oameni sa munceasca mai mult, sa le creasca productivitatea“, a mentionat Barbacaru. Coordonatorul national al acestui program a mentionat ca astfel de plingeri sint, totusi, ceva normal: „Din fiecare 100 de studenti pe care ii selectam si ii trimitem sa munceasca in strainatate, se gasesc intotdeauna vreo cinci care sa se plinga de conditiile pe care le-au gasit. Ceilalti 95 sint insa multumiti“. Alexandru Barbacaru a avut o sugestie destul de ciudata pentru ziaristi: „In loc sa scrieti despre acest student care vi s-a plins, mai bine mai asteptati putin si puteti sa vorbiti cu toti cei plecati la munca, atunci cind se vor intoarce, adica prin… septembrie“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS