20.6 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaNational(VIDEO) Marcel Ciolacu: Un miliard de lei pentru reabilitarea Autostrăzii A1 București-Pitești

(VIDEO) Marcel Ciolacu: Un miliard de lei pentru reabilitarea Autostrăzii A1 București-Pitești

-

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, la începutul ședinței de Guvern, că se alocă un miliard de lei pentru reabilitarea Autostrăzii A1 București-Pitești, cea mai tranzitată autostradă a României.

De asemenea, Guvernul va aloca 11 miliarde de lei pentru reabilitarea liniei ferate Focșani-Roman, aproximativ 150 de kilometri de cale ferată.

”Avem confirmarea oficială că ne-am ținut promisiunile făcute românilor la început de mandat. Inflația a scăzut sub 6% în aprilie și consumul privat arată o revenire solidă în primul trimestru. Practic, consumul populației începe să redevină, alături de investiții, un motor al creșterii economice. Însă investițiile rămân factorul decisiv al dezvoltării noastre economice iar azi aprobăm noi proiecte majore. În primul rând, investim 11 miliarde de lei pentru reabilitarea liniei de cale ferată Focșani-Roman. Sunt în special bani europeni pentru  aproape 150 de kilometri de cale ferată, cu termen de realizare de 3 ani. Iar în domeniul rutier alocăm 1 miliard de lei din bugetul de stat pentru a reabilita un sector de 42 de kilometri din Autostrada A1.”,  declarat Marcel Ciolacu, la începutul ședinței de Guvern.

Ciolacu promite să crească salariile muzeografilor săptămâna viitoare

Premierul Marcel Ciolacu a susținut că majorarea salariilor muzeografilor, dar și a altor 2-3 categorii „uitate” se va face prin ordonanță de urgență săptămâna viitoare. „Dacă vor face grevă, sâmbătă noaptea mă găsiți la Antipa, dar eu sunt ferm convins că vor avea maturitate și vor aștepta până săptămâna viitoare”, a declarat premierul.

Premierul a atins acest subiect și în ședința de Guvern, precizând că propunerile Ministerului Culturii privind creșterea salariilor vor fi discutate.

„Discutăm azi și propunerile Ministerului Culturii privind rezolvarea problemelor de salarizare din muzeele țării, dar și pentru alte categorii unde sunt discrepanțe salariale. Ministrul Finanțelor trebuie să ne confirme aplicarea acestor soluții și putem pregăti actul legislativ pentru a-l aproba săptămâna viitoare. Sunt convins că, în aceste condiții, Noaptea Muzeelor se va desfășura normal, cu întreaga listă a muzeelor deschisă publicului”, a declarat premierul Ciolacu.

Sprijin pentru agricultori

Premierul a declarat că Guvernul sprijină și agricultori. „Am suplimentat azi cu 1 miliard de lei bugetul Ministerului Agriculturii, pentru plata ajutoarelor către fermieri. Avem acum disponibili peste1,85 miliarde de lei. Putem plăti începând de luni atât ajutorul pe hectar în sectorul vegetal, cât și sprijinul financiar pentru fermierii din domeniul avicol și cel al creșterii porcilor. Cu certitudine, domnul ministru al agriculturii, după ședința de Guvern, va detalia, atât pentru fermieri, cât și pentru presă, acest act“.

Primul ministru a luat în discuție și problema reducerii gramajului, dar a păstrării prețului la raft. „Acest tip de scumpire mascată, este de fapt, înșelarea clienților. Președintele ANPC a pus în transparență decizională ordinul care impune procesatorilor să semnaleze clar orice micșorare a gramajului produselor, cu toate detaliile necesare. Astfel, protejăm mai ales puterea de cumpărare a celor cu venituri mici și medii, cei mai afectați de aceste practici înșelătoare.

Un alt tip de intervenție la fel de necesară este a Consiliului Concurenței și va exista un control asupra pieței detergenților unde există creșteri de prețuri total nejustificate. Vrem să întregim astfel cadrul măsurilor de stopare a scumpirilor demarat prin mecanismele de plafonare a prețurilor.

Avem o veste bună și pentru pensionari. Introducem un nou sistem informatic performant la Casa Națională de Pensii Publice, complet integrat. Este o investiție de peste 130 de milioane de lei din PNRR și, astfel, vom elimina, de exemplu, cozile la biletele de tratament“, a declarat Marcel Ciolacu.

Citește și: Zilele Craiovei 2024 sunt în pregătire

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Cardurile de alimente, încărcate cu o nouă tranșă

Din 14 iunie va începe încărcarea cardurilor de alimente...

ȘTIRI GdS