30 C
Craiova
luni, 3 iunie, 2024
Știri de ultima orăSanatateMedicinaClădirile UMF Craiova, luminate violet, în Săptămâna de conștientizare a bolilor inflamatorii

Clădirile UMF Craiova, luminate violet, în Săptămâna de conștientizare a bolilor inflamatorii

Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova organizează în perioada 19-24 mai Săptămâna de conștientizare a bolilor inflamatorii intestinale: „Every day is IBD Day”. Săptămâna a debutat pe 19 mai, când, în spațiul public din lumea întreagă se aduc în atenția tuturor implicațiile, problemele și soluțiile pentru prevenția, protejarea și îmbunătățirea calității vieții pacienților IBD.

Care sunt bolile inflamatorii intestinale cronice

Bolile intestinale inflamatorii înseamnă apariția unei inflamații la nivelul peretelui intestinal. Acestea pot debuta la orice vârstă, însă mai frecvent acest lucru se întâmplă la persoane în jurul vârstei de 15-35 de ani și jurul vârstei de 55-65 ani. Bolile intestinale inflamatorii sunt boli extrem de complexe, a căror apariție implică moștenirea genetică, microbiomul, dar și funcțiile autoimune. Termenul de “boli inflamatorii intestinale cronice” include colita ulcerativă (CU), boala Crohn (BC) și colita nedeterminată.

Incidența BC este de 5-10/100.000 locuitori pe an iar prevalența este de 50-100/100.000 în țările Europei de Vest și Americii de Nord. Incidența CU în aceleași țări este de 6-8/100 000 de locuitori iar prevalenţa 70-150/100.000. În Europa de Est și în România, incidența și prevalența ambelor boli inflamatorii este mai mică, dar cu tendință de creștere în ultima perioadă.

Clădirile UMF Craiova, luminate violet

Tocmai pentru că este vorba despre o afecțiune cu un impact sever asupra calității vieții, UMF Craiova a decis să dedice o săptămână de evenimente, menite să sensibilizeze și să atragă atenția asupra bolii și persoanelor afectate. Începând din 19 mai, clădirile UMF Craiova sunt luminat violet, culoarea care simbolizează acest spectru de afecțiuni.
„Pe parcursul acestor zile, se vor organiza mai multe workshopuri, destinate specialiștilor, studenților, dar și pacienților. De asemenea, vor fi publicate mai multe podcasturi realizate în special cu lideri de opinie din rândul pacienților, în așa fel încât să sprijinim constituirea comunităților, dar și fluidizarea informațională”, au transmis reprezentanții UMF Craiova.

UMF are centru dedicat pacienților cu boli inflamatorii intestinale

UMF Craiova are și un centru dedicat pacienților cu boli inflamatorii intestinale (IBD-UMFCv). Prin acesta, UMF oferă şi îmbunătățește accesul persoanelor cu această patologie la specialiști în gastroenterologie și domeniile conexe și totodată să ofere un diagnostic și tratament individualizat și bazat pe experiența proprie și ghidurile de specialitate în vigoare.
Echipa centrului include medici și specialiști cu experiență în îngrijirea pacienților cu boli inflamatorii intestinale: gastroenterologi, chirurgi, imagiști, reumatolog, dermatolog, pneumolog, farmacist clinician, psiholog, nutriționist, asistenți medicali specializați. Aceștia își desfășoară activitatea în cadrul Universității de Medicină și Farmacie și/sau Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova.

Pacienţii pot suna la Call Center

Accesul este facilitat de existența unui Call Center care preia solicitările pacienților, în urma unui apel la numărul 0774 054 710. Centrul IBD-UMFCv beneficiază de cabinet de consultații, sală de consultații on-line prin teleconferință, săli de endoscopie diagnostică și terapeutică dotate cu echipamente de ultimă generație, centru de imagistică (Rezonanță Magnetică 3 Tesla, Tomografie Computerizată) și conexiunea prin personalul său cu Clinicile Universitare ale Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova.

Făcând parte din familia Centrului IBD-UMFCv, pacienții au posibilitatea să participe la întâlnirile periodice cu echipa medicală și membrii asociațiilor de pacienți într-un cadru prietenos, care să favorizeze împărtășirea experienței și renunțarea la inhibiții cu scopul final de creștere a încrederii în sine și o mai bună înțelegere și acceptare a terapiilor.

Peste 200 de pacienţi îngrijiţi la centrul de la UMF

„Centrul Dedicat Pacienților cu Boli inflamatorii Intestinale a fost înființat pe 10 martie 2021, ca o necesitate clară în contextul creșterii accelerate a incidenței acestei patologii în România în ultimii ani.
IBD-UMFCv este dotat cu echipamente pentru explorare endoscopică și ultrasonografie la cele mai înalte standarde la nivel mondial. Numărul de pacienți îngrijiți de medicii gastroenterologi ai IBD-UMFCv se ridică la peste 200 și este în continuă creștere. Foarte important este faptul că acest centru funcționează cu o echipă multidisciplinară de specialiști, astfel că pacientul se adresează unei echipe de specialiști, nu doar unui singur medic. Deciziile terapeutice se iau în cadrul unei echipe multidisciplinare, ceea ce înseamnă un mare sprijin pentru pacienți”.

CITEŞTE ŞI: Dr. Adelina Brînaru: „Bebeluşul nu simte nevoia de dulce sau sărat. Produsele cu 5 rânduri de ingrediente nu pot fi bune pentru copii”

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS