20.1 C
Craiova
sâmbătă, 27 iulie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajCe este un CV: ghid complet pentru noul tău job

Ce este un CV: ghid complet pentru noul tău job

De departe cel mai bun mod prin care ne putem remarca în cadrul unei comisii de recrutare este atunci când ne transpunem în locul angajatorilor și înțelegem nevoile pe care aceștia le au astfel încât afacerea lor să meargă ca pe roate. Pentru a putea rezuma într-un mod cât mai convingător ceea ce suntem capabili să facem în cadrul unei companii, dar și calitățile care ne-ar putea diferenția de restul candidaților, este necesar să știm foarte precis ce este un CV, care sunt aptitudinile noastre, unde ne situăm în prezent pe traseul nostru profesional, dar și care sunt celelalte mijloace prin care ne-am format, pe lângă studii și experiența de lucru.

Ce este un CV

Cu alte cuvinte, CV-ul este documentul prin care îți faci „publicitate” pe piața muncii și ar trebui să fie ca un portofoliu al realizărilor și cunoștințelor tale. Astfel, pentru ca aplicația să fie una de succes, este indicat să îl structurezi foarte bine, să enumeri skill-urile care te recomandă și să te asiguri că informațiile sunt relevante poziției pentru care candidezi. Atunci când consideri că l-ai finalizat, aruncă o ultimă privire și trece-l prin filtrul unui recrutor.

Înainte de a porni cu avânt în etapa de căutări și aplicări, ai în vedere să bifezi cât mai mulți dintre cei 5 pași de urmat în redactarea CV-ului tău:

Aplică tehnica denumită captatio benevolentiae

    Așa cum prima impresie contează cel mai mult atunci când întâlnești sau cunoști o persoană nouă, la fel și prima secțiune, respectiv prima pagină din CV sunt cu adevărat de impact pentru orice recrutor. În același timp, dacă reușești să atragi atenția printr-un element distinctiv față de restul aplicanților (prin secțiunea „Despre mine” sau prin CV în sine, mai ales atunci când nu este structurat într-un format comun), ai făcut deja un prim pas important către job-ul dorit.

    Mergi pe uniformitate

      Un CV structurat, ordonat și compact va fi întotdeauna mai ușor de parcurs. Totodată, personalizarea și ajustarea documentului în mod cronologic sunt cele mai importante „ingrediente” de care să ții cont. Folosind informații simple și concise, alegi din start o strategie câștigătoare încă din etapa de screening a candidaților. Nu în ultimul rând, ai mare grijă ca documentul să nu fie foarte lung.

      Include conținut relevant

        Pentru a rămâne în continuare în vizorul angajatorilor, este util ca aplicația ta să cuprindă activități care au legătură cu mediul profesional în care îți dorești să activezi. Creează conexiuni relevante între realizările și obiectivele tale și pune-le în balanță cu cerințele din fișa postului pentru care aplici. Folosește cuvinte cheie, iar pe lângă punctele forte și interese, amintește responsabilitățile și rezultatele obținute la locurile de muncă anterioare.

        Inspiră seriozitate și încredere

          Dacă am lămurit ce este un CV și ce ar trebui să conțină, este important să menționăm și cum te pui în valoare prin acest document. Pe lângă actualizarea constantă a datelor personale și a fotografiei, este important să adaugi și referințe de la foștii angajatori. Acest lucru denotă implicarea ta în activitățile și echipele din care ai făcut parte, dar și păstrarea unor relații bazate pe respect și colaborare. Abilitățile dobândite în urma training-urilor sau a workshop-urilor, nivelul de limbi străine, certificările și premiile se traduc printr-o dorință permanentă de evoluție profesională și personală deopotrivă. Mai mult decât atât, asigură-te că CV-ul tău este scris corect.

          Povestește despre tine cu sinceritate

            Nu-ți crea un scop din dorința de a impresiona, pentru că mai devreme sau mai târziu vei avea de demonstrat că ești capabil să îți pui în aplicare skill-urile enumerate în CV. Orice recrutor, chiar și fără experiență, își va da seama dacă ai exagerat sau nu. În plus, rolul tău nu este să doar să obții job-ul, ci să te descurci să îndeplinești toate sarcinile care îți vor reveni pe parcurs.

            Fie că te regăsești în tabăra celor experimentați, fie că ești un novice în căutarea primului loc de muncă, este esențial să știi ce este un CV.Este documentul prin care reușești să-ți creezi o imagine de ansamblu, înainte ca recrutorul să te cunoască personal sau să interacționați telefonic. Dacă poți să rezumi la ce ești bun, care sunt cursurile, proiectele, programele de internship, dar și activitățile de voluntariat care au adus un plus în dezvoltarea ta, întotdeauna te vei face remarcat în marea de aplicanți de pe platformele de recrutare.

            Dacă în perioada următoare intenționezi să-ți schimbi job-ul, un aspect important pe care este necesar să îl iei în considerare este evoluția tehnologică amplificată de progresul în domeniul inteligenței artificiale. Astfel, orientarea din timp către joburile viitorului îți va asigura o stabilitate profesională și vei îmbrățișa schimbările cu o mai mare deschidere la momentul oportun. Potrivit raportului Global Risks 2024 al Forumului Economic Mondial, domeniile care vor lua cea mai mare amploare sunt sectorul financiar, tehnologia blockchain și securitatea cibernetică.

            Fii deschis oricând pentru o reconversie profesională și acordă o atenție deosebită hobby-urilor tale. Ele te pot propulsa în carieră mai repede decât ți-ai fi imaginat!

            ȘTIRI VIDEO GdS

            ȘTIRI GdS