Livrările de gaze naturale ruse pentru România au scăzut brusc cu 30%, ca urmare a disputei pe care o au Rusia şi Ucraina, din data de 2 ianuarie 2009. Volumul zilnic de gaze ruse importat de România se ridică în mod obişnuit la 10 milioane de metri cubi, iar vineri seară acesta a fost mai mic cu circa 3 milioane de metri cubi, a explicat directorul Transgaz, Ioan Rusu. El a dat însă asigurări că România este pregătită să facă faţă unei scăderi a presiunii gazului pentru că va folosi resursele din depozitele de gaz.
Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat astăzi că România nu are niciun fel de probleme în privinţa asigurării cu gaze naturale şi că scăderea debitului gazelor livrate din Rusia către România cu 32% va dura până la 11 ianuarie 2009.
"Din punctul nostru de vedere, este un an liniştit. Am avut o întâlnire absolut informală care nu a fost generată de niciun fel de urgenţă legată de asigurarea cu gaze a României, în care am vrut să am toate datele pentru perioada următoare. Vrem să asigurăm opinia publică că nu avem absolut niciun fel de probleme. Avem atât rezerve în exploatare, cât şi rezerve înmagazinate", a declarat sâmbătă Ministrul Economiei, Adriean Videanu, în cadrul unei conferinţe de presă.
Adriean Videanu a mai spus că România a primit informarea din partea Dispeceratului balcanic legată de reducerea până în data de 11 ianuarie 2009 prin punctul de intrare de la Isaccea cu 3,1 milioane metri cubi normali, din totalul de 7,1 milioane metri cubi normali, cât este cantitatea obişnuită.
La rândul său, directorul general al Dispeceratului de Echilibrare Comercială în cadrul Transgaz, Marius Stroia, a precizat în cadrul declaraţiei de presă că de la ora 18.00 seara (n.r. 2 ianuarie 2009) au fost informaţi de reducerea cu 3,1 milioane metri cubi gaze, adică 32% din gazele importate.
"Presiunea gazului e la parametri normali, 36 atmosfere cea de livrare, la Isaccea, noi având prin contract stabilite 35 de atmosfere. Consumul de gaze în ultimele zile a fost de circa 58,5 milioane metri cubi gaze/zi", a adăugat Stroia.
Potrivit acestuia, sursele de acoperire sunt din producţie internă, Petrom şi Romgaz, cu 33 milioane metri cubi/zi, plus alţii producători mai mici. Depozitele de înmagazinare asigură 26 milioane mc/zi, care reprezintă capacitatea maximă de extracţie, iar în momentul de faţă se extrag 19 milioane mc gaze/zi.
"Circa 6,5 milioane mc gaze/zi sunt din import, 4 milioane mc pe la Isaccea, 2,5 milioane prin Medieşu Aurit, deci există o rezervă de circa 7 milioane mc/zi din depozitele de înmagazinare", a completat Stroia.
Acesta a explicat că parametrii sistemului naţional de transport: transport, presiune, debit, sunt conform solicitării utilizatorilor sistemului de transport, "deci probleme nu sunt".
Moscova a suspendat livrările gazelor către Kiev, în 1 ianuarie 2009.
Gazprom nu mai poate depinde de Ucraina pentru tranzitarea gazul către Europa şi caută rute alternative, a declarat vineri, pentru BBC, vicepreşedintele companiei ruse, citat de AFP.
"Considerăm că este necesar să dezvoltăm, cât mai curând posibil, rute alternative şi sperăm că Europa va lua toate măsurile necesare pentru a susţine realizarea acestui proiect", a declarat Aleksandr Medvedev, citat de NewsIn.
România importă din Rusia circa o treime din necesităţile sale de gaze destinate consumului intern. Populaţia României consumă anual aproximativ 18 miliarde metri cubi gaze naturale. Dintre acestea, circa două treimi sunt asigurate de Petrom (deţinută de grupul austriac OMV) şi de producătorul de stat de gaze naturale Romgaz.