26.7 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinNecrolog pentru trecut

Necrolog pentru trecut

Aparatele video, CD-urile, hărţile, faxurile sunt doar câteva dintre obiectele care ne amintesc cât de mult s-au schimbat obiceiurile noastre în ultimii ani, se arată într-un articol publicat de corriere.it.

Ce repede se schimbă lumea în această societate efemeră, în care totul pare să dispară, pentru a fi imediat înlocuit de ceva mai bun, mai frumos, mai eficient şi mai rapid. Prestigiosul cotidian Huffington Post, fondat de Arianna Huffington, propune un fel de necrolog pentru fiecare produs, invenţie sau idee care în ultimul deceniu a dispărut de pe piaţă, amintindu-ne într-un fel data de la care se poate vorbi despre dispariţia oficială. În această listă regăsim obiecte care sunt deja de domeniul trecutului, dar şi concepte care, din cauza schimbărilor epocale, au dispărut din memoria oamenilor.

Adio, video

Primul necrolog este destinat aparatelor şi casetelor video, care acum nu fac decât să stârnească râsul în faţa mult mai modernelor DVD-uri. Washington Post scria despre moartea aparatelor video încă din 2005: „Aparatele video au murit, la doar 29 de ani“. Pe locurile următoare în clasamentul obiectelor demodate regăsim agenţiile de turism, care, mai nou, au fost înlocuite de site-uri şi de aplicaţii digitale, capabile să ofere soluţii mult mai originale şi ieftine. Pe locul trei, Huffington Post plasează dispariţia separării dintre viaţa profesională şi cea privată, separare definitiv consimţită după ani la rând în care graniţa dintre cele două a devenit din ce în ce mai subtilă, complici fiind şi aşa-numitul multitasking şi conexiunile fără fir. Cum deja am amintit, pe lista neagră se pot găsi şi concepte abstracte: de exemplu, este vorba de dreptul la uitare, care, într-o reţea cu o memorie de elefant, care păstrează o copie digitală a oricărui gând şi a oricărei acţiuni a utilizatorilor, pur şi simplu nu mai are de ce să existe. Dispariţia dreptului la uitare a fost consemnată de New York Times, în luna iulie a anului trecut, prin intermediul unui articol cu titlul The Web Means the End of Forgetting (Internetul înseamnă sfârşitul uitării).

Fără librării

Ultimii ani au însemnat şi agonia lentă a librăriilor şi a vizitatorilor lor, aşa-numiţii „şoareci de bibliotecă“. Anul acesta, va aduce şi dispariţia aşa-numitelor librării brick and mortar (fizice, din cărămizi şi mortar). Potrivit previziunilor editorului Mike Shatzkin, mulţi coloşi din domeniu vor da faliment, principalele vinovate fiind site-urile de tipul Amazon, dar şi aşa-zisele ebook – cărţile electronice. Încet-încet, vor dispărea şi ceasurile de mână, acestea fiind înlocuite de telefoanele mobile, laptopuri şi alte accesorii electronice care oferă un serviciu mult mai complex decât indicarea orei. Un studiu al Beloit College privind obiceiurile tinerilor demonstra faptul că generaţiile viitoare nu vor mai cunoaşte ceasurile, în sensul de obiect util. Vor supravieţui doar acele ceasuri inedite, de lux, capabile să ofere mai multe informaţii decât simpla indicare a orei.

Alte dispariţii

În ultimul deceniu au dispărut treptat şi aproape pe neobservate multe alte lucruri. Pe listă se află liniile erotice, categoric demodate, hărţile tipărite (înlocuite de hărţile on line şi de GPS), anunţurile din ziare, conexiunile dial-up, enciclopedia, CD-urile, cărţile de telefon, cataloagele şi faxul. În plus, datorită wireless-ului, cablurile au devenit practic inutile. „Deşi cablurile încă există, treptat, ele vor deveni de domeniul trecutului“, scrie Huffington Post.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU