14.8 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinTristeţe de... Crăciun

Tristeţe de… Crăciun

Sărbătorile de iarnă sunt un prilej de bucurie pentru cei mai mulţi dintre noi, dar nu în puţine cazuri se transformă într-un prilej de tristeţe, care riscă să degenereze, relatează site-ul ok-salute.it

Mama nervoasă, care îşi petrece zile în şir în bucătărie, între friptura de porc şi sarmale, deloc agreabila cină de Crăciun în compania colegilor, ca să nu mai vorbim de interminabila listă de cadouri, pe care ştiţi că oricum o finalizaţi în dimineaţa de Ajun. Pentru multe persoane, ziua de 25 decembrie ar trebui ştearsă din calendar. Specialiştii vorbesc chiar despre depresia de Crăciun, care îşi face simţită prezenţa în luna decembrie, când începem să fim absorbiţi de pregătirile de Sărbători, şi atinge punctul culminat între Crăciun şi Anul Nou. Această formă de depresie afectează nenumărate persoane, indiferent de vârstă şi de sex, făcându-şi simţită prezenţa şi la persoane care au un caracter vesel şi nu au înclinaţii spre stări depresive. „Psihoterapeuţii înregistrează o creştere cu 20% a cererilor de ajutor din cauza aşa-numitului «Christmas effect»“, a explicat psihiatrul italian Claudio Mencacci. Simptomele sunt diverse, de la dureri de cap, lipsa poftei de mâncare, sentimente de vinovăţie din cauza faptului că unii nu se simt capabili să pregătească masa de Crăciun sau pentru că nu reuşesc să găsească cel mai potrivit cadou, dificultăţi de a se bucura de afecţiunea persoanelor apropiate, stare permanentă de oboseală, dar, în acelaşi timp, şi tulburări ale somnului.

Prea multe obligaţii

Însă, de ce exact atunci când toată lumea este mai fericită, există persoane care se simt triste şi însingurate? În opinia specialiştilor, de multe ori de vină este multitudinea de obligaţii, datorii şi activităţi. Din cauza acestei obligaţii permanente de a fi prezent şi de a zâmbi, nivelul de stres creşte în mod considerabil. Ca să nu mai vorbim de modificarea rutinei zilnice, între curse prin magazine şi cine fără sfârşit, precum şi gaura în buget lăsată de aceste sărbători. În mod paradoxal, în perioada Sărbătorilor de iarnă, considerate de regulă ca un moment de bucurie, numărul cazurilor de depresie creşte în mod semnificativ.
Spitalele şi poliţia raportează o incidenţă crescută a suicidului, a tentativelor de suicid, a problemelor cauzate de consumul excesiv de alcool, a violenţei domestice. De asemenea, psihiatrii şi psihologii raportează o creştere semnificativă a numărului persoanelor care acuză stări de depresie. Altă problemă o reprezintă faptul că anul tocmai se termină şi este momentul în care „tragem linie“ şi ne confruntăm cu propriile nerealizări, indiferent că este vorba de viaţa sentimentală sau profesională. Nu în ultimul rând, alt moment dificil îl reprezintă revederea cu rudele. „E normal să aveţi o anumită senzaţie de neplăcere atunci când sunteţi nevoiţi să vă petreceţi ore în şir la masă, cu o grămadă de oameni pe care în restul anului îi evitaţi. Ca să nu mai vorbim că această stare sufletească vă face insuportabil în faţa tuturor şi riscaţi să fiţi considerat un copil răsfăţat, care are nevoie de atenţia celorlalţi“, a explicat Mencacci.

Ghid de supravieţuire

Specialistul consultat de site-ul italian oferă câteva recomandări cu ajutorul cărora putem trece mai uşor peste depresia de Crăciun. În primul rând, nu vă simţiţi vinovaţi pentru starea sufletească şi nu daţi prea multă importanţă neliniştii dumneavoastră. Nu sunteţi bolnavi şi nu cădeţi în depresie cronică, este doar un moment şi trece. Scădeţi nivelul aşteptărilor şi gândiţi-vă la Crăciun ca la o sărbătoare normală şi nu ca la o dată scadentă la care trebuie să fiţi fericiţi cu orice preţ. Nu vă propuneţi schimbări prea mari de viaţă legate de această ocazie şi nu vă demoralizaţi dacă nu aţi găsit un iubit/o iubită pe care să îl/o prezentaţi părinţilor şi nici dacă nu vă veţi petrece Anul Nou pe o insulă exotică, aşa cum vă doreaţi, ci acasă, cu prietenii. Dacă una dintre rudele dumneavoastră este cea mai plictisitoare de pe pământ, nu vă forţaţi să o ascultaţi toată ziua. Retrageţi-vă politicos, faceţi o scurtă plimbare şi când veţi reveni o veţi suporta mai bine. Stingeţi televizorul. În această perioadă, posturile de televiziune abundă în emisiuni festive şi filme tematice, care nu vă vor cădea prea bine dacă sunteţi cu nervii la pământ. De asemenea, este recomandat să vă stabiliţi un buget de Crăciun şi să îl respectaţi. Planificaţi din timp cumpărăturile, pe ultima sută de metri s-ar putea să fiţi nevoiţi să nu vă mai uitaţi la bani, iar, când veţi realiza cât aţi scos din buzunar, stresul va creşte.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS