-1.6 C
Craiova
vineri, 26 decembrie, 2025

Colţul gospodinei

Plăcinte delicioase

Indiferent că este vară, toamnă sau iarnă, plăcintele preparate în casă sunt întotdeauna un desert delicios. Pentru a nu da greş şi a vă răsfăţa papilele gustative, nu ar fi rău să ţineţi cont de sfaturile unor cofetari renumiţi.
– Preîncălziţi cuptorul la temperatura recomandată în reţeta pe care o folosiţi.
– Majoritatea plăcintelor cu fructe se coc la 175 şi la 230 de grade Celsius. Unele reţete cer ca, în prima parte, temperatura să fie de 230 de grade Celsius, iar apoi să scadă la 175, pentru că această scădere a temperaturii ajută la formarea crustei.
– Pentru a da o culoare mai aurie crustei, ungeţi înainte de coacere cu lapte sau ouă bătute uşor.
– O plăcintă cu umplutură de fructe crude se coace aproximativ o oră.
– Când folosiţi o umplutură gătită în prealabil, plăcinta se dă la cuptor la o temperatură mai mare şi pentru o perioadă mai mică de timp, îndeajuns pentru a se coace crusta şi pentru a se încălzi umplutura.
– Pentru a verifica dacă umplutura este gata, înţepaţi cu un cuţit mijlocul plăcintei. Dacă întâmpinaţi o rezistenţă mică înseamnă că plăcinta este gata. Dacă nu este încă gata, iar suprafaţa sau marginile devin prea închise la culoare, acoperiţi partea de sus cu folie de aluminiu, pentru a o proteja de intensitatea focului.
– Un vas de sticlă este o metodă bună de a vă asigura că baza plăcintei este complet coaptă. Coacerea pe vatră sau pe piatră asigură prepararea uniformă chiar şi a unei plăcinte cu umplutură foarte zemoasă.
– Pentru luminozitatea şi luciul crustei, preparaţi un sfert de cană de sirop din cereale cu apă foarte fierbinte. Când plăcinta este gata, ungeţi crusta cu sirop. Puteţi adăuga zahăr granulat sau decorativ. Băgaţi plăcinta înapoi în cuptor încă două-trei minute, pentru ca glazura să se întărească. După ce plăcinta este gata, lăsaţi-o la temperatura camerei să se răcească, înainte de a o tăia, asigurându-vă, astfel, că umplutura s-a întărit destul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS