11.7 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinFoie gras, deliciul unui festin

Foie gras, deliciul unui festin

Pateul foie gras este o delicatesă franţuzească, apreciată în întreaga lume, care face parte din categoria preparatelor culina-re „pretenţioase“, ideale pentru a fi servite la o ocazie specială.

Foie gras, în traducere „ficat gras“, este o pastă specială care se prepară din ficat de pasăre, în general de gâscă sau de raţă. Foie gras de raţă este mai aromat decât cel de gâscă şi are un conţinut mai mic de grăsimi. Preparatul foie gras este cunoscut de peste 5.000 de ani. Se ştie că egiptenii se înfruptau cu această delicatesă încă de pe vremea faraonilor şi că nici romanii nu s-au lăsat mai prejos, căci la ospăţurile date de împăraţi invitaţii mâncau cu plăcere acest preparat. Francezii s-au specializat în prepararea acestei delicatese, ajungând să combine pateul de ficat cu trufe, diverse condimente şi chiar coniac, pentru a-i conferi un gust deosebit. Deşi bucătarii din alte ţări ale lumii au încercat să calce pe urmele gastronomiei franţuzeşti, preparând felurite versiuni de foie gras, gurmanzii spun că nimic nu egalează gustul şi textura preparatului autentic franţuzesc.

Cum se prepară pateul

În Franţa, se păstrează şi acum tradiţia ca raţele şi gâştele care sunt crescute special pentru foie gras să fie îndopate cu porumb fiert, pentru ca ficatul lor să devină cât se poate de gras. În timpul procesului de creştere, ficatul de pasăre nu doar se îngraşă, ci devine şi mai mare, ideal pentru prepararea de foie gras. Acesta este un ingredient de bază al multor preparate pretenţioase şi scumpe, însă cel mai bine foie gras se serveşte ca antreu, la începutul unui festin, atunci când gustul este neutru.

Idei de servire

Înainte de a fi servit, pateul foie gras trebuie să fie ţinut în frigider câteva ore, dar nu la o temperatură foarte scăzută, pentru că ideal este ca pateul foie gras să fie rece, dar nu îngheţat. Cea mai bună temperatură la care trebuie menţinut un preparat cu foie gras este aceeaşi la care se răceşte şampania.
Este recomandat ca preparatul să fie scos din frigider cu aproximativ 15 minute înainte de a fi servit – aceasta este perioada în care foie gras are nevoie pentru a ajunge la temperatura potrivită. Pentru a tăia preparatul, folosiţi un cuţit special pentru foie gras sau unul cu lamă netedă. Treceţi lama cuţitului printr-un jet de apă călduţă, apoi tăiaţi pateul foie gras în felii de aproximativ un centimetru. Puneţi feliile pe o farfurie răcită în prealabil, pe care o puteţi orna cu frunze de salată proaspătă. Alături de feliile de foie gras puteţi servi jeleu de struguri, dar şi feliuţe de pâine prăjită, felii subţiri de baghetă sau chiar biscuiţi.
Printre băuturile care merg cu foie gras se numără vinul alb dulce, vinul roşu demisec sau şampania, alegerea rămâne la latitudinea dumneavoastră şi în funcţie de solemnitatea ceremoniei. Dacă pateul foie gras are o textură bogată şi un gust puternic, e bine să îl serviţi alături de vin roşu sec, iar dacă aroma preparatului nu este atât de puternică, vinul alb sau şampania sunt opţiunile mai bune.

Bun pentru sănătate
În regiunea Le Gers şi în împrejurimi, acolo unde foie gras este o mâncare obişnuită, locuitorii au rata de mortalitate cea mai scăzută şi durata de viaţă cea mai lungă din întreaga Franţă. Foie gras este bogat în acizi graşi nesaturaţi, recomandaţi în dieta zilnică, pentru că reduc nivelul colesterolului din sânge.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS