15.1 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateDunărea este la cel mai scăzut nivel din ultimii 100 de ani

Dunărea este la cel mai scăzut nivel din ultimii 100 de ani

Seceta extremă din ultimele luni a făcut ca Dunărea să ajungă la cel mai scăzut nivel din ultimii 100 de ani. Pentru Ungaria asta ar putea însemna în curând că vor fi probleme în alimentarea cu apă potabilă. În schimb, în România, nivelul scăzut al apei dă total peste cap traficul naval, informează Antena3.

În dreptul localităţii Zimnicea, barjele şi navele îşi fac loc cu greu printre dunele de nisip ieşite la iveală după ce Dunărea a scăzut până la un nivel periculos de mic.

Unele dintre ele au rămas ancorate pentru că le-a fost imposibil să îşi continue drumul.

„În momentul de faţă, debitul Dunării este scăzut. S-au format praguri între km 563 şi 565. Sunt nave care aşteaptă, cele care urcă – la km 559 şi cele care coboară – la 570”, a declarat Lili Dorel Rădoi, căpitanul portului Zimnicea.

Specialiştii avertizează că seceta va continua

Probleme sunt nu numai în sectorul românesc al Dunării.

În apropiere de Budapesta, fluviul a scăzut cu un metru şi jumătate în doar trei săptămâni.

Compania de apă din capitala maghiară a avertizat că dacă fenomenul va continua ar putea pune în pericol alimentarea cu apă potabilă a Budapestei.

Iar specialiştii avertizează că seceta va continua.

„Conform oamenilor de ştiinţă din Comisie, vremea va rămâne mai caldă şi mai secetoasă decât ar fi normal în regiunea din vestul Mediteranei până în noiembrie. Şi aşa cum am mai spus, seceta curentă pare să fie cea mai gravă din ultimii cel puţin 500 de ani”, a spus Johannes Bahrke de la Comisia Europeană.

Seceta fără precedent din acest an afectează agricultura, a dus la restricţii în alimentatea cu apă, a provocat incendii de vegetaţie şi pune în pericol numeroase specii piscicole.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS