19.5 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicătura de cunoaştere

Picătura de cunoaştere

Bronzaţi genetic

Orele întregi petrecute sub soarele arzător sau nenumăratele şedinţe la solar în căutarea „bronzului perfect“ vor fi în curând de domeniul trecutului. După cum informează corriere.it, acest vis al multor doamne va deveni realitate cu ajutorul unei simple creme, care va acţiona asupra unei anumite gene, stimulând producţia de melanină. Acest produs inovator este rodul cercetărilor efectuate de o echipă de specialişti condusă de profesorul David Fisher de la Massachusetts General Hospital. Prin dezactivarea aşa-numitei gene „PDE-4D3“, cercetătorii au reuşit să închidă culoarea pielii cobailor, fără ca aceştia să fie expuşi la razele soarelui.
Producţia de melanină, care conferă pielii acea nuanţă arămie atât de dorită de doamne şi domnişoare, este în realitate un mecanism de apărare, fiind remediul natural utilizat de organism pentru a se apăra de daunele provocate de radiaţiile solare. În esenţă, este vorba despre un sistem eficient, capabil să prevină formarea tumorilor pielii, iar studierea acestui sistem are o  importanţă fundamentală, mai ales pentru punerea la punct a unor strategii de prevenire.
Producţia de melanină este un proces reglat de numeroase gene, printre care şi „PDE-4D3“, o enzimă capabilă să blocheze mecanismul implicat în producerea acestei substanţe protectoare preţioase. Ideea lui Fisher a fost aceea de a dezactiva această genă pentru a îndepărta astfel „blocajul“ şi a stimula producţia melaninei. Deocamdată, studiul a fost realizat doar pe şoareci. Prin administrarea de anumite substanţe chimice în măsură să dezactiveze funcţia genei „PDE-4D3“, cercetătorii au reuşit să obţină după doar cinci zile o surprinzătoare intensificare a pigmentării pielii animalelor, fără a le expune direct luminii solare. Deşi a fost efectuat doar pe şoareci, studiul deschide perspective importante şi pentru bărbaţi. „Obiectivul primar al replicării acestui studiu la om este prevenirea cancerului de piele, având în vedere că toate formele cele mai comune ale acestor neoplazii sunt asociate expunerii la razele ultraviolete“, a comentat coordonatorul studiului. În aceste condiţii, activând producţia de melanină, am putea obţine nu numai o piele bronzată, ci şi una mai protejată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS