15.6 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCu un pas mai aproape de Dumnezeu

Cu un pas mai aproape de Dumnezeu

Fermilab, un institut de cercetare al Departamentului de Energie din Statele Unite, a anunţat că fizicienii sunt cu un pas mai aproape de indentificarea aşa-numitei „particule a lui Dumnezeu“, care ar putea explica existenţa materiei şi a vieţii în univers.

Institutul de cercetare american a susţinut şi în trecut că a făcut progrese mai mari decât rivalii europeni în cursa pentru obţinerea unuia dintre cele mai râvnite „premii“ din fizică, identificarea particulei Higgs Boson. Fermilab a anunţat că a reuşit să restrângă aria în care fizicienii se aşteaptă să găsească „particula lui Dumnezeu“, potrivit paginii de internet digg.com.
Totul a pornit de la fizicianul britanic Peter Higgs, care a încercat să elucideze unul dintre marile mistere ale fizicii: cum dobândesc particulele masă. În 1964, el a enunţat teoria potrivit căreia există un câmp de forţă, iar particulele care trec prin acesta dobândesc masă, materia şi viaţa devenind posibile. Particula Higgs este cunoscută drept „particula lui Dumnezeu“, fiindcă există peste tot, dar rămâne mereu ascunsă. Higgs a susţinut că acest câmp de forţă invizibil s-a format imediat după Big Bang şi dă masă universului. Fizicianul britanic a ajuns la această concluzie încercând să explice de ce masa dispare atunci când materia este spartă şi redusă la cele mai mici componente ale sale, molecule şi atomi.

Competiţie între LHC şi Tevatron

Confirmarea existenţei particulei Higgs ar fi răspunsul la multe întrebări despre aşa-numitul „Model Standard“, respectiv teoria care rezumă tot ceea ce ştim în prezent despre particule. De-a lungul anilor, fizicienii au restrâns ariile de masă probabilă a particulei Higgs. Fizicienii europeni caută, de asemenea, particula Higgs cu ajutorul acceleratorului de particule din Elveţia – LHC (Large Hadron Collider). Proiectul european a fost întârziat cu luni bune după pornirea din septembrie 2008. Fizicienii rivali de la Fermilab şi-au sporit eforturile pentru a descoperi particula Higgs înainte ca LHC să devină operaţional, în luna septembrie a acestui an.
Fermilab a susţinut într-un comunicat de presă că toţi cercetătorii CERN (Organizaţia Europeană pentru Cercetări Nucleare) au stabilit deja că „particula lui Dumnezeu“ cântăreşte mai mult de 114 GeV/c2. Calculul efectelor cuantice privind particula Higgs necesită ca masa acesteia să fie mai mică de 185 GeV/c2. Fizicienii CERN au reuşit să izoleze o zonă de mijloc a acestei arii folosind acceleratorul Tevatron al Fermilab, stabilind că particula nu poate avea masa între 160 şi 170 GeV/c2.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU