15.9 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateUn sat fara inceput si fara sfirsit

Un sat fara inceput si fara sfirsit

Una dintre cele mai frumoase asezari taranesti din tara, Diostiul, este atestata documentar de peste 500 de ani. Asa cum spune profesorul Gheorghe Gheorghe, monografia satului, inceputa in anii ’80 si care este alcatuita din 18 volume, cuprinde peste 20.000 de documente istorice. In urma sapaturilor efectuate pe locul vechilor amplasamente ale satului, s-au descoperit atit urme preistorice, cit si dovezi antice si medievale de existenta a acestei asezari. De-a lungul secolelor, Diostiul a suferit nenumarate schimbari. Una dintre ele, si poate cea mai importanta, a constituit-o amplasarea lui – cea de astazi fiind a treia.

Pe la 1600, in urma unei batalii purtate de Mihai Viteazul cu turcii, satenii si-au parasit casele din Dealul Nucilor, unde traiau atunci, si au fugit in padure, in Saliste. Doua secole le-a luat diostenilor sa-si mute gospodariile si, mai ales, biserica. O vreme, ea a ramas pe vechiul amplasament, in vale, motiv pentru care si satenii s-au impartit: in joseni, linga biserica, si suseni. Spune o poveste ca, atunci cind fost mutata biserica din Saliste, josenii au plecat la masa. Atunci, susenii au furat biserica si au pus-o la ei. Josenii s-au suparat la inceput, au cerut biserica inapoi, dar nu le-a dat-o nimeni. Asa ca a trebuit sa-si faca alta. Iar Diostiul, ca nicaieri in alta parte, a avut doua biserici si un singur preot.

Mai tirziu, in timpul domniei lui Caragea Voda, taranii au fugit din nou, de data aceasta de frica ciumei. Pentru ca s-a pornit molima mare si nu mai era alta scapare decit sa se mute vatra satului cu totul. Au patimit, iar diostenii si-au cautat un loc mai bun pentru ei si pentru urmasi. S-au stabilit atunci in Ulita Morii, locul unde se afla si azi.

In 1938, soarta i-a incercat din nou. Din cauza neglijentei unui copil, satul a luat foc.

„A fost prapad!“, spune profesorul Gheorghe Gheorghe. „Eu aveam doar patru ani, dar inca am in minte citeva imagini de atunci. Mai tirziu mi-au povestit batrinii… Au ars zeci de gospodarii. Putine case au fost salvate cu vinul din pivnite si cu zeama de varza. In rest, au ars pina la temelii. Proportiile dezastrului l-au adus pe regele Carol al II-lea cu suita sa. Vazind ruinele si nenorocirea de pe chipurile oamenilor, regele a decis reconstruirea satului. Si atunci, cind a hotarit lucrul acesta mare, oamenii lui au fost de parere ca satul sa poarte numele de Carol al II-lea. In acel moment, insa – mi-au povestit si mie parintii – ,a iesit mos Pantica din multime si s-a aruncat la picioarele regelui. Si-a scos camasa plina de decoratii si cu ea a sters botinele murdare de cenusa ale Maiestatii Sale. Si asa, in genunchi, cu ochii in lacrimi, l-a implorat sa faca orice ii va sta in putinta sa salveze satul. Numai numele sa nu i-l schimbe. Lucrul acesta a fost intarit imediat de diosteni si, mai ales, de invatatorul Ionescu de la acea vreme, care cunostea toata istoria locului“.

Asa cum povesteste profesorul Gheorghe – si cum o arata si documentele – Fundatia Regala a acordat imediat fondurile necesare reconstructiei. Si s-a hotarit ca noua asezare – o ulita lunga de aproape un kilometru – sa aiba numai gospodarii specific romanesti. Au fost adusi mesteri de la Romanati pentru a alcatui, bucata cu bucata, 26 de gospodarii, cu toate cele trebuincioase: locuinta (care era de trei tipuri, in functie de numarul odailor: de tip trei, cinci si sase), cu pridvor din lemn sculptat, cu beciul asezat in fata casei, cu un fel de foisor deasupra, grajdul pentru animale, patulul, fintina – la poarta, intre doua gospodarii – livada, gradina de zarzavat, de flori si dependintele. Arhitecti de seama – Focsa si Gusti – au supravegheat lucrarile, la sfirsitul carora a luat nastere un asezamint de sine statator: gospodarii frumoase, avind centru civic – primarie, scoala, biserica, grup social cultural, post de jandarmi.

Ulita Morii este astazi una dintre cele mai frumoase locuri din tara, loc traditional romanesc. Citeva din gospodariile sale – care au ramas intacte pina in ziua de astazi – au fost reamenajate la Muzeul Satului, in Bucuresti. In prezent, ulita se afla la intrarea in Diosti, facind legatura cu drumul national.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS