20.1 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinIubirea în timpul castelor

Iubirea în timpul castelor

Ea este o brahmană, o exponentă a clasei bogate, el un paria, categoria „impurilor“. Religia le interzice căsătoria, prietenii i-au abandonat, însă ei nu se lasă convinşi şi luptă din răsputeri pentru a-şi salva iubirea.

Romeo şi Julieta, în vremea castelor. Numai că acel timp este astăzi, iar piesa se desfăşoară la Londra. Protagoniştii acestei poveşti de iubire sunt doi britanici, de origine indiană. El este un „intangibil“ sau „paria“, categoria „impurilor“ şi a mizerabililor; ea este o reprezentantă a brahmanilor, casta preoţilor care deţin „puterea sacră“, legaţi de perpetuarea tradiţiilor religioase şi intelectuale de transmitere şi comentare a învăţăturilor vedelor. Doi tineri îndrăgostiţi, despărţiţi de o tradiţie, ce interzice căsătoriile între membrii unor caste diferite, oficial scoasă în afara legii atunci când India şi-a dobândit independenţa, dar care în realitate este încă respectată de mulţi. Umiliţi, jigniţi, siliţi de colegi, rude, părinţi şi prieteni să se despartă, aceşti moderni Romeo şi Julieta, spre deosebire de predecesorii lor shakesperieni, au rămas împreună, s-au căsătorit şi au avut un copil. Iar într-o zi, au decis să îşi spună povestea în Camera Lorzilor, pentru ca obligaţia privind arhaicul sistem al castelor să fie interzisă de legea britanică şi să fie considerată drept o formă de discriminare.

Dragostea la indieni

Numele protagoniştilor nu sunt cunoscute. Cotidianul Times, care a prezentat povestea, a păstrat anonimatul asupra protagoniştilor, pentru a-i feri de eventualele repercusiuni. De aceea, vom folosi în continuare numele celor două personaje create de fantezia lui Shakespeare. Dar să începem cu …începutul. În 1949, Constituţia indiană a abolit castele, rezervând în mod expres un număr de locuri de muncă în administraţia publică pentru persoanele care proveneau din castele inferioare sau din sub-casta aşa numiţilor „dalit“, impurii, paria, intangibilii, cărora în trecut, în India, le reveneau cele mai infame meserii, cum ar fi să adune materiile fecale de pe străzi. Însă o mare parte din societatea indiană a continuat să respecte castele: în fruntea piramidei sociale se aflau brahmanii, urmaţi de luptători şi nobili, a treia castă fiind formată din ţărani, comercianţi şi meşteşugari. Din a patra castă făceau parte slugile. Atunci când mai multe milioane de emigranţi indieni au debarcat în Marea Britanie, mulţi au adus cu ei şi tradiţiile antice, care interziceau căsătoriile între exponenţii a două caste diferite. Julieta, fiica a doi brahmani, nu este prea credincioasă. A terminat dreptul, a început să lucreze ca practicantă într-un important birou de avocatură, în Midlands. Aici, într-o zi, a cunoscut un tânăr indian, să îi zicem Romeo, şi el practicant în acelaşi birou. A fost dragoste la prima vedere. Pentru o perioadă, lucrurile au mers cum nu se poate mai bine. Însă când colegii, prietenii şi rudele au aflat că el provine dintr-o familie de „intangibili“, relaţia lor a devenit un scandal. Proprietarii biroului de avocatură, la rândul lor indieni, au început să facă presiuni asupra Julietei, obligând-o să îşi părăsească iubitul. Pe el îl maltratează, încercând să îl îndepărteze. Două cariere promiţătoare sunt afectate de o formă clară de discriminare.

În faţa Lorzilor

Cei doi tineri au apelat la ajutorul unui avocat specializat în astfel de cazuri, dar şi la Equality Act, legea care sancţionează orice formă de discriminare pe bază de sex, religie, rasă, dar care nu cuprinde nimic pentru caste. Însă chiar să fie adevărat că în plin secol XXI, în Marea Britanie, se face diferenţa între brahmani şi „intangibili“? Ei bine, da. Cei doi îndrăgostiţi nu au renunţat la iubirea lor, s-au căsătorit, iar acum au devenit părinţi. Nu mai au nici un prieten, rudele i-au renegat, dar ei nu s-au lăsat convinşi să renunţe la povestea lor de iubire. Au obţinut o audienţă la o comisie din Camera Lorzilor, unde şi-au spus povestea. Impresionaţi, în urmă cu două luni, lorzii au introdus o clauză la Equality Act, incluzând şi discriminarea pe bază de caste, iar în toamnă, parlamentul va abroga o lege care să interzică în mod expres această formă de discriminare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII