Măsura a fost dispusă marţi de autorităţi pentru preîntâmpinarea unor evenimente similare celui de pe Autostrada Soarelui
OLT. Pentru prevenirea evenimentelor precum cel de pe Autostrada Soarelui, Drumurile Naţionale Olt va organiza puncte de observaţie mobile pe toate şoselele naţionale care străbat judeţul. De asemenea, zonele periculoase pentru desfăşurarea traficului rutier vor fi semnalizate cu panouri de avertizare.
Fluxul informaţional între comitetele locale pentru situaţii de urgenţă şi centrul operaţional al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) va fi îmbunătăţit mai ales în privinţa unor evenimente ce pot pune în pericol vieţi sau bunuri, pentru reducerea timpului de răspuns şi asigurarea oportună a forţelor şi mijloacelor de intervenţie.
Arderea miriştilor pune autorităţile pe jar
Prefectul Octavian Popescu a cerut marţi şefilor de instituţii cu atribuţii în situaţiile de urgenţă să determine autorităţile administraţiilor publice locale să întreprindă măsuri de prevenire în privinţa incendierii miriştilor. Prefectul a dispus ca lipsa de reacţie a autorităţilor pe această linie să fie sancţionată imediat de instituţiile abilitate. Tot marţi, Octavian Popescu a hotărât transmiterea către toate comitetele locale pentru situaţii de urgenţă a unei dispoziţii prin care să se interzică folosirea focului deschis pentru arderea miriştilor şi a vegetaţiei uscate. Dispoziţia mai prevede intensificarea controalelor şi creşterea fermităţii în sancţionarea abaterilor de la prevederile legale în domeniu. Aceste măsuri sunt luate pentru prevenirea unor evenimente rutiere similare celui petrecut pe 6 iulie pe Autostrada Soarelui, când nouă autoturisme au fost implicate într-un accident soldat cu un mort şi 12 răniţi. În acest sens, Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) trebuie să întocmească o situaţie cu toate zonele de risc din apropierea drumurilor naţionale. Totodată, DADR va transmite atenţionări reprezentanţilor săi din teritoriu, cărora li s-a trasat sarcina de a anunţa toţi fermierii că este interzisă arderea miriştilor. „Inginerii agricoli îi vor informa pe cetăţeni că arderea miriştilor poate degenera în incendii de amploare care pot pune în pericol culturi agricole, păduri şi gospodării. Ei le vor spune oamenilor că incendierea miriştilor este interzisă prin regulamente ale Uniunii Europene, care apără bunele practici agricole şi de mediu, şi că, dacă nu respectă legislaţia, riscă sancţiuni usturătoare“, a declarat Ştefan Grigore, director adjunct al DADR.
Păduri în pericol
Peste 14.000 de hectare de păduri aflate în proprietate privată şi care sunt păşunate sunt expuse riscului ridicat la incendii. Anunţul a fost făcut marţi, în şedinţa Comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă, de noul director al Direcţiei Silvice, Constantin Bălaşa, care a spus că la nivelul pădurilor particulare nu este asigurată paza. Bălaşa le reaminteşte proprietarilor de terenuri forestiere că pot încheia contracte cu unităţile de stat (ocoale silvice) sau private de prestări servicii pentru asigurarea pazei şi administrare silvică.