20.6 C
Craiova
sâmbătă, 27 iulie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaInternationalCPI cere mandat de arestare pentru Benjamin Netanyahu

CPI cere mandat de arestare pentru Benjamin Netanyahu

Curtea Penală Internaţională (CPI) a anunţat luni că a cerut un mandat de arestare pe numele premierului israelian Benjamin Netanyahu pentru presupuse crime de război şi crime împotriva umanităţii comise în Fâşia Gaza, a declarat procurorul șef al curții, Karim Khan, într-un interviu pentru CNN.

Khan a spus vor fi solicitate mandate și pentru ministrul israelian al Apărării Yoav Gallant, precum și pentru alți doi lideri de vârf ai Hamas: Mohammed Diab Ibrahim al-Masri (mai cunoscut sub numele de Mohammed Deif) – liderul Brigăzilor Al Qassem – și Ismail Haniyeh, liderul politic al formațiunii.

Mandatele împotriva politicienilor israelieni, o premieră

Mandatele împotriva politicienilor israelieni marchează o premieră în care Curtea vizează politici dintr-un stat aliat SUA. Decizia îl pune pe Netanyahu în acceași linie cu președintelerus Vladimir Putin, pentru care CPI a emis un mandat de arestare pentru războiul Moscovei împotriva Ucrainei. Un grup de judecători al Curții Penale Internaționale va analiza acum cererea lui Khan pentru mandatele de arestare.

Acuzațiile împotriva lui Netanyahu și Gallant includ „provocarea exterminării

Khan a spus că acuzațiile împotriva lui Sinwar, Haniyeh și al-Masri includ „exterminare, omor, luarea de ostatici, viol și agresiune sexuală în detenție”. „Lumea a fost șocată pe 7 octombrie când oamenii au fost smulși din dormitoarele lor, din casele lor, din diferitele kibutzuri din Israel”, a spus Khan pentru CNN. El a adăugat că „oamenii au suferit enorm” ca urmare a acțiunilor Hamas. Acuzațiile împotriva lui Netanyahu și Gallant includ „provocarea exterminării, provocarea de foamete ca metodă de război, inclusiv refuzul aprovizionării umanitare, țintirea deliberată a civililor în perioadă de război”, a spus Khan.

Israelul și Statele Unite nu sunt membre ale Curții Penale Internaționale

Când au apărut luna trecută primele relatări conform cărora procurorul-șef al Curții ia în considerare asemenea decizii, Netanyahu a replicat că orice mandat de arestare împotriva oficialilor militari și ai guvernului israelian „ar fi un scandal de proporții istorice” și că Israelul „are un sistem juridic independent care investighează riguros orice încălcăre a legii.” Israelul și Statele Unite nu sunt membre ale Curții Penale Internaționale. Cu toate acestea, CPI susține că are jurisdicție asupra Gaza, Ierusalimul de Est și Cisiordania, după ce liderii palestinieni au convenit în mod oficial să fie subordonați principiilor fondatoare ale curții în 2015.

Citește şi: România, în topul celor mai mari exportatori de miere din UE în 2023

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS