27.8 C
Craiova
luni, 10 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCulturaCraiova: Muzeul Cărții și Exilului Românesc, gazdă pentru Festivalul Internațional „Shakespeare”

Craiova: Muzeul Cărții și Exilului Românesc, gazdă pentru Festivalul Internațional „Shakespeare”

Muzeul Cărții și Exilului Românesc participă la cea de-a XIV-a ediție a Festivalului Internațional „Shakespeare”, care se desfășoară în perioada 16-26 mai. Se vor organiza expoziții și muzeul va fi gazda unor evenimente și spectacole de teatru.
Începând din 16 mai, pe toată durata festivalului, la Muzeul Cărții și Exilului vor fi disponibile expozițiile George Banu și Andrei Șerban. Expozițiile cuprind exponate din colecțiile aflate în patrimoniul muzeului prin bunăvoința celor doi reprezentanți de renume international ai artei teatrale, care au decis să doneze muzeului colecțiile personale, impresionante și extrem de valoroase.

Expoziția Andrei Șerban

Expoziția Andrei Șerban, ce poate fi vizitată la Muzeul Cărții și Exilului Românesc pe durata Festivalului „Shakespeare”, conține un bogat fond documentar din domeniul teatrului și al operei, care acoperă peste jumătate de secol. Din acest fond fac parte numeroase afișe ale spectacolelor sale, puse în scenă în Europa (Cluj-Napoca, Cambridge, Londra, Paris), în Statele Unite ale Americii (Los Angeles, New York, Columbia University) sau în America de Sud (Caracas).

La acestea se adaugă prețioasele caiete de regie, notițe cu indicații regizorale, precum și fotografii personale care surprind momente din timpul spectacolelor sau de la repetiții. Remarcabilă este, de asemenea, corespondența purtată de regizor cu nume mari ale teatrului internațional.

Expoziția George Banu

Cea de-a doua expoziție organizată în cadrul Festivalului „Shakespeare” poartă numele regretatului George Banu, unul dintre cei mai apreciați critici români de teatru la nivel international. Expoziția George Banu aduce în atenția publicului reviste, fotografii, documente, manuscrise, casete audio şi video cu înregistrările unor importante spectacole din România şi din Franţa. Ele întregesc nu numai imaginea exilului românesc din capitala pariziană, ci oferă şi o indispensabilă deschidere către receptarea teatrului şi a artelor vizuale din ultima jumătate de secol, Expoziția conține numeroase volume cu autograf sau dedicaţie de la mari personalităţi, ceea ce le conferă şi valoare bibliofilă.

Pe data de 20 mai 2024, la Muzeul Cărții și Exilului Românesc, la ora 10.00, va fi organizat momentul Omagiu lui George Banu, o prezentare a colecției „George Banu”, disponibilă la Muzeul Cărții și Exilului Românesc, prezentare realizată de Mira Păunescu, asistent de cercetare în cadrul instituției.

Momentul omagial va fi urmat, de vernisajul expoziției de Picto Impulsuri / New Media Art, In memoriam George Banu, realizată de Oana Cajal, artist plastic, stabilită în Montreal. La vernisaj participă Lucian Florin Rogneanu. Expoziția va fi disponibilă în intervalul 20-26 mai în sala de expoziții aflată la mansarda Muzeului Cărții și Exilului Românesc.

Tot în cadrul Festivalului „Shakespeare”, Muzeul Cărții și Exilului Românesc găzduiește, în ziua de 20 mai, la ora 11.00, lansarea volumului omagial George Banu, la plecare, volum alcătuit și prefațat de Ioan Cristescu, Editura Muzeul Național al Literaturii Române (Editra Tracus Arte. La eveniment participă: Ioan Cristescu – Directorul Muzeului Național al Literaturii Române și Lucian Dindirică – viceprimar al Craiovei. Evenimentul va fi moderat de Nicolae Coande.

Visul unei nopți de vară și Maclowbeth

Pe durata festivalului, în curtea exterioară a Muzeului Cărții și Exilului Românesc, studenții Univeristății de Artă Teatrală și Cinematografică din București vor pune în scenă spectacolele A douăsprezecea noapte, Visul unei nopți de vară și Maclowbeth.

Programul spectacolelor este următorul:

  • 16, 17, 18 mai, ora 21.00, spectacol UNATC – A douăsprezecea Noapte
  • 20, 21, 22 mai, ora 21:00, spectacol UNATC – Visul unei nopți de vară + Q&A
  • 25 mai, ora 21.00- spectacol Maclowbeth – regia Lluis Graells.

Fondat în 1994, Festivalul Internațional Shakespeare de la Craiova a devenit de-a lungul anilor unul dintre cele mai importante Festivaluri „Shakespeare” din Europa și din întreaga lume.
Ediția din acest an înseamnă și peste 300 de evenimente – spectacole, concerte, expoziții, parade, sesiuni de comunicări, conferințe, lansări de carte, ateliere teatrale studențești.

Citește și: (VIDEO) Terminalul Aeroportului Craiova şi Şoimul modernizat au atras doi miniştri la Craiova

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS