30 C
Craiova
luni, 3 iunie, 2024
Știri de ultima orăSanatateSezonul alergiilor. Ce este de făcut?

Sezonul alergiilor. Ce este de făcut?

Atunci când vremea se încălzește, inevitabil apar și alergiile cauzate de polen. Strănut, ochi înlăcrimați, nas înfundat, senzație de mâncărime, tuse și chiar senzație de “cap încețoșat”.

Ce sunt alergiile

Alergiile sunt reacții exagerate ale sistemului imunitar la un alergen care este în mod normal inofensiv. Simptomele alergiilor sunt de obicei ușoare, dar neplăcute, deși există și cazuri de anafilaxie care este cea mai severă reacție alergică. În anafilaxie, se declanșează simptome grave la nivelul pielii, cum ar fi urticarie și umflături, dar și probleme severe de respirație și tensiune arterială foarte scăzută.

Reacțiile alergice pot fi declanșate de o varietate extinsă de alergeni cum este cazul polenului, alimentelor (în special alune și nuci), blana animalelor de companie, medicamente, mucegaiuri și înțepături de insecte.

Ce se întâmplă când inhalăm polen

Atunci când o persoană inhalează polen, sistemul imunitar generează anticorpi numiți imunoglobulină E care declanșează eliberarea de substanțe chimice precum histamina, leucotrienele și prostaglandinele. Aceste substanțe se răspândesc în organism, ajungând la țesuturile de la nivelul ochilor, nasului, gâtului și plămânilor.
Simptomele alergiei pot perturba somnul și îi pot face pe oameni să se simtă mai obosiți și mai amețiți, ducând la o senzație de “cap încețoșat”. În plus, corpul poate deveni mai slăbit pe măsură ce luptă împotriva inflamației declanșate de alergii, contribuind la oboseala generală și făcând mai dificilă concentrarea.

Există terapii?

Medicamentele antialergice eliberate fără prescripție medicală (OTC) care tratează multe dintre simptome, ameliorând astfel starea generală a persoanei alergice.

Medicamentele antialergice (antihistaminice) blochează efectele excesului de histamină care provoacă mâncărime, lăcrimarea ochilor, strănut și rinite. Oamenii tolerează și reacționează diferit la antihistaminice, așa că poate fi necesară încercarea mai multor tipuri de medicamente pentru a evalua eficacitatea și potențialele efecte secundare ale acestora.
Spray-urile nazale cu substanțe active ce pot fi recomandate de către medic reduc inflamația care este cauza senzației de obstrucție a căilor respiratorii nazale, a secrețiilor nazale, mâncărimii de la nivelul nasului și strănutului. Efectele secundare pot include uscăciune nazală și, rareori, sângerări nazale. Persoanele cu glaucom ar trebui să le ia cu precauție, deoarece pot crește presiunea din interiorul ochiului, efect advers periculos în cazul acestei patologii.

Este vaccinarea o soluție?

Dacă alergiile sunt persistente sau severe, este posibil ca medicul alergolog să recomande imunoterapie. În general aceste terapii constau în cantități foarte mici din substanțele care declanșează simptomele de alergie.
Acest tratament folosit pentru prevenirea alergiilor nu elimină complet alergia, ci schimbă răspunsul imunitar pentru a o tolera mai bine. Tratamentul poate continua timp de trei până la cinci ani, apoi efectul protector poate să protejeze împotriva alergiilor timp de câțiva ani.

Discuția prealabilă cu medicul sau cu farmacistul este recomandată cu tărie înainte de a începe orice tratament, mai ales dacă există probleme de sănătate sau se administrează și alte medicamente.

Valentina Ghimpău
Sănătate de la Dr. Farmacist primar,
Vă mulțumesc că m-ați citit iar!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS