17.3 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriBăncile pot creşte de patru ori preţul locuinţelor

Băncile pot creşte de patru ori preţul locuinţelor

Oricât de ieftină ar fi o locuinţă, cei care nu au bani economisiţi pentru a o cumpăra trebuie să plătească în timp de două-trei ori mai mult decât valoarea ei. Asta dacă reuşesc să obţină un credit imobiliar suficient de mare.

Pentru că economisirea unei sume suficient de mari pentru a-şi cumpăra o locuinţă este aproape imposibilă pentru o persoană cu venit mediu, împrumutul bancar este soluţia cea mai la îndemână pentu cei mai mulţi tineri. Totuşi, creditul bancar scumpeşte locuinţa de câteva ori. Astfel, potrivit finzoom.ro, o persoană care decide să contracteze un credit imobiliar în valoare de 40.000 de euro pentru achiziţionarea unei locuinţe, după treizeci de ani se trezeşte că a plătit înapoi între 88.000 de euro (de 2,2 ori mai mult decât s-a împrumutat) şi 175.000 de euro (de 4,37 ori mai mult). Asta în condiţiile în care, din 20 de oferte prezentate de finzoom, doar la o singură bancă dobânda este fixă pentru o anumită perioadă de timp. În rest, aceasta este variabilă, adică se poate schimba în funcţie de anumiţi indici stabiliţi în contractul de creditare, şi, implicit, suma pe care împrumutatul o va returna la finalul contractului poate fi mult mai mare decât credea iniţial acesta.

Creştere de aproximativ 10% pe an numai din diferenţa de curs valutar

Dobânda plătită în timp nu este însă singurul element care îi poate face pe cumpărătorii de locuinţe să scoată din buzunar sume mult mai mari decât îşi planificaseră iniţial. Deprecierea leului în raport cu moneda europeană va duce şi ea la o creştere cu alte câteva procente bune. Având în vedere evoluţia cursului valutar din 2007 şi până în prezent, de exemplu, diferenţa de curs a depăşit 10% de la un an la altul (dacă pe 12 octombrie 2007 un euro era cotat la 3,3366 lei, pe 13 octombrie 2008 ajunsese la 3,7685 lei, iar peste încă un an valora 4,2897 lei).

Avans între 0 şi 50%

Trist este faptul că, în prezent, doar cei norocoşi reuşesc să-şi cumpere o locuinţă chiar şi în aceste condiţii. Asta deoarece după ce băncile au început să acorde împrumuturi (o perioadă de câteva luni bune din prima parte a anului s-a stopat creditarea) sumele acordate sunt încă prea mici faţă de preţurile din piaţă. În unele cazuri, împrumutul reuşeşte să acopere doar jumătate din valoarea imobilului, locuinţele fiind în prezent evaluate mult sub nivelul pieţei. Mai mult decât atât, cei care se hotărăsc să opteze pentru un împrumut bancar sunt nevoiţi să aibă un avans care variază, în funcţie de bancă, între 0% şi 30-50%.

Chilipirurile imobiliare vin de la bănci

Partea bună este că, chiar dacă dobânzile şi comisioanele ajung, după 30 de ani, să depăşească şi de două ori valoarea împrumutului, tot băncile sunt cele care scot la vânzare chilipiruri imobiliare. Bunurile recuperate de bănci de la clienţii rău-platnici sau de la cei care intră în imposibilitate de plată sunt scoase la vânzare la preţuri sub cele practicate în piaţă (preţul de pornire a licitaţiei este cu 25% mai mic decât cel de evaluare şi poate scădea în cazul în care nu există câşigător la prima licitaţie), iar numărul acestora este în continuă creştere. „Deşi o statistică oficială nu există încă pe piaţă, specialiştii în recuperare spun că, de la începutul anului, băncile au scos la licitaţie aproape 1.000 de apartamente şi terenuri recuperate de la persoanele care nu au mai putut plăti ratele“, notează capital.ro. Procedura de achiziţionare nu este foarte complicată, însă presupune ca doritorii să urmărească anunţurile de licitaţii pe care băncile le publică pe site-urile lor (unele bănci au chiar secţiuni speciale dedicate procedurilor de licitaţie), în presă sau la primăriile şi judecătoriile pe raza cărora se află imobilul respectiv.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII