17.3 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazin„Bună ziua, domnule… profesoară!“

„Bună ziua, domnule… profesoară!“

Una dintre cele mai cunoscute universităţi din Germania a decis să adopte genul feminin pentru toate titlurile academice, indiferent că este vorba de profesori, cercetători sau asistenţi, informează repubblica.it.

În Germania modernă, guvernată de cea mai puternică femeie din lume  (Angela Merkel), aşa-numita „gender parity“ sau paritatea de gen este luată foarte în serios. Mai mult decât atât, politica privind mult discutata egalitate între sexe este astfel condusă încât să ofere mai multă asistenţă şi avantaje numeroase pentru femei. Un ultim act în această cruciadă dusă de Republica „Merkeliană“ împotriva machismului (doctrină potrivit căreia bărbatul își face simţită superioritatea faţă de femeie) are drept scenă de desfăşurare Universitatea din Leipzig, una dintre cele mai cunoscute instituţii de învăţământ din ţară. În esenţă, reprezentanţii instituţiei au decis ca, de acum înainte, toate titlurile academice să fie exprimate doar la genul feminin, şi în cazul persoanelor de sex masculin. Aşadar, în cazul tuturor se va folosi, atât în adresarea verbală, cât şi pe cărţile de vizită, manuale, site-uri etc., apelativele  Professorin, Assistentin, Wissenschaftlerin sau Rektorin, în traducere profesoară, asistentă, cercetătoare sau rectoră.

Primat european
şi mondial

Potrivit Spiegel online, care la aflarea veştii a titrat ironic „Guten Tag, Herr Professorin!“, sau „Bună ziua, domnule profesoară!“, decizia a fost adoptată încă din luna aprilie de toţi reprezentanţii conducerii, în frunte cu rectorul Beate Schuecking. Doar o obiecţie din partea Ministerului Ştiinţei şi Învăţământului din landul Saxonia, unul dintre cele mai dinamice dintre cele 16 landuri din Republica Federală, ar putea anula decizia într-un interval maxim de şase luni. Însă, nimeni nu se aşteaptă la o asemenea decizie, printre altele, pentru că la alegerile politice federale din 22 septembrie, care sunt tot mai aproape, Angela Merkel ar putea obţine cel de-al treilea mandat. Ea ar intra în istorie drept cancelarul cu cel mai lung mandat, ca să nu mai vorbim de prima femeie aflată pentru cel mai mult timp la conducerea celui mai puternic stat european sau prima femeie realeasă de acelaşi număr de ori ca şi  Konrad Adenauer, tatăl democraţiei, sau Helmut Kohl, artizanul reunificării.
 Aşadar, dacă totul va merge bine, Universitatea din Leipzig va fi un deschizător de drum la nivel european şi mondial. Andrea Usadel, din cadrul Center of Excellence of Woman and Science, a declarat pentru Spiegel online că nu are informaţii cu privire la decizii similare în alte instituţii.

Fără obiecţii

În ceea ce îi priveşte pe profesorii de sex masculin, puţini au fost cei care au îndrăznit să comenteze decizia. Printre excepţii se numără juristul, Herr professor Doktor Bernd-Ruediger Kern. „Aici e vorba de feminism şi nu este benefic pentru limbă şi nici nu aduce ceva nou din punctul de vedere al conţinutului“, a spus acesta. De menţionat totuşi că un „domn profesor“ a fost cel care a propus această revoluţie în vocabularul academic, în numele dreptului femeilor la putere. Este vorba de Josef Käs, profesor de fizică. „A fost o idee spontană, nu are nici un fel de baze politice“, a asigurat acesta. Dincolo de toate, cert este că din 2005, prima putere europeană este obişnuită să fie condusă de o Frau Bundeskanzlerin, o „doamnă cancelară“ şi chiar şi virilii şi atleticii soldaţi din cadrul „ehrenbattalion der Bundeswehr“, batalionul de onoare al armatei germane, după secole de saluturi către liderii de sex masculin s-au obişnuit acum ca, atunci când Merkel se întâlneşte cu  Obama sau Xi Jinping, Putin, Tusk sau Hollande, să strige „Heil der Bundeskanzlerin!“, salutul oficial adresat cancelarului. De acum însă, în sălile de curs din Leipzig, studenţii şi studentele trebuie să spună „Guten Tag, Herr Professorin!“ şi profesorilor care sunt bărbaţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS