19.3 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateLucruri inedite despre comuna Pui

Lucruri inedite despre comuna Pui

Mândria localităţilor rurale este asigurată, de multe ori, şi de cei care s-au născut pe teritoriul lor. Foarte mulţi oameni proveniţi de la ţară au reuşit să ajungă sus de tot în viaţă, exemplele în acest sens fiind multiple. Iar când acei oameni au ajuns adevărate vedete ori eroi, mândria concitadinilor lor este cu atât mai mare. Nici comuna Pui nu face excepţie de la această regulă. În plus, la Pui s-a derulat un eveniment tragic, la 23 august 1981.

„Acţiunea autobuzul”

Aşadar, 23 august 1981, pe lîngă faptul că era sărbătoarea naţională pe vremea regimului comunist, a fost o zi în care trei tineri din Timişoara confiscă un autobuz cu pasageri, pe raza comunei Pui, cu gândul de a forţa frontiera şi a trece în Iugoslavia. Se produce acolo un moment de iad, o baie de sânge, cei trei "terorişti" sunt arestaţi. "Din ordinul comandantului suprem" cei trei vor fi lichidaţi. Ceauşescu se temea, în cazul unui proces public, că societatea va vedea că sistemul nu era perfect. "Operaţiunea autobuzul", aşa este cunoscută povestea celor trei tineri care voiau să scape de regimul comunist , nedându-şi seama de consecinţele imediate a faptelor ce aveau de gand să le săvârşească. Au luat sub control un autobuz plin de călători cu care aveau de gând să treacă graniţa exact în ziua de 23 august când se sărbătorea ziua ţării lui Ceauşescu. Imediat miliţia a intervenit având un ordin simplu: să-i facă pe cei trei să dispară. În final doi dintre băieţi sunt împuşcaţi ,,în timpul reconstituirii faptelor, când aceştia încercau să fugă", într-o pădure de lângă Făget, judeţul Timiş. Moartea lor este rezultatul împuşcării cu 9 gloanţe la o distanţă de 0,5 metri de un ofiţer al securităţii, fiind înhumaţi într-o groapă comună la un cimitir din Deva .Cel de-al treilea băiat închis şi ,,tratat"de trei ori pe zi, timp de câteva zile prin injectare cu aer şi apă iar într-un final moare , lipsit de vlagă ,,când găseşte puterea de a se strangula singur", fiind îngropat, anonim, la Cimitirul Săracilor din Timişoara. În acel tragic incident, numit „ Operaţiunea autobuzul”, au murit şase persoane, alte 12 fiind rănite.

Căzut la datorie

Ardelean din comuna Pui, pilotul de vânătoare Ion Vonica, care a avut grd de sublocotenent în aviaţie, este unul dintre cele mai cunoscute şi respectate nume din localitate. La admiterea în Liceul Militar din Târgu Mureş este clasificat primul, iar pe parcurs se dovedeşte a fi un elev eminent. Era socotit "elevul minune" al liceului. Candidează şi reuseşte laŞcoala militară de ofiţeri de aviaţie de la Bucureşti, de unde, după absolvire, în calitate de ofiţer pilot, este repartizat la Escadrila 13 informaţie şi cercetare, de pe aerodromul de campanie Sântuhalm-Săuleşti. Rămâne aici până în octombrie 1940, când unitatea se deplasează la Blaj. În acest timp pilotează avioane IAR-37, 38 şi 39. De la Blaj este trimis la Şcoala de vânătoare de pe aerodromul Ghimbav-Braşov. Aici îl găseşte începutul războiului, de unde se mută cu unitatea la Turda. Cu această unitate pleacă pe front pe data de 27 iulie 1941, stabilindu-se la Tiraspol. Execută misiuni de însoţire a formaţiilor de bombardament ca protecţie, dar şi misiuni independente de vânătoare. Exact la o luna după sosirea pe front, în data de 27 august 1941, formaţia sa de patru vânători români, pe IAR-80, se angajează într – o luptă inegală cu 24 de avioane ruseşti RATA. După ce doboară două avioane inamice, Ion Vonica este prins în titul mitralierelor, avionul său este lovit puternic şi ia foc. Ia foc şi pilotul, care nu poate stinge incendiul şi, cuprins de flăcări, sare cu paraşuta. Cade între linii, de unde este recuperat de infanteria română şi dus la spitalul din Tiraspol, cu arsuri grave pe tot corpul. După îngrijiri atente este trimis la spitalul Regina Maria din Bucureşti, unde, cu toate intervenţiile făcute, în data de 17 septembrie 1941 se stinge din viaţă. Corpul neînsufleţit al aviatorului este adus în comuna Pui şi înhumat la 22 septembrie 1941, cu onoruri militare, sub privirile îndurerate ale întregului sat cernit. Pentru eroismul dovedit în îndeplinirea datoriei faţă de ţară, Ion Vonica a fost decorat cu Virtutea Aeronautică, clasa Cruce de Aur cu două barete.

Vedetele

Aici s-au născut două nume arhicunoscute: omul de televiziune Dumitru Moroşanu şi fotbalistul Romulus Gabor. Astfel, Dumitru Moroşanu este unul dintre cei mai cunoscuţi realizatori de emisiuni de divertisment pentru televiziune. Cei care au prins şi perioada de dinainte de Revoluţia din 1989, când programul televiziunii publice era extrem de redus şi aparţinea, în majoritatea timpului, soţilor Ceauşescu, îşi amintesc şi acum de excelentele, şi foarte rarele, din păcate, emisiuni de varietăţi sau de programele de Revelion, unde, printre realizatori se număra şi Dumitru Moroşanu. Celălalt nume mare care s-a născut la Pui, Romulus Gabor, a fost unul dintre cei mai talentaţi fotbalişti pe care i-a avut România vreodată. Component al marii echipe a Corvinului Hunedoara din anii '80 ai secolului trecut, Gabor a participat, în 1981, la Campionatul Mondial pentru tineret din Australia, unde România s-a clasat pe locul III şi a fost desemnat cel mai bun participant la această competiţie, precum şi la Campionatul European din Franţa 1984, fiind component al naţionalei de seniori a ţării noastre.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS