17.3 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & Afaceri2008, un an imobiliar atipic

2008, un an imobiliar atipic

După ce ani buni preţurile din piaţa imobiliară au crescut constant, 2008 a adus scăderea acestora şi blocarea pieţei. Cauzele acestei situaţii sunt nivelul exagerat la care ajunseseră costurile şi înăsprirea condiţiilor de creditare.

Piaţa imobiliară din Craiova a cunoscut, mult timp, o oarecare stabilitate în evoluţie. „În ultimii ani, piaţa a evoluat. Preţurile au crescut de la un an la altul şi au existat perioade de stagnări doar în timpul concediilor“, a explicat Nicu Răduţ, directorul agenţiei Unic Imobiliare. Anul acesta însă, lucrurile s-au schimbat. Costurile imobilelor au depăşit cu mult puterea de cumpărare a craiovenilor. Drept urmare, piaţa s-a confruntat, începând din mai-iunie, cu o situaţie inedită – preţurile au îngheţat la un anumit nivel, iar tranzacţiile au început să se încheie doar în măsura în care proprietarii erau dispuşi să lase din preţ procente considerabile. „Segmentul apartamente a fost cel mai afectat, deoarece acolo preţurile au scăzut cel mai mult (până la 25%)“, a precizat Teodor Popescu, managerul agenţiei Dorcas Imobiliare.

 

Condiţiile de creditare au avut cea mai mare influenţă

 

Ulterior, odată cu aplicarea noilor condiţii de creditare impuse de Banca Naţională a României (BNR), situaţia s-a accentuat. „Băncile au adus în acest an condiţii aspre de creditare şi garanţii mari (puterea de garanţie a imobilelor a scăzut cu 25%, astfel că populaţia trebuia să strângă peste 25% din valoarea lor). A rezultat o blocare a pieţei“, a spus Nicu Răduţ. Afirmaţia este susţinută la unison de toţi reprezentanţii agenţiilor imobiliare contactaţi. „Tranzacţiile au scăzut constant, începând cu luna iunie. În principal, s-a ajuns la această situaţie din cauza băncilor, pentru că majoritatea craiovenilor cumpărau imobile prin credite. În prezent, oamenii tatonează să vadă cât vor mai scădea preţurile“, a declarat Bogdan Buzatu, managerul agenţiei General Imobiliare. La această situaţie a contribuit şi criza internaţională. „Noile condiţii de creditare impuse de băncile comerciale, corelate cu criza internaţională, au condus la situaţia din piaţă. Din momentul în care băncile nu au mai dat credite, lucrurile au mers din ce în ce mai prost“, a precizat Teodor Popescu.

 

„Chiria nu mai acoperea 75% din rată, ci până la 50%“

 

Mulţi dintre cei care aveau o locuinţă, dar intenţionau să o cumpere pe cea de-a doua ca investiţie, s-au râzgândit. „Unii oameni obişnuiau să cumpere locuinţe pentru a le închiria. Crescând rata, chiria nu mai acoperea 75% din rată, ci până-n 50%, astfel că nu se vedea o rentabilitate“, a explicat Nicu Răduţ. În plus, unii au intrat în imposibilitate de plată. „Piaţa imobiliară a stagnat. Oamenii nu au bani să cumpere locuinţe. Trebuie să facă împrumut. Au fost multe persoane care au făcut credite mult peste posibilităţi“, a precizat Bibina Dică, directoarea agenţiei Biros Imob.

 

„Piaţa imobiliară îşi revine“

 

Privind în urmă, analiştii imobiliari din Craiova spun însă că nu se poate vorbi despre o situaţie dezastruoasă. „Nu tot anul 2008 a fost greu, ci doar o parte din el. Cel mai dificil a fost pentru agenţiile care nu au avut profesionişti. 2008 a fost însă un an atipic – noi eram obişnuiţi cu o singură evoluţie a preţurilor“, a precizat Nicu Răduţ. Acesta a explicat că, în prezent, piaţa imobiliară îşi revine şi începe să se comporte normal, fiind influenţată de cerere şi ofertă, de stabilitatea locului de muncă şi de creditele acordate în piaţă.

Chiar dacă pe perioada iernii oricum se înregistrau scăderi ale vânzărilor de imobile, reprezentanţii agenţiilor sunt optimişti. „În fiecare an, în perioada Sărbătorilor se întorc din străinătate foarte mulţi români, iar majoritatea investesc în imobiliare (în special terenuri)“, a afirmat Bogdan Buzatu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

15 COMENTARII