25.5 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicatura de cunoastere

Picatura de cunoastere

Una dintre felinele amenintate cu disparitia este râsul (lynxul) de Spania. In ultimii 30 de ani, numarul acestor animale s-a imputinat ingrijorator, asa ca in momentul de fata nu depaseste 200 de exemplare.


Ca si pisicile, leii, rudele lor mai indepartate, torc atunci când sunt relaxati. Cercetarile efectuate au aratat ca nu exista doi lei care sa toarca identic.


Veverita este singurul animal cu cristalinul ochiului colorat.


Inima unui elefant poate cântari pâna la 20 kg, iar creierul sau are 5 kg in medie.


Desertul unde s-a inregistrat cea mai lunga perioada secetoasa este Atacama, unde ploaia a revenit dupa 400 de ani.


Cel mai rece loc permanent locuit este localitatea Oimeacov (Rusia), pe valea fluviului Indighirka, unde s-a inregistrat, in februarie 1964, o temperatura de -71,1 grade Celsius.


Ariciul are 36.000 de ace.


Caii comunica intre ei folosind peste 100 de sunete.


Greierele reuseste sa cânte frecându-si picioarele unul de altul. Cu cât aerul este mai cald, cu atât numarul cri-cri-urilor este mai mare.


Pe globul pamântesc exista 800.000 de specii de insecte. S-a calculat ca pe un kilometru patrat se afla doua miliarde de insecte diferite.


Exista o specie de musca, Cephenomia, al carei zbor depaseste viteza sunetului. Ea se deplaseaza cu 1.300 km/h.


Cea mai mare scoica de pe planeta este tridacna, din Marea Bariera de corali, aceasta având pâna la 1,5 m lungime si 300 kg greutate.


Viteza cu care se deplaseaza Polul Nord magnetic este de 40 km/an. Situat azi in Arctica canadiana, el ar urma sa ajunga, in 2024, lânga actualul Pol Nord geografic, iar in 2050, in preajma insulelor Severnaia Zermlia (Rusia).


Gâstele de Canada au un stil neobisnuit de a-si creste bobocii. Când puii de culoare portocalie parasesc cuibul, nu sunt ingrijiti numai de propriii lor parinti, ci gâstele mature ingrijesc cu schimbul toti puii, care sunt tinuti laolalta intr-un fel de cresa.


O cioara dintr-un oras din Japonia a fost filmata in timp ce aseza nuci in calea camioanelor când lumina semafoarelor era rosie, apoi astepta pâna când devenea din nou rosie pentru a culege nucile sparte.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS