20.1 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinCe punem în dulapul cu medicamente?

Ce punem în dulapul cu medicamente?

Dulăpiorul cu medicamente ar trebui să existe în fiecare casă şi, mai ales, să conţină produse care pot fi utilizate împotriva celor mai comune afecţiuni sau în cazul unor răniri care pot apărea exact când nu vă aşteptaţi. Un articol publicat de sfatulparintilor.ro vă dă câteva idei cu privire la ce ar trebui să conţină acest dulăpior pentru situaţiile de urgenţă.

În cazul în care o migrenă sau o răceală apare într-o zi în care nu puteţi merge la medicul de familie, de exemplu în weekend, este indicat să aveţi la îndemână, rapid, cele necesare pentru tratarea unei astfel de afecţiuni. De asemenea, se poate întâmpla să vă răniţi uşor în timpul efectuării treburilor casnice sau poate exista situaţia nefericită când copilul cade şi se juleşte. Dulapul cu medicamente este „salvarea“ pentru îngrijirea şi tratarea unor astfel de afecţiuni sau leziuni minore.
Doctorii recomandă ca dulapul pentru medicamente să fie amplasat într-o încăpere cu o temperatură constant scăzută – cea mai indicată în acest caz fiind baia. În plus, foarte important este ca acest dulap să nu fie uşor accesibil pentru copii, pentru ca aceştia să nu înghită, din greşeală, medicamente care le pot pune sănătatea în pericol.
La fel de importantă este indicaţia ca un astfel de dulap să nu fie considerat un simplu obiect casnic, în care depozităm diverse pastile, cumpărate în mod haotic, „după ureche“, şi care ajung să depăşească termenul de garanţie. Ca orice adult care se vrea a fi responsabil şi preocupat de sănătatea familiei, este indicat să ştiţi ce medicamente trebuie să fie mereu la îndemână, ce fel de materiale sanitare v-ar fi de folos în caz de urgenţă, ce unguente trebuie păstrate şi care dintre siropuri trebuie înlocuite sau aruncate.

Verificare permanentă

Produsele de primă utilitate care trebuie păstrate în casă sunt, în general, medicamente pe care le puteţi cumpăra de la farmacie, fără să aveţi nevoie de prescripţie medicală. Chiar dacă efectul unor astfel de medicamente este cunoscut, în general, este indicat să citiţi prospectul tuturor produselor farmaceutice, pentru a vă asigura că aveţi medicamentele potrivite pentru problemele de sănătate care apar. Totodată, este extrem de important să controlaţi în mod constant data expirării pastilelor, unguentelor şi siropurilor din dulapul cu medicamente şi să le înlocuiţi în cazul în care termenul de valabilitate este depăşit.
De asemenea, dacă vă număraţi printre persoanele care au nevoie permanentă de pastile sau unguente pe bază de reţetă, trebuie să vă asiguraţi mereu că aveţi rezerve.

Unguente, geluri sau creme

Medicii recomandă ca în acest dulap de urgenţă din casa dumneavoastră să aveţi mereu un unguent oftalmic sau picături pentru ochi, contra iritaţiilor care pot apărea din diverse motive, în special din cauza oboselii. De asemenea, este indicat să vă achiziţionaţi un unguent antibacterian şi un produs antiseptic şi cicatrizant, dar şi un gel sau unguent contra arsurilor şi tăieturilor – pentru micile accidente casnice.
Nici crema pentru tratarea înţepăturilor de insecte nu trebuie să lipsească, mai ales în timpul sezonului cald, când este indicat să aveţi la îndemână şi o loţiune pentru protecţie împotriva razelor solare.
În dulapul cu medicamente ar trebui să aveţi şi o cremă antimicotică, o cremă hidratantă (preferabil cu aloe vera), dar şi un gel antiinflamator, acesta din urmă fiind un remediu de urgenţă excelent pentru durerile musculare care apar când vă e lumea mai dragă.

Sprayuri, siropuri ori medicamente

Pentru a trata micile neplăceri şi probleme de sănătate care apar pe nepusă masă, în special în sezonul rece, în dulapul cu medicamente trebuie să aveţi comprimate împotriva durerilor de gât, paracetamol (pentru adulţi) şi soluţie pe bază de paracetamol pentru copii, un remediu antigripal, sirop expectorant (preferabil unul naturist, pe bază de plante), sirop de tuse şi un descongestionant oral sau un spray nazal.
Este indicat să aveţi la îndemână şi un antihistaminic, pentru a face faţă cu succes alergiilor, tablete pentru stimularea imunităţii, laxative şi un ceai diuretic, pentru a combate constipaţia, dar şi un antiacid, medicamente contra balonării şi antidiareice. Totodată, un analgezic trebuie să existe mereu printre medicamentele dumneavoastră, pentru că durerile apar în cele mai neaşteptate momente.

Diferite materiale sanitare

Dacă vă hotărâţi să vă puneţi la punct un dulap cu medicamente pentru orice situaţie, pe lista produselor care trebuie să se găsească aici trebuie să se afle şi un aparat de măsurare a glicemiei, un tensiometru şi un termometru. De asemenea, trebuie să aveţi la îndemână o lingură de măsurare a dozelor, seringă pentru administrarea siropurilor pentru copii, precum şi comprese, pansamente sterile şi plasturi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS